MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Hát- fájdalom csillapító

Ha megfogadja mind a hét tanácsunkat, megszabadulhat a hátfájástól, és végre megint Ön lesz a főnök.

Ha az emberi testet úgy képzeli el, mint egy vállalatot, akkor a nagyfőnök az agy, a vér a készpénz, amely működteti a céget, és a hát az alkalmazott, aki mindig elkésik, engedetlen és néha valamilyen kábítószer hatása alatt dolgozik. Sajnos ebben az esetben nem rúghatja ki ezt az alakot, hiszen a saját hátáról van szó, ha elfelejtette volna. Lehet, hogy néha árt az üzletmenetnek, de még mindig a háta a legjobb (és az egyetlen) erre a feladatra. Mit tehet? A válasz egyetlen szó: gondoskodás. Lehet, hogy sok alkalmazott hálátlannak bizonyul, de ha a saját szervezetéről van szó, biztos lehet benne, hogy a végén meghálálja a törődést. Győződjön meg róla. Próbálja ki valamelyik tippünket (vagy akár egyszerre többet is), és meglátja, igazunk volt. Hamarosan azt veszi észre, hogy kevesebbet panaszkodik, és könnyebben mozog. Sőt, olyan jól fogja magát érezni, hogy ha a láthatáron feltűnik egy másik csinos kis vállalat, szívesen össze is olvadna vele.

1. SZÁMÚ TIPP
NÉZZEN SZEMBE A FÁJDALOMMAL

A gerinccsigolyák közötti porckorongokban (ők a lengéscsillapítók a gerincoszlop 24 csigolyája között) minden éjjel folyadék halmozódik fel. Reggel, amikor nyújtózkodik, ez a folyadék nyomja a csigolyáit, és ez okozza a hátfájását. Egy nemrég lezajlott vizsgálat szerint a régóta hátfájástól szenvedőknél mérséklődik a fájdalom, ha reggel hajolgatás helyett egyenesen állnak. Íme a terv: Másszon az ágy szélére, forduljon az oldalára és lógassa le a lábát a matracról. Egyenes vagy kissé megfeszített háttal a karjával tornássza fel magát ülő helyzetbe, majd álljon fel. Maradjon állva. Így menjen vizelni is (a legjobb, ha még az előző este felhajtja a deszkát). Fogmosás és borotválkozás közben se hajoljon a mosdó fölé. A nadrágja felhúzása közben se hajoljon előre. (Mielőtt felvenné az ingét, olvassa el a 2. tippünket is.) Még a reggelit is állva fogyassza el. Hagyja legutoljára azokat a tevékenységeket, ahol muszáj lehajolnia (pl. a cipő befűzése).

2. SZÁMÚ TIPP
MELEG PAKOLÁS

Ne nyelje le a gyógyszereket, tegye őket a testére. Egy összehasonlító vizsgálat során azt állapították meg, hogy azok, akik rendszeresen használtak meleg borogatásokat, 25 százalékkal ritkábban számoltak be hátfájásról, mint azok, akik acetaminofent vagy ibuprofent szedtek. A meleg borogatás fokozza a vér átáramlását, ami megkönnyíti a szövetkárosodás miatt felszaporodó anyagok eltávolítását, valamint fokozza a szövetek rugalmasságát, így könnyebbé téve a mozgást. A melegítőpárnát egyszerűen rakja a derekára, tekerje körül egy sállal és már indulhat is a nap. (Olvassa el a használati utasítást, hogy viselheti- e egész nap. Némelyik termék ugyanis túlmelegedhet, és akár égési sérüléseket is okozhat.)

3. SZÁMÚ TIPP
KEZELJE AZ ÍZÜLETGYULLADÁSÁT

Bár leggyakrabban a térdfájdalmakat kezelik vele, a kondroitinszulfát a hátát is meggyógyíthatja. Orosz kutatók 6 hónapon át vizsgáltak fájós derekú embereket, és azt állapították meg, hogy a napi kondroitinkezelés a páciensek 73 százalékánál csökkentette a fájdalmakat, és így megkönnyítette a mozgásukat. Hogyan segít? A hátfájás oka gyakran ízületgyulladás - vagyis a csigolyák közötti porcok károsodása. A kondroitin a porc egyik építőanyaga és hosszú időn át szedve lassan segít visszaépíteni a szöveteket. Naponta 1200 milligramm kondroitinszulfátot szedjen.

4. SZÁMÚ TIPP
NE MUTASSA KI A FÉLELMÉT

Amerikai kutatók olyan embereket vizsgáltak, akik derékfájás miatt maradtak ki a munkából, és azt figyelték meg, hogy azok, akik a fájdalomtól félve kímélték magukat, sokkal később tudtak visszamenni dolgozni. Ha el szeretné kerülni a fájdalmat, akkor valószínűleg nem fog erősítő és lazító gyakorlatokat végezni - pedig éppenséggel ezek segítenék elő a gyógyulását. Ha tudatosítja magában, hogy a gyógyulás fájdalommal jár, akkor szembe is fog tudni nézni vele. Sportolás közben próbálja tíz százalékkal túllépni a fájdalomküszöbét. Például ha lépcsőzőgéppel szeretné erősíteni a hátát, és öt perc után jelentkezik a fájdalom, akkor folytassa tovább a gyakorlatot még harminc másodpercig. Nem árt tudni azt sem, hogy mikor jelez a fájdalom valamilyen komoly bajt. Ha a combja is megfájdul, elzsibbad, majd a lába elgyengül, már jogos a félelem - ilyenkor menjen orvoshoz.

5. SZÁMÚ TIPP
FEL A FEJJEL

Elképzelhető, hogy a fájdalom forrása a fejében van. Egy most megjelent vizsgálat szerint hátfájós páciensek 40 százalékkal ritkábban panaszkodtak fájdalomra, ha antidepresszánst (pl. Seroxat) szedtek, mint azok, akik csak placebót kaptak. Az antidepresszánsok csökkentik a szerotonin és a norepinefrin szintjét az agyban - ezek az anyagok közvetítik a fájdalomingert az idegsejtek között. És a mellékhatásként jelentkező tünetek (szájszárazság, szapora pulzus, álmosság) is elhanyagolhatók a nem szteroid gyulladáscsökkentők mellékhatásai mellett. Ugyanis ezeket (pl. ibuprofent vagy naproxent), ha több héten át szedi, veseprobléma, gyomorvérzés alakulhat ki, és a magas vérnyomás is tovább emelkedhet. Beszélje meg orvosával, hogy Ön szedhet-e antidepresszánst.

6. SZÁMÚ TIPP
SZÓRAKOZTASSA A FÁJDALMÁT

De ne vicceket meséljen neki; a zene nyugtatja meg a sajgó derekat. Osztrák kutatók nyugtató hatású zenét (és a hasonló hatású gondolatokat) vizsgálva azt figyelték meg, hogy akik hátfájás miatt 3 héten át naponta 25 percig nyugtató zenét hallgattak, a fájdalmaik 40 százalékkal csökkentek, szemben azokkal, akik csak a csendet hallgatták. A zene eltereli a figyelmét a fájdalomról. Ezzel csökken a stresszhormonok szintje és az izmai is ellazulnak. De csak a nyugtató hatású zene gyógyít, szóval semmi kemény rock. Próbálja ki inkább Kitarótól a Silk Road Vol.1-t (a New Age zenei stílus minden jót-éteménye benne van), avagy Michael Hedges-től az Arial Boundariest (egy újabb néhai gitárfenomén).

7. SZÁMÚ TIPP
KERESSEN TÁMOGATÓKAT

A szike csupán az utolsó mentsvára a hátfájósoknak. (Olvassa el a sebészeti beavatkozásról szóló kis cikkünket is.) És mi az utolsó előtti megoldás? Egy speciális rendszer, amely átveszi Öntől a testsúlya egy részét. Hámot viselve csökkentheti a gerince terhelését, miközben a lépcsőzőgépet használja. (Nyugi, ez csak szakklinikákon lehetséges, és nem a kedvenc edzőtermében.) A klinikai kipróbálás során 6 héten át viselve a hámot 6 ember közül 5 számolt be fájdalmai jelentős csökkenéséről és könnyebb mozgásról. Az új módszer két különböző gyógymódot kombinál: az egyik a hosszú időn át tartó erősítés, például séta. A másik a gerinc terhelésének csökkentése, ami ülés vagy állás közben összepréseli a csigolyáit. Szakorvossal beszélje meg, hogy érdemes lenne-e Önnek is kipróbálnia.

 

Sebészkedés


MIT KELL TUDNIA, MIELŐTT FELFEKÜDNE A MŰTŐASZTALRA?

A műtét jár az eszében? A leggyakoribb eljárás a gerinc egyesítése, amikor egy máshonnan kivett csontdarabbal egyesítik a károsodott csigolyákat. Némelyik sebész csavarokkal fokozza a gerinc stabilitását, mások fűzőt használnak. Kerülje a csavarokat. Először is, a csavarokkal végzett műtét komplikáltabb: tovább tart, így több vért veszíthet, tovább kell a kórházban maradnia, és több komplikációval járhat, hiszen a csavarok el is törhetnek. Svéd orvosok 222, műtéten átesett derékfájós pácienst megvizsgálva arra jutottak, hogy a csavarok használata semmivel sem csökkentette jobban a fájdalmat. Sok sebész állítja, hogy a csavarok gyorsabban helyreállítják a stabilitást, így a beteg hamarabb kezd el mozogni és könnyebben gyógyul. De a tanulmány szerint a műtét után 2 évvel semmilyen különbség sem mutatható ki. És mégis, a sebészek előszeretettel használják a csavarokat. Így ne legyen meglepve, ha az Ön sebésze is ezt használja, de kérdezze ki alaposan. Vitassa meg vele, hogy pontosan melyik eljárás a legelőnyösebb az Ön számára. Tudja meg, hogy a lehetséges előnyök arányban vannak- e a kockázattal.

Ideálmagazin