MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Hasmenés és ételallergia

Az allergiáról a legtöbb embernek az asztma, az ekcéma és a szénanátha jut eszébe, holott a hasmenés éppúgy lehet allergiás reakció. Ilyenkor általában egy meghatározott étellel szembeni allergiával van dolgunk.

A gyermekek hajlamosabbak az allergiára, ha szüleik is szenvednek tőle. A táplálékban található allergének közül a tehéntej fehérjéje okoz a leggyakrabban allergiás reakcióra visszavezethető, ismétlődő hasmenést. A kenyérben és egyéb liszttartalmú termékben lévő gluténnel szembeni túlérzékenység már jóval ritkább. Allergiát okozó élelmiszer az eper, a rák, a hal, a tojás, egyes növényi magvak, valamint a színezőanyagok és tartósítószerek.

Allergia-bőrpróbák
Ha az orvos már kizárta más betegségek (pl. fertőzések) lehetőségét, akkor gondolhat arra, hogy gyermeke hasmenését ételallergia okozhatja. Ha azután a diagnózis helytálló, akkor a gyanúsított élelmiszer kiiktatása az étrendből már 48 órán belül javulást hoz. A tünetek a kérdéses táplálék ismételt fogyasztásakor visszatérnek, újabb elhagyásakor megint csak javulnak. A kórok felderítésében a laboratóriumi vizsgálatok is segíthetnek. E vizsgálatok közé tartoznak a bőrpróbák, amelyek során a különféle potenciális allergének kis mennyiségét karcolják vagy injekciózzák a bőrbe, s az illető anyaggal szembeni túlérzékenységet a 15-20 percen belül megjelenő duzzanat vagy bőrpír jelzi. Vérvizsgálattal az allergiás reakcióra jellemző eltérések észlelhetők. Néha azonban e vizsgálatok eredményei negatívak lehetnek, holott a gyermek egyértelműen allergiás.

Kezelés
Az ételallergiákat rendszerint úgy kezelik, hogy a bajt okozó táplálékot elhagyják a gyermek étrendjéből. Ez azonban csak akkor vihető keresztül, ha a gyermek csupán egy-két ételre allergiás. Ha az allergiás reakciót több különféle anyag is kiváltja, a kezelés sokkal bonyolultabb. Orvosi tanács nélkül ne próbálkozzék az étrend tartós megváltoztatásával. A megfelelő étrendet az alapvető tápanyagok és vitaminok hiányának megelőzése érdekében a diéta összeállításában jártas embernek kell kialakítania.

 

Életmódmagazin