MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

PCO (polycystás ovarium syndroma )

A PCO (de szokták PCOS-ként, illetve PCOD-ként is rövidíteni) a policisztás ovárium rövidítése, ami annyit jelent, hogy a petefészekben nincs normális peteérés, ehelyett számos apró ciszta helyezkedik el a külső kéreg alatt. Lényege, hogy ez egy komplex szabályozási rendellenesség, ami a női hormonokon kívül pl. a cukoranyagcserét is befolyásolja

A betegség diagnózisa elsősorban a jellegzetes tünetek, a vérzészavar, meddőség, magasabb férfihormon szintek következményei (aknék, hajhullás, szőrösödés) alapján merülhet fel.  A betegség hormonális háttere meglehetősen összetett. Peteérés a legtöbb esetben nincs, vagy ritkán van, de ez egyáltalán nem jelent biztonságot, tehát, amíg nem szeretne terhes lenni, védekezni mindenképpen kell.
Sajnos a PCO kialakulásának okát nem tudjuk megmondani. A kialakulásban nincs jelentősége az életkornak, ez a kezelési lehetőségeket nem befolyásolja. Általában ez egy krónikus állapotot jelent, de, amikor szükséges, ki tudjuk kezelni.
A PCO kialakulásában az inzulin érzékenység csökkenésének is szerepe lehet, de közvetlenül  a diabétesszel nem  függ össze. (Az édességek megvonása nem fogja megoldani a kórképet.) 
A diagnózishoz ultrahang vizsgálaton is jellegzetes képet kapunk, a pontos diagnózis a megfelelő hormonvizsgálatok elvégzése után lehetséges korrekt módon. Ilyen kivizsgálás olyan klinikán, vagy kórházban lehetséges, ahol van ultrahang és hormonlabor.
Van, amikor spontán létrejön terhesség, de a legtöbb esetben orvosi segítség szükséges. Általánosságban elmondható, hogy kezelés nélkül a teherbe esés esélye minimális. 
A kezelésnek alapvetően három lehetősége van. Ez régen egyértelműen műtétet jelentett. Régen hasi műtétet végeztek, és a petefészkekből kimetszettek egy darabot. Később laparoszkópiával a petefészkek felszínét néhány helyen átégették, ez a módszer ma is széles körben elterjedt. 

A klinikákon dolgozták ki és azóta számos helyen átvették a  betegségnek gyógyszeres megoldását is, az úgynevezett "hormonális ékrezekciót", amely teljes sikert biztosíthat műtét nélkül. Ez egy kifejezetten elegáns terápiáját jelenti az egyébként nehezen megoldható kórképnek. Olyan asszonyoknál alkalmazzák tényleg nagy sikerrel, akiknél az egyszerűbb kezelés nem vezet eredményre, illetve azon is múlik a terápia beállítása, hogy az előzetes hormonális kivizsgálás pontosan mit mutat.

Ha tényleg PCO-ról van szó, akkor alig van olyan beteg, akinél így nem tudtuk a peteérést elérni. Ez nem egy gyógyszer adását jelenti, hanem egy pontosan felépített, több szerből álló kezelési séma alkalmazását. A lényege, hogy egy pontos és részletes hormonális kivizsgálás után beállítunk egy testre szabott kezelést, amely egyrészt a petefészek és a mellékvese-kéreg hormontermelésének elnyomásából, majd a
peteérés stimulálásából áll. Ha valóban PCO-ról van szó, akkor az eljárás gyakorlatilag 90%-ban teljes sikert biztosít.

A PCO kezelésénél alkalmazott gyógyszeres eljárás nem krónikusan szedett gyógyszereket jelent, ezért azt gondolom, hogy akkor is szó lehet róla, ha valaki egyébként nem szedhet hormontartalmú gyógyszereket. Ezt természetesen a korábbi leletek  ismeretében
lehet csak eldönteni.Dr. Ács Nándor