MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Mennyire nagy az ön rizikója?

A felnőttkori cukorbetegség kialakulásának okához tartozik a súlyfelesleg, csökkent testmozgás, magas vérnyomás és hajlam. Mennyire veszélyeztetett ön? Hogyan kerülhető el a cukorbetegség? Mind erről olvashat a következő összeállításunkban.

Életkor

Az időskori cukorbetegség kialakulásának a veszélye az évek során nő. Ennek a legfőbb oka, hogy kevésbé él az ember aktív életet, valószínűleg súlyfelesleggel rendelkezik, keveset mozog és nem táplálkozik kiegyensúlyozottan. A megbetegedés a szabályok szerint 45 éves kor fölött jelentkezik. Általában a cukorbetegség felfedezése a 65. életév körül következik be.

Rendben van a testsúlya?

BMI index: A normális testsúlyérték 20-25 között van. Ha az ön értéke e fölött helyezkedik, akkor önnek nagyobb a rizikója, hogy diabéteszes lesz. Mind ez magas vérnyomáshoz és szívinfarktushoz vezethet. A testsúly egy olyan faktor, melyet befolyásolni lehet. A legtöbbször segít a fogyásban a sok testmozgás és egy tudatosabb táplálkozás. Hogyha az idáig elkezdett kísérletei (mozgás, diéta) sikertelenek voltak, érdemes szakemberhez fordulni, akivel közösen kidolgozhatnak egy önnek megfelelő diétát.

Derékátmérő - Önnek milyen széles a dereka?

Mérje meg a derékátmérőjét. Ha ez nők esetében 80 cm, férfiak esetében 94 cm alatt van, akkor ön kevésbé esélyes a cukorbetegség kialakulására. Viszont, ha ez az érték fölött van, akkor ez is egy rizikófaktort képez. Kutatások kimutatták, hogy a nagy has és a sok hájtömeg nagy számban befolyásolja a betegség kialakulását.

Eleget mozog?

A mozgás az egyik legfontosabb eszköz, hogy megelőzzük a diabétesz kialakulását. A legjobbak a kitartást erősítő sportok, mint a gyaloglás, kocogás, biciklizés, úszás.
De már a mindennapos hosszú séta is csökkenti a cukorbetegség rizikóját. Viszont, ha a fogyókúránk hatékonyságát akarjuk fokozni, akkor érdemesebb aktívabb sportokat űzni, vagy elmenni egy fitnessterembe, ahol megfelelő kardiógépek segítségével és szaktanácsadással beállíthatjuk azt az ideális edzésprogramot, mely a zsírégetést segíti elő.

Minden nap eszik zöldséget-gyümölcsöt?

Ha ön minden nap eszik zöldséget és gyümölcsöt, az kiegyensúlyozott táplálkozásra utal. Vizsgálatok sora mutatja azt, hogyha az étkezésünk súlypontját a növények adják, akkor az nagyban segít a diabétesz elkerülésében.

Szedett már valaha magas vérnyomás ellen gyógyszert?

A cukorbetegség és a magas vérnyomás egymás kiváltója lehet, összefüggésben állnak egymással. Hasonlóak a kialakulásuknak az okai: súlyfelesleg, kevés mozgás, egészségtelen táplálkozás. Noha a magas vérnyomás nem direkt következménye a cukorbetegségnek, de egy olyan tünet lehet, mely a diabéteszre utalhat. Majdnem a diabéteszesek 90%-a szenved magas vérnyomásban.

Mért már önnél valaha az orvos magas vércukorszintet?

A cukorbetegség legtöbbször egy másik betegség során derül ki. Ha ön elmúlt már 35 éves, folyamatosan ellenőriztetnie kell a vércukorszintjét, hiszen ha már a szövődmények kialakultak, mire észreveszik a betegségek, akkor már kevésbé gyógyítható.

Van a családban cukorbeteg?

Sajnos a hajlam is örökölhető, mint más betegségeknél. Ez is egy rizikófaktort képez a többi mellett. Minél több rizikófaktor jellemző ránk, annál nagyobb a cukorbetegség kialakulásának a veszélye. Viszont, ha valakinek a családjában van diabéteszes, annak jobban oda kell figyelnie, hogy őnála megelőzhető legyen az.

Figyeljünk oda szervezetünk működésére, és ha több rizikófaktor is érint bennünket, akkor forduljunk orvoshoz és természetesen változtassunk életmódot.

 

mcd.hu