MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A csecsemő helyes táplálása

A szoptatás az egyedüli mód, amely képes ideális táplálékot biztosítani a csecsemő megfelelő növekedéséhez, fejlődéséhez, valamint a fertőző betegségek elleni védekezéshez nyújt megfelelő védelmet.

A helytelen táplálás következtében sok betegség kialakulhat(tehéntejérzékenység,lisztérzékenység), melyek gyógyítása sok pénzbe kerülhet a szülőknek és nem tesz jót a gyermek egészségének sem.

A csecsemő szükségleteit 4-6 hónapos korig a kizárólagos szoptatás tökéletesen fedezi

Az első hat hétben célszerű éhségsírás esetén megszoptatni, mert ez segíti a szükséglet szerinti tejelválasztás kialakulását. Mindkét mellből szopjon minden szopáskor, az előző szopáskor másodszori mellel kezdve.

Később áttérhet a váltott mellből való szoptatásra.

A megnyugtatásra szolgáló cumi, a cumisüvegből történő pótlás megzavarja a csecsemő szopáskézségét, ezért a szoptatott csecsemőknél használatuk kerülendő.A lefejt anyatej hűtőszekrényben 48 óráig, mélyhűtőben lefagyasztva 3-6 hónapig tárolható.

 Az elválasztás

 Az elválasztás időpontja kb. 4-6 hónapos kor. Az új táplálék adása a délelőtti vagy a déli szoptatás előtt kis mennyiségekkel (10-20 gramm) történjen. Általában 1-3 hét alatt lehet egy szoptatást helyettesíteni.

Első hozzátáplálásra gyümölcs és főzelék adható.

Gyümölcsök közül idénytől függően alma, őszibarack, megy, körte, sárgadinnye, cseresznye, hámozott szilva, körte, narancs, banán stb.

A gyümölcsöt előbb lé formájában, majd turmixolva pépként készítsük.

Kerüljük az aprómagvas gyümölcsöket (eper, málna)!
A főzelékek közül a burgonya, sárgarépa, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, spárga, borsó, zöldbab valamint a boltokban kapható kész, kornak megfelelő bébiételek javasolhatók.A főzeléket lehet paszírozva vagy turmixolva adni.8-10 hónapos kortól pedig villával törjük át.

Sok sütőtök fogyasztása a bőrt sárga színűre "festheti".

5-6 hónapos kortól hús adása javasolt (baromfi, máj, sertés).

6-7 hónapos kortól a főzelékbe, kb. 1 deciliterbe 1 mokkáskanál étolajat tehetünk.

 Ételallergia elkerülése érdekében tehéntejet, bolti tejet 1 éves kor alatt ne, de tejterméket (sajt,túró,joghurt,puding) 8 hónapos kortól adhatunk.

 Lisztet tartalmazó ételt, pl. babapiskótát csak 6 hónapos kor felett lehet adni.

 Csecsemők itatására legjobban a felforralt és lehűtött víz alkalmas.

 Méz, mák, dió, mogyoró, mandula allergia veszélye miatt 1 éves kor alatt nem adható, egyébként ezeket a termékeket a még nagyobb gyermek is félrenyelheti és fulladást okozhat.

babanet