MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A hüvelygombásodás nem nemi úton terjed

Becslések szerint a vulvovaginalis candidiasis, más néven gombás hüvelyfertőzés, világszerte elterjedt jelenség. Gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés, a nők 75 százaléka élete folyamán legalább egyszer fertőződik gombával. Ez Magyarországra kivetítve azt jelenti, hogy több mint másfél millió nőt érintő betegségről van szó.


A gombás hüvelyfertőzés gyakorisága ellenére, intim volta miatt keveset beszélünk erről a témáról. Sokan szégyenérzetből fakadóan nem mennek orvoshoz, pedig a szakemberek tanácsának betartásával jelentősen csökkenthető a fertőzés kialakulásának kockázata, valamint a visszafertőződés is elkerülhető lenne. Ugyanis az egyszer már fertőződöttek fele újabb fertőzéssel számolhat, mivel a gombafertőzés forrása az esetek túlnyomó többségében a gyomor-bélcsatorna.

Sokszor fordult elő, hogy házastársi, partneri kapcsolat romlott meg a hüvely fertőződése miatt, azt feltételezve, hogy a nő mástól "szedte össze ". Pedig a gombás hüvelyfertőzés nem szexuális úton terjedő betegség és nem okoz meddőséget sem - a hiedelmekkel ellentétben.

Az egészséges nők hüvelyében - amely 37 C fokos, fénytől védett, zárt hely - kedvezőek a viszonyok különböző baktériumok és gombák számára. A hüvely természetes baktériumainak igen fontos szerepe van a kívülről jövő fertőzések kivédésében. Az élesztőgombák a gyomor-bélrendszerben mindig jelen vannak és a nők 10 százalékánál kisebb mennyiségben a hüvelyben is előfordulnak. Ezek a baktériumok és gombák szimbiózisban élnek a szervezettel, az egészséges hüvelyflóra alkotói. Azonban, ha a hüvelyflóra egyensúlya valamilyen ok miatt megbomlik, a gombák túlszaporodhatnak. Az élesztőgombák sarjadzással növekednek, önmagukból leánysejteket hoznak létre, amelyek a megfelelő növekedés után leválnak és önállóan szaporodnak tovább. A gombák szaruoldó enzimeket termelnek, amelyek megtámadják a szeméremtest és hüvely felső szaruhártyáját, elvékonyítják azt és igen kellemetlen viszkető, égető tüneteket okoznak. A védekezés a speciálisan erre a célra kifejlesztett, szájon át bevehető - tehát nem hüvelybe helyezett - gyógyszerrel lehetséges.


 Medicalmycology