MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Fogyás gyomorgyűrűvel

Az elhízás jelenleg világszerte közel 300 millió felnőttet érint, de minden korosztályt és társadalmi réteget veszélyeztet. Európában a túlsúlyosság az utóbbi években a népesség 10-20 %-át érintő betegség. Az elhízás a kelet-európai államokban ennél még sűrűbben fordul elő. Mindezek mellett az elhízás számos krónikus betegség - szívinfarktus, agyvérzés, magas vérnyomás, cukorbetegség, bizonyos daganatos betegségek - kialakulásában jelentős kockázati tényező.

A túlsúlyosság és az elhízás meghatározásának egyik legegyszerűbb módszere a testtömeg index (TTI, angolul BMI) meghatározása. Úgy számíthatjuk ki, ha a testsúlyunkat (kg) elosztjuk a méterben kifejezett testmagasságunk négyzetével (pl.: 63:1,72 = 21,79).

 

A testtömeg-index kiszámítása

A testtömeg-index értékei alapján a következb kategóriákat képezhetjük:
sovány: 18,5-ös értéknél kevesebb, normál testsúly: 18,5-24,99 között túlsúlyos: 25-29,99 között elhízott: 30, vagy ennél több

 • Az elhízás az energiabevitel és az energiafelhasználás közötti egyensúly zavara következtében lép fel, melynek számos oka lehet:
 • öröklődés,
 • kor
 • túlzottan energiagazdag táplálkozás,
 • mozgásszegény életmód.
A megelőzés szerepe

Az energia-bevitel növekedése ő ha nem követi fokozott energialeadás zsírlerakódáshoz, azaz elhízáshoz vezet. A bevitel azonos szintje mellett, az energialeadás csökkenését is óhatatlanul súlygyarapodás követi. Fontos látnunk, hogy az elhízás okai túlnyomórészt a helytelen életmódban és táplálkozásban keresendők, és csupán kisebb részben valamilyen betegségben, genetikailag öröklött szabályozási zavarban. Ez a tény hangsúlyozza saját felelősségünket és a megelőzés jelentőségét.

Az elhízás kezelésének is megannyi módja van, a különböző diétáktól a gyógyszeres kezeléseken át egészen a műtétig. A sebészeti beavatkozás azonban csak bizonyos esetekben lehetséges, amikor már kóros elhízásról van szó, valamint ha a kezelőorvos ajánlja és javasolja. A leküzdhetetlen túlsúly komoly következményekkel járhat. Szív és érrendszeri, a mozgás- és légzőszervi megbetegedések mindegyikének melegágya a kövérség, a megnövekedett zsírtömeg. Egy új kutatás azonban azt is bebizonyította, hogy a második leggyakoribb halálok, a rák is szorosan összefügg az elhízással.

A kórosan elhízott (40-nél nagyobb BMI érték) betegek számára, akik a diéta, életmódváltás, gyógyszeres kezelés dacára sem tudják csökkenteni testsúlyukat, az évek során számos műtéti technikát fejlesztettek ki. Ezek legtöbbje visszafordíthatatlanul megváltoztatta az emésztőrendszer anatómiáját, illetve számos kockázati tényezőt hordozott magában. A sebészi kezelés az utóbbi tíz évben jelentős fejlődésen ment át.

 

Hatásos megoldás: a gyomorgyűrű

Mikor alkalmazható a gyomorgyűrű?

A gyomorgyűrű csak abban az esetben alkalmazható, ha a beteg

 • több mint öt éve komoly túlsúllyal küzd;
 • testtömegindexe 40 fölötti értéket mutat;
 • életkora 18-60 év;
 • egészségügyi problémákkal küzd: cukorbetegség, ízületi problémák, magas vérnyomás, szívpanaszok, légzéskimaradás alvás közben;
  komolyan megpróbált lefogyni (orvosi segítséggel is), és kezdetben sikerrel járt, de később újra meghízott;
 • hajlandó drasztikusan megváltoztatni étkezési szokásait, életmódját, és rendszeres ellenőrzésnek alávetni magát;
 • nem fogyaszt édességet és édes italokat, illetve hajlandó ezekről lemondani;
 • nem szenved olyan betegségben, amely túlsúlyának oka lehet (pl. a pajzsmirigy csökkent működése, mellékvesekéreg túlműködése).

Milyen műtétet végeznek?

A beavatkozás 1-2 órát vesz igénybe, és altatásban zajlik. A speciális eszközöket és a gyomorgyűrűt rendszerint laparoszkópiás eljárással, 4-5 kis bemetszésen keresztül helyezik be a hasüregbe. Ezzel a technikával biztosítják azt, hogy a páciens szervezete a legkisebb megterhelésnek legyen kitéve, a gyógyulás rövid időn belül bekövetkezzen, és a beavatkozás nyomai szinte láthatatlanná váljanak.
Lényegében a gyomrot a gyűrű segítségével két részre osztják: a gyomorgyűrű fölötti kisebb, és a gyomorgyűrű alatti, nagyobb részre.

Hogyan működik a gyomorgyűrű?

A gyomorgyűrű arra kényszeríti a beteget, hogy változtasson étkezési szokásain. Csökkentenie kell a táplálékbevitelt, és alaposabban meg kell rágnia a falatokat. A nagyobb ételdarabok ugyanis hosszabb ideig irritálják a gyomor két része közötti keskeny csatornát. A betegek 2-3 hónap alatt megtanulják, hogy figyelniük kell az elfogyasztott étel mennyiségére.

Az operáció után...

A páciensnek körülbelül három napig kell a kórházban maradnia. Normális esetben egy-két héten belül visszatérhet megszokott tevékenységeihez.
Rendkívül fontos, hogy a beteg a műtét után pontosan betartsa az étkezésre vonatkozó utasításokat. Különösen az operáció utáni első hetekben lényeges, hogy a túlzott táplálékbevitellel ne tágítsa ki a gyomorgyűrű fölötti "kis gyomrot', mivel annak alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez. Az átállási folyamat 1-2 hónapot vesz igénybe. Mivel a gyomorgyűrű szabályozható, a későbbiekben az orvos a kívánt fogyás ütemének megfelelően egyszerűen beállíthatja, hogy milyen mértékben szorítsa össze a gyomrot.

Eredmények, tapasztalatok
 • Kis megterhelést jelentő, biztonságos beavatkozás.
 • Gyors felépülés.
 • Heti 1 kg fogyás (az egy év alatt várható fogyás körülbelül 50 kg).
 • A meglévő kísérőbetegségek nagy része (cukorbaj, magas vérnyomás, mozgásszervi panaszok) már 25%-os testsúlycsökkenés után részben, vagy teljesen megszűnnek!
 • Több mint 30 000 gyomorgyűrű-felhelyezés történt Európában.
 • Jelentős életminőség-javulás.

Betegtájékoztató vonal: 06-80/630-114

drinfo