MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A mell orvosi vizsgálata

Az emlő orvosi kivizsgálása

A kivizsgálás első lépése, hogy kezelőorvosod a melleidet ismételten gondosan áttapintja. A vizsgálathoz derékig le kell vetkőznöd. Csípőre tett kézzel, álló helyzetben, majd fekvő helyzetben is megvizsgálja a melleidet.
Az orvos először megtekinti az emlőt, ahol bőrelváltozásokat is keres. Az emlőt gondolatban négy részre, úgynevezett kvadránsokra osztva orvosod ezután áttapintja a melleidet. Az emlő nyirokrégióit is megvizsgálja, így megtapintja a hónaljárkot és a kulcscsont feletti és alatti területet.
Gyakorlott vizsgáló esetében a tapintás már igen sok információt adhat, de kicsi, rejtett helyzetű elváltozás, nehezen vizsgálható emlő esetében a tapintás nem elégséges. Az emlő fizikális vizsgálatát ezért a legcsekélyebb gyanú esetén is röntgenvizsgálatnak kell követnie. A vizsgálat nagy fokban megnöveli a diagnózis megbízhatóságát, segítségével a nem tapintható, klinikailag "néma" elváltozások is kórismézhetők. Idősebb korban ezért nemcsak konkrét panasz esetén, hanem szűrővizsgálatként is alkalmazzák. Az emlő röntgenvizsgálatának orvosi neve mammográfia. 
 

A mammográfia

45 éves kor felett legalább kétévente érdemes elmenni mammográfiás szűrővizsgálatra. Többek között Svédországban és az USA- ban végeztek több százezres beteglétszámú tanulmányokat, amelyek igazolták, hogy az emlőrákos halálozás 25-30 %-kal csökken a mammográfiás szűrés hatására az idősebb női korcsoportokban. A mammográfiás szűrés lehetősége hazánkban is mindenki számára hozzáférhető!

Milyen életkortól érdemes mammográfiát csináltatni?

A mammográfia diagnosztikus biztonsága idősebb (40 év feletti) nőkön a legmagasabb, mivel náluk az emlőkben több a zsírszövet. A zsírszövet kisebb sugárelnyelése folytán jobb lehetőséget ad az ép és kóros képletek elkülönítésére.

Fiatal nőkön (30 év alatt), ahol az emlő állománya mirigyekben dús, nehezebben áttekinthető, a mammográfia diagnosztikus értéke korlátozott. Ebben az életkorban az emlőszövet sugárérzékenysége is nagyobb, ezért általában csak igen alapos indokkal szabad mammográfiát végezni. Hasonlóan nem végeznek mammográfiát a terhesség során sem. 
 

Miből áll a mammográfiás vizsgálat?

A mammográfia egy speciális röntgenvizsgálat, ahol a mellről  röntgenfelvétel segítségével megállapítható, nincs-e daganat az emlőben. A vizsgálat teljesen fájdalmatlan, és csak igen csekély sugárterheléssel jár. A mammográfiás felvételhez az emlő állományát két lemez között vékonyabbra nyomják össze, de nem úgy, hogy az fájdalmat, kellemetlenséget okozzon. A vékonyabb emlőállomány jobb áttekinthetőséget tesz lehetővé.

Az emlőkről legalább kétirányú felvétel készül a vizsgálat során, és kiegészítő felvételeket is kérhet a radiológus. Mindig el kell végezni a biztonság kedvéért mindkét oldali emlő röntgenvizsgálatát, akkor is, ha a panaszok csak egyoldaliak.

A mell ultrahang vizsgálata

A mammográfiás vizsgálat mellett fontos kiegészítő szerepet játszik az emlődiagnosztikában a szintén fájdalmatlan és sugárterheléssel sem járó ultrahangvizsgálat is. 
 

A szövettan

Ha gyanús elváltozást találnak az emlőben, amely a fenti két vizsgálattal jól körülírható, abból sejt- illetve szövetmintát is vesznek. Az ún. aspirációs citológiai vizsgálat során egy igen vékony, finom tűvel vákuum segítségével sejteket szívnak ki az elváltozásból. Tárgylemezen kenetet készítenek, ami festést követően azonnal értékelhető. A másik ilyen vizsgálat a tőbiopszia, amelynek során helyi érzéstelenítésben néhány milliméter átmérőjű tűvel vékony szövethengereket vesznek a vizsgálandó területből. Az eljárás nagyobb műtéti beavatkozás nélkül teszi lehetővé az elváltozás szövettani jellemzését.
Sok nő még önmaga előtt is eltitkolja, ha valami kórosat fedezett fel a mellében, és addig halogatja az orvoshoz fordulást, amíg túl késő. Magatartásuk oka igen gyakran az emlő elvesztésétől, a csonkítástól való félelem. Pedig az emlő önvizsgálata során felfedezett csomók legnagyobb része jóindulatú.

Ahhoz azonban, hogy a csomó jellege tisztázható legyen, mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges.
Ha mégis rosszindulatú daganatról van szó, fontos tudni: a korai stádiumú emlőrák sebészeti kezelése ma már nem jelenti automatikusan a teljes emlő eltávolítását. A sebészek egyre gyakrabban végeznek kisebb kiterjedésű, ún. emlőmegtartó műtétet. Ennek során csupán az emlődaganatot és annak környezetét, valamint szükség szerint az érintett oldali hónalji nyirokcsomókat távolítják el. A korai diagnózis tehát nem jár törvényszerűen az emlő elvesztésével!

Fontos: Ne feledd: a korán felismert emlődaganatok gyógyulási esélyei a legjobbak, és ezért Te teheted a legtöbbet emlőid rendszeres önvizsgálatával.

 

Schering klub