MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Ne rágódjon! - Emésztési zavarok lelki háttere

Nyelvünkben az emésztési panaszokra használt kifejezések tökéletesen rávilágítanak a fizikai működés rendellenessége mögött álló lelki problémákra: "Hányingerem van az egésztől", "Rágódom valamin", "Nem tudom megemészteni, ami bánt"...


A pszichoszomatika szerint a huzamosabb időn keresztül tartó, vagy gyakori rendszerességgel visszatérő testi tünetek hátterében lelki nehézségek húzódnak meg. A különféle emésztési rendellenességekkel összefüggő lélektani folyamatokról Kalmár Jánossal, a pszichoszomatika szakértőjével beszélgettünk.

EZT A GYOMROM SE VESZI BE...

ideál: Mivel indokolható, ha a szervezet idő előtt megszabadul az ételtől, azaz az ember kihányja, amit megevett?

- Ez akkor következik be, amikor lenyeljük azt, ami nemkívánatos a szervezetünknek. Utána ki is kívánkozik, mert nem tudjuk megemészteni. Amikor az életben olyan helyzettel kerülünk szembe, amit nem vagyunk képesek befogadni, mégis "be kell nyelnünk", gyakran előfordulhat hányás. Ilyenkor megszabadulunk valamitől, ami mérgez.

ideál: Mivel magyarázható ez azoknál a kismamáknál, akik a terhesség első időszakában gyakran hánynak?

- Tudat alatt tiltakoznak, valamiért nem képesek elfogadni az addigi állapotukhoz képest bekövetkezett változást. Ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnék leendő gyermeküket, csupán szembesülnek a gyermekvállalással járó első terhekkel, lemondásokkal, esetleges áldozatokkal, amelyektől eleinte megijednek.

HASONLÓ OKOK - ELTÉRŐ TÜNETEK

ideál: Normál esetben a táplálékbevitelt követően megkezdődik az emésztés. Ennek során többféle probléma is felléphet. Miért?

- Amikor az ember lelkileg nem képes bizonyos helyzeteket, folyamatokat feldolgozni, megemészteni, az testi szinten is emésztési rendellenességben nyilvánulhat meg. Ez a reakció gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt megfigyelhető.

ideál: Emésztési probléma a hasmenés és a székrekedés is, csupán a tüneteik ellentétesek...

- Ez csupán látszólagos. A hasmenéssel egyébként csak akkor érdemes foglalkozni, ha az állapot folyamatosan és hosszabb ideje tart, vagy rendszeresen vissza-visszatér. Gyerekkorban a problémás család hamar előidézhet hasmenéses tüneteket. Lelki vonatkozásban a hasmenéses időszakok minden korosztálynál félelemből fakadnak, felnőtteknél elsősorban a felelősségtől való félelem áll a háttérben. Vizsgák előtt, új munkahelyre belépéskor gyakran megjelennek ezek a panaszok. A probléma akkor is jelentkezhet, ha valakinek nincs is valódi oka az aggodalomra, de kishitűsége, önbizalomhiánya félelembe sodorja.

ideál: És mi a helyzet a szorulással?

- Az első komoly szorulásos tünetek általában akkor jelentkeznek, amikor a kisgyermek a folyamatos fegyelmezés következtében szembesül azzal, hogy az ösztönei mást diktálnak, mint a környezetéből érkező elvárások, és ezt a kettőt nem tudja összeegyeztetni. Akinek napokig nincs széklete, az tudat alatt visszatartja, ami az övé, mert nem akar megválni tőle. A szorulás működésképtelenségre utal. Az érintett valamilyen problémán nem képes túltenni magát, nem tud elengedni. Természetesen hashajtóval lehet ezen segíteni, de csak átmeneti lesz a megoldás. Ha a pszichés tényezőkből nem sikerül kiiktatni a gátat, a szorulás újra visszatér.

VÁLLALJUK ÖNMAGUNKAT!

ideál: Az emésztési rendellenességekkel gyakran együtt járó bőrtünetek is pszichés eredetűek?

- A bőrünkön megjelenő elváltozások közül a csalánkiütések például a valamitől való irtózást szimbolizálják. Rosszabb esetben a tünetek nem ennyire látványosan jelentkeznek, ehelyett férgesedés, gombásodás alakul ki a szervezetben. Ilyenkor arra következtethetünk, hogy az illető huzamosabb ideje cipel egy olyan élethelyzetet, ahol élősködnek rajta, és ő folyamatos küzdelemben van, de a konfliktushelyzetek a felszín alatt zajlanak, és megoldatlanságuk egy idő után elemészti az embert.

PUFFADÁS TÚLREAGÁLT PROBLÉMÁK MIATT

ideál: Mivel magyarázható a puffadás?

- Ilyenkor nagy mennyiségű gáz keletkezik a belekben, a szervezet "túltermel", "túlpörög". Aki hajlamos a kelleténél intenzívebben reagálni a dolgokra, mintegy válaszként az őt ért ingerekre, felfújja magát. Érdekes, hogy az általában egészségtelenül erős öntudattal rendelkező embereknél is megfigyelhető ez a tünet...

Bármilyen emésztési problémáról legyen is szó, megvizsgálva annak pszichés hátterét, kiderül, hogy az érintettből hiányzik az élethelyzetekkel szembeni rugalmasság, ezért nehezen találja a helyét, és nehezen tud együttműködni.

Mindenkiben él egy belső hang, aminek halk szavát, intő jó tanácsát ritkán sikerül meghallani a körülöttünk dúló hatalmas zajban, így a szervezet kénytelen fizikai tünetek formájában figyelmeztetni bennünket. Nagyon fontos, hogy időben figyeljünk oda szervezetünk jelzéseire, a betegségekre, ugyanis, ha megpróbáljuk megérteni üzenetüket, a legjobb tanácsadóinkká válhatnak. Emellett természetesen orvosi segítséget is igénybe kell venni olyan esetekben, amikor a testi tüneteket csak így lehet megfékezni. Ám a tartós gyógyuláshoz a lelki problémák orvoslása elengedhetetlen! Ez utóbbiban sokat segíthet egy szakértő pszichoterapeuta, vagy a jóga mint az önismeret ősi módszere.

MIÉRT HÍZUNK?

Az elhízás a bizonytalanság érzéséből fakadó tudatalatti reakció. A stabilitás érdekében egyesek "párnákat" növesztenek, és súlyosabbá válnak. Az ilyen típusú emberek a stresszhelyzetektől, a bánattól gyengének érzik magukat, és táplálékfelvétellel próbálnak megerősödni. Sokszor megfigyelhető munkahelyi leépítés időszakában, hogy akik félnek az érintettségtől, felszednek egypár kilót, pedig nem is esznek többet, mint azelőtt - így próbálják tudat alatt stabilizálni helyzetüket. Ugyanez a jelenség előfordulhat párkapcsolati krízisek időszakában is.

AZ ANOREXIA ES A BULIMIA LÉLEKTANA

Mindkét betegség önutálatból fakad, amikor is az érintett büntetni magát. Anorexiásoknál gyakran megfigyelhető az is, hogy tudat alatt nem akarják felvállalni nőiességüket, mert feltehetően kudarcélményük volt azzal kapcsolatban. Az anorexia súlyosabb fázisában elmarad a menstruáció, a beteg nem tud teherbe esni, vagy ha mégis, akkor olyan gyenge, hogy nem alkalmas a gyermek kihordására. Tehát az anorexiások a nőiesség legegyértelműbb megnyilvánulásától, az anyaságtól fosztják meg magukat.

Míg az anorexiások elsősorban magukat okolják mindenért, addig a bulimiások másokat is - a környezetüktől is hánynak, mégpedig szó szerint. Ők a feszültségüket vezetik le a zabálással, majd a hányástól megkönnyebbülnek. Természetesen ez sem tudatos viselkedés, éppen ezért tartozik a betegségek közé. Általában mindkét étkezési rendellenességhez testképzavar társul, ami a páciens háttérben lappangó önismereti problémáit jelez.

 

informed