MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Mit kell tudni a Chlamydiáról?

A Chlamydiásis a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség.

A világon 400 millió fertőzöttet tartanak nyilván és évente 90 millió új fertőzöttet regisztrálnak. Európában évente 3 millió új beteget észlelnek. Magyarországon a lakosság 30 százalékának fertőzöttségéről tudunk, ez azonban nem megbízható adat, mert hazánkban nincs rutinszerű szűrés.

  A betegség kórokozója a Chlamydia Trachomatis, mely egy vírusszerűen viselkedő parazita. Ugyanúgy, ahogy a vírusok, ez is képtelen önálló szaporodásra, mivel nem termel ATP-t, mely energiát szolgáltatna, így a gazdaszervezet citoplazmájában (az élő sejt alapanyaga) szaporodik, majd háromhetenkénti érési ciklusa után áttöri a gazdaszervezet sejtfalát és kilép a sejtek közötti térbe, ahonnan újabb sejteket képes megbetegíteni.

  Négy típusa van:

ˇ        Chlamydia psittaci, melyet a madarak terjesztenek

ˇ        Chlamydia trachomatis, mely váladékkal, testnedvekkel terjed

ˇ        Chlamydia pneumoniae, mely cseppfertőzéssel terjed

ˇ        Chlamydia pecorum, melyet szarvasmarhából, birkából, sertésből izoláltak.

Legjelentősebb a Chlamydia trachomatis, melynek több szerotípusa van, ezek okozzák pl. a csecsemőkori kötőhártya-gyulladást, a méhnyak- és méhnyálkahártya gyulladást, a húgycsőgyulladást, a petevezeték-gyulladást és következményes meddőséget, a tüdőgyulladást, a középfültő-gyulladást, a visszatérő hólyaghurutot, az ízületi gyulladást és egy régóta ismert nemi betegséget, a limphogranuloma venereumot, mely fájdalmatlan nyirokcsomó- megnagyobbodással jár, és szexuális úton terjed.

Néhány kimutatási lehetőség:

ˇ        kenetfestés

ˇ        tenyésztés

ˇ        DNS-hibridizáció (géntechnikai eljárás)

Milyen klinikai tüneteket okoz?

Sajnos nőknél 80 százalékban, férfiaknál 50 százalékban tünetmentes, azaz nem okoz semmilyen panaszt, azonban a tünetmentes hordozók fertőznek!

Amennyiben mégis okoz tüneteket, a következő jelekből lehet chlamydiára gyanakodni:

ˇ        visszatérő folyások esetén, mely sokszor magától is elmúlik

ˇ        gyakori hólyaghurutnál

ˇ        néha rendszertelen vérzés hátterében is lehet egy Chlamydia okozta kismedencei gyulladás, vagy petefészek-gyulladás

ˇ        gyakori, ciklustól független hasfájás,

ˇ        meddőség esetén, ismétlődő vetéléseknél, koraszülésnél,

ˇ        csecsemőknél a szülés után néhány nappal jelentkező kötőhártya-gyulladásnál,

ˇ        gyermekeknél a gyakori középfülgyulladásoknál

és tüdőgyulladásoknál.

Kezelés nélkül milyen késői következményei lehetnek?

Súlyosak az életvitelt kórosan befolyásoló következmények. Koraszülés, többszöri vetélés, meddőség, gyakoribb a méhen kívüli terhesség előfordulása, szív-, érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, szívinfarktus, ízületi gyulladások.

  Hogyan terjed a Chlamydiasis?

  Leggyakrabban szexuális úton. Fiatal, szexuálisan aktív, partnereit gyakran váltogató személyeknél  a leggyakoribb. Azonban nem csak szexuális úton terjed, hiszen szűz kislányoknál is kb. százból kettőnél kimutatható. Cseppfertőzéssel, majd a szervezetbe bekerülve véráram útján bárkinél okozhat húgyúti és nemi szervi fertőzöttséget. Uszodákban, közös helyiségekben is megkapható valamilyen más fertőzéssel egyidejűleg.

A tojáson lévő egyéb baktériumokkal is bevihető a szervezetbe. Az újszülöttek az anyai fertőzött szülőutakon áthaladva fertőződhetnek.

  Kinek érdemes elmenni Chlamydia-szűrésre?

ˇ        25 év alatti fiataloknak,

ˇ        azoknak, akik túl fiatalon kezdték a szexuális életet és már több partnerük volt,

ˇ        azoknak, akik gyakran váltogatják a partnerüket,

ˇ        akiknél valamilyen egyéb nemi betegséget diagnosztizáltak,

ˇ        akiknek rendszeresen folyásuk van,

ˇ        akiknél vizeletvizsgálatkor az üledékben több fehérvérsejtet találtak,

ˇ        akik visszatérő húgyhólyaggyulladásban szenvednek,

ˇ        akiknek gyakran fáj a hasuk, esetleg rendszeresen puffadást éreznek,

ˇ        férfiaknak akkor, ha többször éreznek heretáji fájdalmat,

ˇ        ha gyakori vizelési ingerük van,

ˇ        ha a makkon vagy a pénisz egyéb területein észlelnek piros, fájdalmatlan, esetleg viszkető foltokat.

Hogyan lehetne megelőzni a következményeket?

Csakis rendszeres szűréssel, mivel a tünetmentes eseteket így lehet diagnosztizálni. Az Egyesült Államokban a szexuális élet megkezdése után hathavonként javasolják a Chlamydia-fertőzöttség szűrését. Ott a Chlamydia- fertőzés jelentősége sokkal ismertebb, ezért a lakosság 40 százaléka félévente rendszeresen részt vesz Chlamydia-szűrővizsgálaton.

Hazánkban ez sajnos még nem megoldott, mert a panaszok ellenére sem végzik el mindig a Chlamydia-szűrést. Ennek részben anyagi oka van, hiszen ezek a vizsgálatok nem olcsók.

Mivel gyógyítható a Chlamydia?

Antibiotikumos kezeléssel. Azonban fontos, hogy az antibiotikumot legalább három hétig, amerikai ajánlás szerint 30 napig kell szedni. Ez a Chalmydiák szaporodási ciklusából adódik, hiszen ha rövidebb ideig alkalmazzák, akkor csak azok a kórokozók pusztulnak el, amelyek már a sejtközötti térben vannak, de azok, amelyek a sejtből még nem áramlottak ki, élve maradnak. Nagyon fontos a szexuális partner egyidejű kezelése, még akkor is, ha nála nem végeztek vizsgálatot, vagy nem sikerült kimutatni a betegséget.

A kezelés kiválasztása függ az életkortól, az esetleges terhességtől, az egyéni érzékenységtől. A hosszú antibiotikumos kezelés sokszor gyomor-bélrendszeri panaszokat okoz, melyet némileg csökkenthetünk napi egy pohár élőflórás joghurt elfogyasztásával, mely nemcsak a gyomornak, hanem a hüvelyflórának is jót tesz. Azonban a Chlamydia-fertőzéseket csökkenteni, és a késői szövődményeket megelőzni csak rendszeres szűrővizsgálatokkal és hatásos megfelelő hosszúságú kezelésekkel lehet.

 

Hogyan előzhető meg a Chlamydia-fertőzés?

A módszer hasonló, mint bármilyen szexuálisan terjedő betegség esetében. Elsődleges szempont a közvetlen kontaktus elkerülése a hímvesszővel, hüvellyel, szájjal és végbéllel. Különösen alkalmi partner esetén gumi óvszert kell használni a szexuális együttlét elejétől a végéig. A helyzetet megkönnyíti, hogy ma már férfiak és nők számára is kapható óvszer. A férfiak által használt a koton, a nők által használt a pesszárium. Aki még nagyobb biztonságra törekszik, az használjon ezzel egyidejűleg olyan helyi fogamzásgátló és antibakteriális hatású hüvelytablettát vagy krémet is, mely a fertőzések 80 százalékát kivédi. Azonban ezek a készítmények önmagukban nem elegendőek, csak gumi óvszerrel együtt biztonságosak.

 

 Dr. Szőczei Beáta