MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Chlamydiateszt - otthon!

A Chlamydia trachomatis ma a világon a leggyakoribb nemi úton terjedő kórokozó. Egyes kutatók szerint ma Magyarországon minden harmadik - negyedik nő hordozza magában ezt a baktériumot. Alattomos betegség - néma kórnak is hívják - mert az esetek 60-80 százalékában nem is okoz tüneteket. Csak a háttérben dolgozik, legismertebb hatása a petevezeték-elzáródás (heges gyulladás miatt), mely meddőséget okoz. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban a meddőség-megelőző programok része a Chlamydia-szűrés. Ugyanakkor a krónikus kismedencei gyulladások nagytöbbségéért is ő a felelős.

Sajnos egyre több nőt fertőz meg. A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Államokban tavaly 874.478 új beteget regisztráltak, 5,1%-kal többet, mint tavaly. Pedig az USA egyes államaiban a kötelező, támogatott szűrés nagyon sokat javított az ott élő nők helyzetén. (Van olyan régió, ahol a szűrésnek és az azt követő kezelésnek köszönhetően 60%-kal csökkent a krónikus kismedencei gyulladástól szenvedő nők létszáma!)

Hogyan fertőződhet meg Chlamydiával?

Elsősorban szexuális úton terjed a betegség. Az óvszerrel való védekezés megvéd a fertőzéstől, anélkül azonban elkapható. Mivel a férfiaknál sem feltétlenül okoz tüneteket (sőt, az esetek felében tünetmentes), partnere nem is tudja, hogy megfertőzte Önt.

Ritkán, de előfordulhat az is, hogy melegvizes strandokon, közös gyógyvizekben fertőzi meg a fürdőzőket.

A fertőzés átvitele után a belső nemi szervek sejtjeiben él. Körülbelül 3 hetenként rohamoz: Kiszabadul a sejtekből és tovább szóródik a szervezetben. Előbb-utóbb eljut a petevezetékekhez, a többi kismedencei szervhez és megbetegíti azokat. Szakemberek szerint a petevezeték - elzáródások és a méhen kívüli terhességek egy nagyon nagy hányada a Chlamydiának köszönhető. Ha az anya fertőzött, szüléskor biztosan megfertőzi gyermekét, aki - megfelelő kezelés hiányában - a szemén betegszik meg és megvakul.

Sajnos a nők sokszor évekig hordozzák magukban, már régen kialakulnak a súlyos, már nem kezelhető szövődmények mire kiderül, mi a baj. Ennek egyik oka, hogy a rutin nőgyógyászati vizsgálatnak nem része a chlamydia-szűrés. Államilag finanszírozott szűrőprogram nincs, ahogy a dolgok jelenleg állnak, nem is lesz. Pedig nagyon nagy szükség lenne rá, hiszen azt mindnyájan, saját környezetünkből tudjuk, milyen sok nő szenved a fent leírt panaszoktól.

Korábban a kimutatás fájdalmas, nehéz és nagyon költséges volt: a húgycsőből vett kaparékot tenyésztettek különleges körülmények között, az ott elszaporodó nagy mennyiségű kórokozót tudták azonosítani. Ma már több, ennél lényegesen pontosabb és egyszerűbb módszer áll a rendelkezésünkre, de sajnos mégsem terjed el egyik sem annyira, hogy a rászorulók könnyen hozzájussanak.

HandiLab-C

Az egyik legújabb és legegyszerűbb módszer a baktérium egyik enzimét képes kimutatni a levett mintából, és azt egy másik oldat segítségével láthatóvá is lehet tenni. Ennek a módszernek köszönhetően bárki, akár otthon is képes elvégezni a kimutatást. A mintavétel során a hüvely belső faláról ill. lehetőleg a méhszájról pár sejtet kell ledörzsölni egy pálcára csavart vatta segítségével, ha ez megvan, 10 perc alatt megtudhatjuk, fertőzöttek vagyunk-e. A módszer - fentiek miatt - egyelőre csak hölgyeken alkalmazható, de dolgozunk a férfiak megbetegedését kimutató eszközön is.

Ez a Magyarországon egyedülálló chlamydia gyorsteszt honlapunkról megrendelhető!

Hamarosan kapható lesz a Rossman üzletekben és a patikákban is, de ha nálunk rendeli meg, akkor 1000 Ft-ot megtakaríthat az eszköz árából!

Nagyon fontos, hogy ha a hölgy fertőzött, nem csak őt, hanem partnerét is kezelni kell, különben a betegség rendszeresen vissza fog térni, a gyógyszerekre költött összeg pedig kidobott pénz.

Még nem válaszoltunk a címben feltett kérdésre, bár lassan sejthető: ha el akarjuk kerülni a betegség súlyosabb szövődményeit, akkor két dolgunk van: Ki kell derítenünk, hordozzuk-e a kórokozót és ha igen, el kell pusztítanunk azt.

Szerencsére manapság már nem csak a diagnózis, a kezelés sem ütközik különösebb akadályokba, sok, igen jó hatású antibiotikum képes elpusztítani ezt a kórokozót. A diagnózis ismeretében nőgyógyásza rendelheti el ezeket a gyógyszereket.

Egyszerűbb antibiotikumok esetében fontos, hogy a kezelés legalább 3 hétig tartson, különben a sejten belül megbújó kórokozókból újraindulhat a betegség, míg vannak olyan készítmények, melyek a sejten belül is képesek kifejteni hatásukat, így néhány nap alatt teljes gyógyulást eredményezhetnek.

A kép tehát világos: van egy nagyon gyakori, nagyon bizonytalan tüneteket okozó, de súlyos szövődményekkel járó betegség, amit minden harmadik nő, aki olvassa ezt a lapot magában hordoz. Egy gyorsan, tökéletesen kezelhető problémáról van szó. Csak tennünk kell ellene.

Árak:  HandyLab-C chlamydiateszt: 4990 - Ft + 5% ÁFA