MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Gyógyszerszedés buktatókkal - kölcsönhatások

Nem csak két gyógyszer, de a táplálék és a gyógyszerek között is felléphetnek olyan kölcsönhatások, amelyek az eredményes kezelést akadályozzák. Ezek egy része pont a csontritkulásra felírt szereknél jelentkezik.

Az oszteoporózis a csont anyagcsere-egyensúlyának felborulása, s mint ilyenbe, sok, az anyagcserénket befolyásoló tényező beleszólhat. A nőknél a betegség hatszor gyakoribb mint férfiaknál, ebből sejthető, hogy kialakulása nem független a nők eltérő hormonműködésétől.

Női gyógyszer, férfi gyógyszer?

Az ugyan közismert, hogy a nők szervezete másképp reagál az alkoholfogyasztásra, arra mégis kevesen gondolnak, hogy az egyes gyógyszereknél is megvan ugyanez a jelenség. Nemcsak azért, mert kissé másképp működik a nők mája, a hormonrendszeri működés ciklikussága is befolyásolja némileg a gyógyszerhatásokat.
Nem véletlen, hogy egyes gyógyszerkísérletek korai szakaszában igyekeznek mellőzni a női teszt-résztvevőket. Az ideális klinikai kísérleti alany a körülbelül 70 kilós férfi. Ez többnyire nem okoz nagy eltéréseket az adagolásban és hatásmechanizmusban, mégis gondolni kell rá, ha szokatlan mellékhatások vagy nem a kívánt gyógyhatás mutatkozik meg. E kérdésben a gyógyszerészek is segíthetnek.

Nemi hormonok a gyógyszeres kezelésben

Nőknél a szelektív ösztrogén-receptor modulátorok (serm) alkalmazása azon alapul, hogy a csontokra és a lipid-anyagcserére úgy hatnak, mint az ösztrogének, az emlőkben és a méh szövetében lévő ösztrogén-receptorokra azonban nincsenek hatással. Ettől szelektívek. A SERM készítmények enyhe véralvadást fokozó mellékhatásuk miatt fokozott elővigyázatosságot kívánnak meg azoktól, akiknél, vagy akiknek a családjában, trombózis, embólia fordult elő.
Mivel a csont lebomlását (az oszteoklasztokat) az ösztrogének gátolják, és a csontfelépülést (az oszteoblasztokat) a progeszteron serkenti, fontos a női cikluszavarok és a női változókor hormonokkal történő gondozása. Ismeretes, hogy az ösztrogénhiány-pótlása megállítja, illetve lassítja a változókori csontvesztést. A változókori hormonpótlást (HRT = hormone replacement therapy) azonban az oszteoporózis kezelésére a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedő kockázata, és az emlőrák előfordulási kockázatát enyhén növelő hatása miatt nem javasolják.
Férfiaknál az anabolikus szteroidok közül injekció formájában a norandrostenolon decanoat havonta történő adása terjedt el.

Kalcitonin és parathormon


Mindkettő szervezetünk hormonja. Fehérjék, amelyek szájon át bevéve egyszerűen megemésztődnének, ezért a bőr alá adott injekcióban vagy orrspray formájában adagolják. Többek között ezért viszonylag ritkán vetik be a csontritkulás elleni harcban. Inkább csak azoknál, akiknél más, kevésbé körülményes kezelés nem vezet eredményre. Ha az orvos még is alkalmazásuk mellett dönt, részletesen elmagyarázza használatukat. A hatóanyagot mindenképpen hűtőszekrényben kell tárolni.

Nem mindegy mit eszünk, mit iszunk!

A klinikai vizsgálatok szerint a csontok tömegének javításában hasznosak lehetnek a flavonoidok közül az ipriflavon és biszfoszfonátok. Az utóbbiak és származékaik gátolják a csontok lebontását végző oszteoklaszt sejtek működését, csökkentik a csonttörések kockázatát.
A gyógyszerek és ételek kölcsönhatására az egyik tipikus példát pont a biszfoszfonátok szolgáltatják. Ha ezeket a gyógyszereket tejjel vagy tejeskávéval öblíti le beszedőjük, a benne lévő hatóanyag nem a csontok kalciumához kötődik, hanem a tejben lévőhöz. A kalciumsókban gazdag kristályvíz fogyasztására is oda kell figyelni, mert igaz ugyan, hogy pont a csontritkulásban szenvedőknek ajánlott, de nem mindegy, hogy milyen gyógyszert vesznek be vele. Az előbb említett okokból a biszfoszfonátokhoz pont nem ajánlott.
A kalcium-, magnézium- és vastartalmú élelmiszerek ebből a szempontból tekinthetők gyógyszernek, csak úgy, mint a gyomorvédő tejtermékek. A savmegkötők és a vérszegénységben alkalmazott egyes gyógyszerek befolyásolják a biszfoszfonátok felszívódását.
A biszfoszfonátok közül bevált alendronat, etidronat, risedronat és clodronat hatóanyagoknál alaposan meg kell nézni azt is, mikor kell bevenni őket. Némelyiket étkezés előtt fél órával. Másrészt olyan testhelyzetben kell őket lenyelni, hogy a mellkas függőleges legyen, nehogy sérüljenek a nyálkahártyák.
A foszfor is fontos építőköve a csontoknak, de nagy mennyiségben a szervezetbe jutva inkább árt: akadályozza a kalcium beépülését a csontokba. Manapság inkább a túladagolás veszélye áll fönn. A gazdag foszforforrásként közismert termékek szénsavas üdítők, ömlesztett sajtok, belsőségek ezért kerülendők.

A kalciumszedés fortélyai


A szervezet napi kalciumszükséglete a különböző életkorokban eltérő. Átlagosan legalább 500-600 mg naponta. Várandósság, szoptatás, eredendően kicsi csonttömeg, esetében ennél többre, 1000-1500 mg-ra is szükség van. A kalciumdús ételeket ajánlatos a déli, délutáni és esti étkezéssel elfogyasztani, a kalciumpótló készítményeket lefekvés előtt bevenni. Így jobban hasznosul.
Az ajánlottnál lényegesen nagyobb és tartós kalciumbevitel vesekőképződést eredményezhet, továbbá más ásványi anyagok felszívódását is megzavarhatja. Miután allerigás panaszokra is rendelnek kalcium-tartalmú készítményeket, erről tájékoztatni kell a kezelőorvost.
A csontritkulás gyógyításához napi 1,5 gramm kalcium, 600 mg magnézium, 25-50 mg mangán bevitele javasolt.
A szervezet kiegyensúlyozott kalciumháztartásához és csont-anyagcseréjéhez fontos ásványi anyagok a fluorid, a magnézium, a réz, a mangán, a stroncium is.
A stronciumot tartalmazó készítmények növelik a csonttömeget, és elősegítik az ellenálló friss csontszöveg képződését. A bevett, táplálékkal elfogyasztott kalcium gátolja a stroncium felvételét, ezért ideális esetben vacsora után két órával lefekvés előtt kell bevenni. A kezelés elején rosszullét, hasmenés, fejfájás léphet föl.
A kalciumpótlás hatékonyságához szükséges, hogy kellő mennyiségű D-vitamin is legyen a szervezetben. D-vitaminból napi 200-400 nemzetközi egység (NE), 25-50 mg fogyasztása ajánlott, lehetőleg D3-vitaminból.

Gyomorégés csontritkulással kombinálva


Mindenki, akinél a csontritkulásra alkalmazott gyógyszeres kezelés, táplálék-kiegészítők jönnek szóba, mérlegelje, milyen egyéb szereket kell szednie más bajaira, és tájékoztassa erről orvosát is. Gyomorsav-túltengésre adják például az alumínium-hidroxid savkötőt. Tartós alkalmazásakor ismert mellékhatása, hogy csontképződési zavarokat okoz. Csontritkulásnál tehát célszerű volna más gyógyszert alkalmazni.

A savmegkötő gyógyszerek a gyomor kémhatásának módosításával számos gyógyszerhatóanyag felszívódását befolyásolják, köztük a D-vitaminét is. Ezért a savmegkötő szer és a vitaminkészítmény bevétele között legalább két órának kell eltelnie. Így megelőzhető a felszívódást gátló hatás, és a savmegkötő gyógyszer teljes értékű hatást fejthet ki.

 

 

házipatika