MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Kismamaszótár 2- Újszülöttkor, fogalmak


késői köldökellátás: a köldökzsinór elszorítása és elvágása csak a pulzálás megszunte után történik.

korai köldökellátás: a köldökzsinór elszorítása és elvágása még a pulzáció megszunte elott történik meg. Koraszülésnél, ikerszülésnél, rossz állapotban született újszülöttnél, Rh-negatív anyai vércsoportnál alkalmazzák.

koraszülött: az az újszülött, aki a betöltött 37. terhességi hét elott született, függetlenül a születési súlyától. A koraszülöttek jellemzoi: élénkvörös, erezett, fénylo bor, testét magzatszorzet (lanugo) borítja, testszerte kevés zsírpárna, fejletlen izomzat, a porcos részek puhák (fülkagyló, orr), a körmök nem érik el az ujjbegyet, a herék nem szálltak le a hasüregbol a herezacskókba, lányoknál a nagyajkak nem fedik a kisajkakat, szopóreflex alig vagy egyáltalán nem váltható ki, éhségét sírással nem jelzi, éber és alvási állapot nem különítheto el, hoszabá-lyozása éretlen (könnyen lehul vagy felmelegszik), légzése nem kielégíto. Speciális ápolást igényel koraszülött osztályon vagy PIC-ben (lásd ott).

magzati alkohol szindróma: az alkohol magzatkárosító hatása miatt kialakuló elváltozás. Az anya a terhesség idején is alkoholizál, magzatának súly- és hossznövekedése elmarad az átlagostól, késobb a gyermek értelmi fejlodése, beszédfejlodése lassúbb, fejlodési rendellenességek gyakoribbak, fejkörfogat kisebb, jellegzetes arcforma - eloreálló arccsont, mélyen ülo fülek - jellemzik.

mekónium: szurokszéklet, az újszülött elso béltartalma. Epefestéket, elpusztult sejteket, bélnedvet tartalmaz. Ürítését az elso 24 órán belül figyelni kell. A mekónium ürülését az elotej (kolosztrum) szopása elosegíti.

milium: az újszülöttek borén, foleg az orr környékén látható apró fehér kiemelkedo göböcskék. Nem kóros elváltozás.

NIC: Neonatális Intenzív Centrum: speciálisan a koraszülöttek és beteg újszülöttek ellátására szakosodott és felszerelt osztály, ahol neonatológus (újszülöttgyógyász) orvosok és novérek dolgoznak.

patológiás sárgaság: (kóros sárgaság) az élet elso 24 órájában kialakuló sárgaság, mely érett újszülött esetén 1 hétnél, koraszülöttnél 2 hétnél tovább tart. (Lásd még újszülöttkori sárgaság.) Számos oka lehet, például: anyai és apai vércsoport különbözoség, ikerterhességnél a magzatok közötti úgynevezett harmadik vérkör, örökletes betegségek, fertozés, gyógyszerek, hormonális hatások. Kezelése: kékfényterápia, gyógyszerek, súlyos esetben vércsere.

pemphigoid neonatorum: az újszülöttek bakteriális (Staphylococcus aureus hemolitikus) fertozése, mely régebben az újszülött-részlegeken okozott megbetegedéseket. Ma már ritka betegség. Tünetek: az újszülött borén sárgás hólyagok keletkeznek. A gennyes bennéku hólyagok leginkább a testhajlatokban, fartájékon, alhason találhatók. Könnyen felfakadnak, és a fertozés így terjed tovább. Az eldörgölt, felnyílt hólyagok helyén nedvedzo, hámfosztott terület marad vissza. Kezeletlen esetekben a hólyagok testszerte elterjednek, tályog, kötoszöveti gyulladás alakulhat ki. Kezelése: a hólyagok alkoholos vattával és fertotleníto hatású hintoporral való bekenése. A fertozött újszülöttet el kell különíteni.

phenylketonuria: (PKU) örökölheto betegség, a fenyl-alanin-tyrosin anyagcserezavara. Jellemzoi: mozgás- és súlyfejlodés lassulása, idegrendszeri tünetek, szellemi leépülés. A kötelezo újszülöttkori szurések bevezetése óta ilyen esetek nincsenek. Kezelése: a fenilalaninmentes étrend (speciális tápszer), melyet legalább 14-16 éves korig kell tartani, egyes esetekben egész életen át.

PIC: Perinatális Intenzív Centrum, lásd NIC.

PKU: lásd phenylketonuria.

surfactant: a magzati tüdoben kb. a 20 héttol a tüdoben lévo speciális sejtek termelte anyag (foszfolipid-protein), mely a tüdo kis hólyagocskáiban bevonatot képez. Ez biztosítja a megszületés után a hólyagok falának a felületi feszültségét, melynek következtében a kilégzés után a tüdohólyagok nyitva maradnak. Körülbelül a 34-35. hétre válik olyan mennyiséguvé, hogy megszületés esetén az újszülöttnek nagy valószínuséggel nem lesz légzési zavara.

túlhordott újszülött: (postmaturus újszülött) az az újszülött, aki a betöltött 42. terhességi hét után születik és rajta a túlhordás jelei láthatók, mint például: száraz, hámló, mekóniumtól sárgásan elszínezodött bor, hosszú körmök, vékony köldök-zsinór, magzatmáz nem fedi a testét. A lepény elöregedése miatt a magzat különbözo fokú oxigenizációs zavara fordulhat elo.

újszülöttkori sárgaság: (icterus simplex) fiziológiás sárgaság. Érett újszülöttekben a 2-3. napon válik észrevehetové, a 4. napra éri el legmagasabb értékét. Kb. egyhetes korra megszunik. Koraszülötteknél a legmagasabb értékét az 5-7. napon éri el és elhúzódóbb a lefolyása. A sárgaságot a vérfesték (hemoglobin) lebomlása során keletkezo sárga színu epefesték okozza. Ez az epefesték a májban olyan átalakuláson megy keresztül, hogy vízben oldhatóvá válik és az epével kiválasztódik a bélbe. A magzatnak a méhen belüli életben na-gyobb mennyiségu hemoglobinra van szüksége (ami az oxigénszállítást biztosítja), mivel a tüdovel való légzése még nem muködik, a fejlodéséhez viszont több oxigénre van szüksége. A megszületés után ezek a magzati sejtek gyorsabb arányban esnek szét, a máj átalakító képessége azonban még nem olyan gyors mint késobbi életünk során.

újszülöttkori szurovizsgálatok: laboratóriumi és fizikális vizsgálatokból állnak. Az újszülöttkor 4-5. napján vért vesznek, majd a szuropapírra cseppentett vérbol elvégzik a PKU, galactosaemia, biotinidáz-hiány és a congenitalis hypothyreosis szurovizsgálatait (lásd ott). A neonatológus (újszülöttgyógyász) végzi az újszülöttkori csíposzurést valamint a hallás szurését. A vizsgálatok pozitív eredményeirol az újszülöttet gondozó gyermekorvos kap értesítést.

 

 

babanet