MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Kismamaszótár10 - Újszülöttkor , fogalmak

elsodleges köldökellátás: a köldökcsat felhelyezése, és a köldökzsinór elvágása.

érett újszülött: a világrajött magzat a betöltött 37. terhességi hét után született, fejlettsége a terhességi korának megfelelo.

erythema neonatorum: az egészséges újszülött borén látható foltos, piros kiütés. Általában spontán visszafejlodik. Teendo nincs vele.

fejbiccento izom sérülése: a szülés közben a fejbiccento izom rostjainak sérülése. Jellemzo tünete, hogy az újszülött fejét nem lehet mindkét irányba 90 fokban elfordítani. Kezelése: tornáztatás, nyújtás, sikertelenség esetén sebészi kezelés.

fejdaganat: (caput succedaneum) a burok megrepedése után a magzati koponya fejborében a külso és belso nyomás különbsége miatt kialakuló vizenyo. Jellemzoje, hogy a csonthatárokat nem tartja, már szülés közben tapintható, néhány nap alatt spontán visszafejlodik. Tartási, fekvési rendellenességkor a beilleszkedett részen alakul ki.

fiziológiás súlyesés: az egészséges újszülött a születés utáni elso napokban a testsúlyának átlagosan 6-8%-át veszti el. Ennek oka a folyadékvesztés, székletürítés, kevés szopás, de az elso hét végére, a rendszeres szoptatás beindulásával visszaszerzi születési súlyát.

galactosaemia: a galaktóz anyagcseréjének a zavara. A galactóz a tejben lévo molekula, amely a bélbol egy enzimmel történo átalakulás után szívódik fel. Ennek az enzimnek a hiánya öröklodo betegség, melynek tünetei: rossz étvágy, hasmenés, súlygyarapodás elmaradása, alacsony vércukor-szint, szellemi fejlodés elmaradása. Újszülöttkori szurovizsgálata kötelezo, lásd ott. Kezelése: lactos/galactos mentes diéta, mellyel a tünetek kialakulása elkerülheto.

Guthrie-teszt: laboratóriumi vizsgálati módszer a galactosaemia, phenylketonuria kiszurésére. Elvégzésére a kórházban kerül sor, amikor az újszülött már rendszeresen, jól szopik. A teszt eredményérol értesítést a szülok csak akkor kapnak, ha az eredménye pozitív. Lásd galactosaemia, phenylketonuria, újszülöttkori szurovizsgálatok.

hallás szurése: Az újszülött füléhez egy hangkibocsátó készüléket helyeznek, majd a hangjel után az újszülött reakcióját figyelik. Nem pontos, hozzávetoleges információt ad.

hepatitisz elleni védooltás: ha az anya a HbsAg pozitív (terhesség alatta az AFP vizsgálattal egy idoben levett vérbol állapítják meg), vagy szurésben nem részesült, akkor az újszülöttet a születés után 6 órával be kell oltani. Lásd még magzati vizsgáló módszerek rész.

K-vitamin profilaxis: Az újszülött csökkent K-vitamin-kész-lettel születik, mivel ennek a vitaminnak a lepényen való átjutása kismértéku. A hiányállapotot az is fokozza, hogy az elso napokban a szopott anyatej mennyisége kevés és ennek is alacsony a K-vitamin- tartalma. A K-vitamin a bélben lévo baktériumflórában szintetizálódik, mely megszületés után még nincs jelen. A K-vitamin a véralvadási faktorok muködéséhez szükséges, így hiánya vérzéses tüneteket, betegségeket okozhat. Ennek megelozésére minden újszülött közvetlenül születése után K-vitamin adásában részesül. A csak anyatejesen táplált cse-csemoknél akár késobb, 10-12 hetes korban is elofordulhat vérzékenység, ezért nekik megelozésképpen hetente K-vitamin adása javasolt.

kékfény-kezelés: (fototerápia) az újszülöttkori sárgaság kezelésére szolgál. A kezelés azon alapszik, hogy a vérfesték (bilirubin) elnyeli a kék, látható hullámhosszú fényt, hatására a bilirubinból a borben az epével kiválasztódó anyagok keletkeznek. Az újszülöttkori sárgaság így oldható. A kezelés ideje alatt a szemet a fény okozta károsodásoktól takarással védeni kell. A fototerápia idején gondoskodni kell a fokozott folyadékbevitelrol. A fototerápia nem akadálya a szoptatásnak. 
 

babanet