MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Kismamaszótár 9 - Családtervezés 2

Oligohydramnion: csökkent mennyiségu vagy igen kevés magzatvíz.

Placenta praevia (elölfekvo lepény): a lepény tapadási rendellenessége. A méhlepény a méh üregének alsó szakaszán, a méhszáj közelében tapad. A méh növekedtével vérzéseket okozhat. Már koraterhességben ultrahanggal felismerheto. Ha a méhlepény a méhszájat nem takarja el, csak megközelíti, a terhesség elorehaladtával relatíve magasabbra kerülhet, és így gondot nem okoz. Ha a méhszájat eléri vagy eltakarja, a szülés hüvelyi úton nem megengedheto. Mindenképpen szoros megfigyelést igényel.

Polyhydramnion: az átlagosnál több magzatvíz.

Postprandiális vércukorvizsgálat: (étkezés utáni) melyet terhességi cukorbetegség kiszurésére alkalmaznak. A 40 g szénhidrátot tartalmazó tesztreggeli után (pl. 1 zsömle+2 dl tej) 1 órával vért vesznek. Ha az ekkor mért vércukor eredmény 7,0 mmol/l felett van, a kivizsgálást folytatni kell.

Praeeclampsia: (PE) a terhesség második felében kialakuló magas vérnyomás, melyet a vizeletben megjeleno fehérjeürítés kísér. Kórházi kezelést, szoros megfigyelést igényel.

Proteinuria: fehérjevizelés. Egyes kórképekben a vizeletben megjeleno fehérje a betegség egyik fontos tünete. Terhesgondozáskor a vizeletvizsgálatot ezért kell mindig elvégezni.

Rh-negatív anya: lásd ellenanyag vizsgálat, antiD profilaxis.

Rubeólafertozés: az anyai fertozodés a terhesség elso 16 hetében magzati károsodás okozhat. Ezután a rubeólafertozés magzati következménnyel nem jár. Ha az anyánál felmerül a fertozodés lehetosége, vérvizsgálatokat kell végezni. A terhesség elso felében bizonyított friss fertozodés esetén a terhesség megszakítható. 1989 óta minden kisgyermek kombinált védooltást kap.

Sy/fu távolság: a terhes méh fundusa (fu) és a szeméremcsont (sy-symphysis) közti távolság mérése. Lásd: méh fundusa

Szignifikáns bakteriuria: a vizelet milliliterenként 105 baktériumot tartalmaz. Kiszurése a koraterhességi laborvizsgálatkor történik, a késobbi szövodmények megelozésére kezelést igényel.

Szülés várható idopontja: SZVI (terminus kiszámítása). 28 napos ciklus esetén az utolsó rendes menstruációtól számított 280. nap. Az egyik kiszámítási módja: az utolsó rendes vérzés kezdonapjához hozzáadunk 7 napot, és visszaszámolunk 3 hónapot. Ha a ciklus hossza eltér a 28 naptól, úgy az eltéro napok számát hozzáadjuk vagy elvesszük az elobb számítotthoz.

Szurovizsgálatok terhességben: hüvelyváladék-vizsgálat, onkocitológiai (rákszurés) kenetvétel, vérvizsgálatok: vércsoport meghatározás, Rh-negatív anyánál ellenanyag vizsgálat, Wassermann-reakció, vérkép ellenorzése, 16. héten AFP, a második harmadban postprandiális vércukor vizsgálat, általános vizeletvizsgálat. Lásd még: AFP, HbsAg.

Térdtartás: a medencevégu fekvésben a magzat úgy helyezkedik el, hogy a méhszáj felett egy vagy mindkét térd található. Ritka rendellenesség.

Terhességi cukorbetegség: (gestatiós diabetes mellitus-GDM) a terhesség alatt felismert szénhidrát-anyagcserezavar. Kezelése: minden esetben diéta, és a diabetes súlyosságától függoen inzulinterápia. Szülés után spontán megszunhet. Szurése a terhesség idején a postprandiális vércukor vizsgálattal, illetve az OGTT-vel történik (lásd ott). Éhgyomri vércukorvizsgálattal csak akkor szurheto, ha ismételten magas, 7,8 mmol/l vagy annál magasabb értéket találnak.

Tocolyticus kezelés: a méhaktivitás gyógyszeres megszüntetése. Sürgosségi tokolízisre akkor van szükség, ha a szülés alatti szövodmény (pl. kéz-láb-köldökzsinór eloesése) a magzat és az anya életét veszélyezteti. Megtartó tokolízis a fenyegeto koraszülést akadályozza meg vagy ido elotti burokrepedés esetén a magzati tüdo érlelése érdekében beadott gyógyszer hatásának kialakulásáig a magzat megszületését, a szülés elindulását késlelteti.

Toxaemia: lásd praeeclampsia

Toxoplazmózis: Toxoplasma gondii protozoon okozta fertozés, melyet nyers hús (véres steak) fogyasztásával, fertozött állatokkal, foként macskával való érintkezés során lehet megkapni. Az anyai fertozés nagyon sokszor tünetmentesen zajlik le. A kórokozó a méhlepényen átjutva súlyos magzati elváltozásokat okozhat. Jelentosége csak a terhesség alatti friss fertozodésnél van. Pontos kórismézéséhez anyai ellenanyag-vizsgálat szükséges. A magzat méhen belül gyógyítható.

Vena cava inferior szindróma: foleg a harmadik terhességi harmadban alakul ki, ha az anya a hátán fekszik és a terhes méh a felszálló fo visszeret összenyomja. Hirtelen vérnyomásesés, ájulás alakulhat ki. Oldaltfektetéssel, felültetéssel a panaszok azonnal oldódnak.

babanet