MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Kismamaszótár 8 - Családtervezés 1

Családtervezés

Haemostatus: a terhes vérképének mutatói: fehérvérsejtszám, hemoglobin, vörösvértest-koncentráció, vörösvértest-térfogat, vérsüllyedés stb.

HbsAg vizsgálat: az 16. héten az AFP vizsgálattal egy idoben vesznek vért ehhez a vizsgálathoz. Ez kimutatja, hogy az anya átesett-e a hepatitisz-b vírusfertozésen, illetve vírushordozó-e. Az újszülött esetleges fertozodését a megszületés után 12 órán belül adott védooltással lehet megelozni. Védooltást kap az az újszülött is, akinek édesanyjánál a HbsAg vizsgálatot a terhesség idején nem végezték el.

Hipertónia: magas vérnyomás.

Hipotónia: ala-csony vérnyomás.

Herpesz genitalisz: az anya friss megbetegedése a szülés közben a szüloutakon áthaladó magzatot megfertozheti. Az újszülött fertozodése esetén a prognózis súlyos, nagy a halálozási arány. Az anya szülés körüli aktív herpeszes fertozése a császármetszéses szülésvezetést jelentheti.

Homloktartás: tartási rendellenesség, melyben a magzat az elso forgását nem végzi el, az álla nem közelít a mellkashoz. A méhszáj fölött a homlok helyezkedik el.

Hiperemezis: terhességi vészes hányás. A terhesség elso harmadában jelentkezik, sóveszteség és kiszáradás hívja fel rá a figyelmet. Kezelése a pszichés megnyugtatáson túl lehet a diéta, esetleg infúzió és kórházi megfigyelés.

Ikerterhesség: egy terhesség során egynél több magzat fejlodik. Általában 80-100 fogamzásra jut egy ikerterhesség. Egypetéjueknél egy petesejt megtermékenyülése után a petesejt osztódásának zavara miatt két vagy több embrió fejlodése indul el. Két- vagy többpetéjueknél több petesejt érik és termékenyül meg egyidejuleg.

Implantáció: a megtermékenyített pete beágyazódása.

Inkompetencia cervici: lásd méhszáj-elégtelenség.

Isthmocervicalis elégtelenség: lásd méhszáj-elégtelenség.

Interruptio: lásd terhesség-megszakítás.

Intrauterin asphyxia: a magzat méhen belüli oxigénhiányos állapota.

Intrauterin retardáció: a magzat méhen belül nem fejlodik a terhességi hétnek megfelelo mértékben. Oka rendszerint a le-pény elégtelen muködése, de anyai okok miatt is (alkohol, cigaretta, megbetegedések) kialakulhat.

Ionziliáriusi vizsgálatok terhességben: a terhes gondozásba vételekor elvégzett vizsgálatok. Ilyenek pl. EKG, belgyógyászat, szemüvegeseknél a szemorvos, fogászat. A terhesség kiviselésének esélyeit, a szülés módjának lehetoségét befolyásolhatja a szakorvosi vizsgálat eredménye.

Köldökzsinór: a magzat és a lepény összeköttetését teremti meg a két artéria és a köldökvéna segítségével. 40-70 cm hosszú, az összenyomatástól az ereket egy kocsonyás anyag védi meg.

Kürtterhesség (graviditas tubaria): méhen kívüli terhesség, melyben a megtermékenyített petesejt nem a méh üregébe, hanem a petevezetobe ágyazódik be. A terhesség növekedtével a petevezeto megrepedéséhez, súlyos vérzéshez vezethet. Megoldása mutéti. Fontos a korai diagnózis, mert így a komoly veszteségek, szövodmények megelozhetoek. Lásd még: petevezeto.

Magzatvíz: a magzatburok belso rétege termeli, semleges vegyhatású. Mennyisége a 36. héten kb. 1200-1500 ml, mely 3 óránként cserélodik. A magzat a magzatvizet lenyeli, majd a vizeletet is ide üríti. Védi a magzatot a kiszáradástól, a külso behatásoktól, védi a köldökzsinórt a megtöretéstol, összenyomódástól, segíti a magzat mozgását. Vizsgálata a magzat genetikai rendellenességeirol, a méhen belüli veszélyeztetettségrol, a tüdo érettségérol adhat felvilágosítást. Lásd még: amnioszkópia, burokrepedés.

Medencevégu fekvés: fekvési rendellenesség, melyben a méhszáj fölött a far és/vagy az alsó végtagok találhatók.

Méh fundusa: a méhtest felso, széles, domború vége. A terhes méh nagyságát a fundus magasságával szokták kifejezni. Pl. köldök felett két harántujjal vagy gyomorgödörben. A méh nagysága optimális esetben a terhesség korára is utal. Lásd sy/fu távolság.

Méhen kívüli terhesség: a megtermékenyített petesejt nem a méhnyálkahártyába ágyazódik be, hanem a petevezetobe, méhnyakba vagy nagyon ritkán a hasüregbe. A terhesség kiviselése nem lehetséges, a növekvo pete a környezo szöveteket roncsolja, nagy vérzéseket okozva. Korai felismerése a korszeru ultrahangos készülékekkel igen fontos, mert egy laparoszkópiás (a hasfalon keresztül bevezetett optikai eszközzel történo hastükrözés) mutéti megoldással a kürt megtartható lehet, ezzel a késobbi teherbeesés esélyei megmaradhatnak.

Méhlepény ido elotti leválása: az anya és a magzat életét fenyegeto állapot, melyben a méhlepény a vajúdás során, a magzat megszületése elott válik le. A szülést sürgosségi császármetszéssel kell befejezni.

Méhszáj-elégtelenség (inkompetencia cervici): a méhszáj fájások nélküli ido elotti megnyílása. Veleszületett méhszájgyengeség, elozetes mutétek utáni záróizom sérülés, hegesedés miatt jöhet létre.

Missed abortion (elkésett vetélés): az ultrahangos vizsgálattal diagnosztizált, méhen belüli magzatelhalás után a méh tartalma nem ürül ki, a vetélés nem zajlik le. A méh kiürítése mutéti úton történik meg.


--------------------------------------------------------------------------------

Neonatológia

anyatejes sárgaság szindróma: a szoptatott újszülöttek sárgasága elhúzódóbb, gyakran hetekig is eltarthat. Az emelkedett vérfesték-szintet az anyatejben lévo enzimek okozzák. Általában következmények nélkül oldódik. A csecsemo általános állapota jó, fejlodése töretlen.

Apgar: az újszülött születés utáni állapotának megállapítására használatos módszer, mely a borszín, az izomtónus, a reflexek, szívmuködés és légzés megfigyelése alapján pontozással végeznek. Az egyes életjelenségeket 0-1-2 ponttal osztályozzák és azt összeadják a szülés utáni elso, ötödik és tizedik percben. A jó állapotú újszülött Apgar-értéke 8-10 pont.

apnoe: születés után a spontán légzés renyhesége, illetve hiánya. Légzészavart okozhat a méhenkívüli élethez való alkalmazkodás zavara, ha a tüdofolyadék nem távozik el, méhen belüli oxigénhiány, magzati fertozés, fejlodési rendellenesség, koraszülöttség. A légzészavarban szenvedo újszülöttet megfigyelés alatt tartják, esetenként gépi lélegeztetésre kerül sor, speciálisan felszerelt osztályokon (NIC vagy PIC lásd ott).

asphyxia: magzati oxigenizációs zavar, mely a magzat oxigénellátásnak zavara következtében kialakuló állapot. Megítélésére a CTG (lásd Magzati vizsgáló módszerek fejezet) az ultrahangos flowmetria (áramlásmérés) alkalmas.

aspiratios szindróma: a megszületés alatt vagy után a tüdobe a magzatvízzel mekónium (magzatszurok/széklet), vér, nyák kerülhet, mely leszívás nélkül a légutak elzáródását, tüdogyulladást okozhatnak.

BCG védooltás: tuberkulózis (gümokór) elleni védooltás, melyet az újszülöttek a 2-4. életnapon a kórházban kapnak meg. Az oltás eredményességét 6-8 hét múlva az oltás helyén megjeleno piros kiemelkedés mutatja, amely esetleg nedvezik, váladék ürül belole. További négy-hat hét után beszárad, helyén heg keletkezik. Különösebb kezelést nem igényel, csak tisztán kell tartani.

biotinidázhiány: anyagcsere betegség, melyet a biotin hiánya okoz. A kialakult betegség következménye szellemi fogyatékosság, súlyos esetben a gyermek elvesztése. Szurése után biotin adásával a következmények elkerülhetok. Lásd újszülöttkori szurovizsgálatok.

coarctatio aortae: aorta (a szívbol kivezeto foveroér)-szukület, mely a Botallo-vezeték (lásd Anatómia fejezet) benyílása elott vagy mögött alakul ki. Az elváltozás elhelyezkedésétol függoen a mutéti megoldás sürgossége változó.

congenitalis hypothyreosis: pajzsmirigy fejlodési hibája.

Újszülöttkorban nincsenek jellemzo tünetei. Elofordulhat a nagyobb születési súly, csökkent mozgásaktivitás, renyhe szopás, hosszabban tartó sárgaság, étvágytalanság, székrekedés, szellemi fejlodés elmaradása. Újszülöttkorban (még a kórházban) szurovizsgálata kötelezo. Lásd újszülöttkori szurovizsgálatok. Ha a szurovizsgálat eredménye pozitív, pajzsmirigyhormon adásával a betegség tünetmentessé teheto.

csíposzurés: újszülött osztályon végzett szurés, a csípoficam korai felfedezésére.

csonttörések: a születés során elszenvedett sérülések következtében alakulnak ki. Fejvégu fekvésnél leggyakoribb a kulcs-csont törése, medencevégu fekvésnél pedig a combcsont törése. A kulcscsont törése általában elmozdulás nélküli, ún. zöldgally-törés, mely kezelés nélkül, spontán gyógyul. Combcsonttörés duzzanatot, mozgáskorlátozottságot okoz, megfelelo rögzítés után a gyógyulás teljes, maradandó károsodást nem okoz.

ductus Botallo persistens: a Botallo-vezeték (lásd anatómia fejezet) záródása a születés után nem történik meg. Élettani esetben a keringés a vezetékben 96 órával születés után megszunik, a teljes záródás 2-3 hetes korra megtörténik. Kezelésekor a gyógyszeres terápia megkísérelheto, ennek sikertelensége esetén a megoldás mutéti. 
 

babanet