MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Kismamaszótár 7 - Szülés után, fogalmak

 

ablactálás: a tejelválasztás megszüntetése. Az anya betegsége (pl. tbc) vagy az újszülött fejlodési rendellenessége, halála miatt. Az ablactálást gyógyszeres kezelés mellett kiegészítheti a hashajtás folyadékmegvonás, az emlo lekötése és a szoptatás/fejés felfüggesztése.

anyatej összetétele: 7% cukrot - foként laktózt, 3,5-4% fehérjét, 4,5% zsírt, ásványi anyagokat, hormonokat, nyomelemeket tartalmaz (természetesen ezek az értékek a tejtermelés különbözo idoszakaiban a baba igényeinek megfeleloen változó értékeket mutatnak). Vitamintartalma az anyai vitaminbevitellel összefüggésben van. A-vitamin-tartalma nagy, K-vitamin az érett tejben már kevesebb, E-vitamin-tartalma az újszülött igényét kielégíti, D vitaminból keveset tartalmaz, ezért külso bevitelérol gondoskodni kell. Az érett tej a szülés után kb. 1-3 hét alatt alakul ki. Lásd még: foremilk, hind milk.

elotej: lásd kolosztrum

fájdalomcsillapítás gyermekágyban: az eroteljes és panaszt okozó utófájások csillapítására a pszichés megnyugtatáson és az utófájások okainak megismertetésén túl fájdalomcsillapítót vehet be a gyermekágyas. A gáttájék, a gátmetszés sebének fájdalmára jeges borogatást vagy a fájdalmas terület gyakori, melegvizes lemosását alkalmazhatják.

febris puerperalis: lásd gyermekágyi láz.

foremilk: a szoptatás elején ürülo hígabb tej.

gyermekágy: a lepényi szakot követo 6 hetes idoszak, melyben az anyai szervezet terhesség és szülés alatti változásai visszafejlodnek (involúció). A méh felso része közvetlenül szülés után a köldök magasságában helyezkedik el. A napok teltével egy-egy harántujjal lejjebb száll a kismedence üregébe. A második hét végére a méh felveszi eredeti alakját (a nyakcsatorna ismét kialakul és záródik), nagysága azonban még a hatodik hét végéig csökken. A méhnek ezt a gyors összehúzódását, amely a terhesség kilenc hónapja alatt fokozatosan alakult ki, a méh összehúzódásai, az ún. utófájások okozzák. Lásd még: lochia puerperalis, tejtermelés, tejbelövellés, let-down reflex, utófájások, uterus involúciója

gyermekágyi emlogyulladás: (mastitis puerperalis) az újszülöttrol a mellbimbó apró sérülésein (rhagadokon) átjutó fertozés, mely gyulladást okoz az emlo kötoszövetes állományában vagy ritkábban a mirigyjáratokban. A betegség folyamata: kezdetben a tejutak és az azokat körülvevo zsírszövetek gyulladása jelentkezik, majd átterjed a tejmirigyekre is. Tályog is kialakulhat, a gyulladt szövetek szétesése esetén. Tünetek: láz, szapora pulzus, a mell meleg tapintatú, a kialakuló borpír mögött tömörülés, beszurodés látható. A szoptatás nagyon fájdalmas és nehéz az emlo kiürítése. Kezelés: az emlo maradéktalan kíürítése, a gyulladt terület hideg vizes borogatása, célzott antibiotikum adása a tej bakteriológiai vizsgálata alapján. A gyulladt mellet fel kell kötni, tehermentesíteni kell. Tályog esetén sebészi megnyitás vagy beszúrás (punkció) szükséges. Ilyenkor a szoptatást felkell függeszteni.

gyermekágyi folyás: (lochia puerperalis) a szülés után a méh összehúzódását kíséro folyás, mely szövettörmeléket, véralvadékot és a méh sebgyógyulásának váladékát tartalmazza. Az elso napokra az erosen véres, sötét színu váladék jellemzo. A 3-5. napra a gyermekágyas folyás még mindig véres jellegu, de világosabb színu, a menstruációra emlékezteto illatú. Az 5-7. napra kialakuló gyermekágyi folyás már nem véres, hanem savós, rózsaszínu. A következo 2-3 héten a méh összehúzódását a fehéres-sárgás színu, szagtalan, és egyre kevesebb mennyiségu lochia jellemzi. Lúgos vegyhatású, ezért a hüvely normális pH-jának visszaállása csak a lochia megszunte után várható. A gyermekágyi folyás a szülést követoen még hat hétig fennállhat.
gyermekágyi láz (febris puerperalis): szülés utáni fertozéses megbetegedés, mely a higiénés rendszabályok be nem tartásából, a szülési sérülések talaján megtelepedo bakteriális fertozést követoen alakul ki. A méhnyálkahártya gyulladása után a méh izomzata is gyulladásba jön. Rendkívül buzös gyermekágyi folyás, fájdalom, rossz általános közérzet és láz jellemzi. Ha a felszálló fertozés a kürtökre is átterjed, heves fájdalom, magas láz kíséri. Kürtelzáródás, sterilitás lehet a következménye. Amennyiben a fertozés tovább terjed, és a kórokozók a kürtökön át a hashártyára jutnak, kismedencei gyulladást okoznak. A gyulladás kiterjedésétol függoen, az általános állapot rossz, a hashártyagyulladás tünetei mutatkoznak. Megoldása: antibiotikus kezelés, mutét. Ritkán eloforduló kórkép, mely a higiénés ismeretek (fertotlenítés, sterilizálás) és az antibiotikumok alkalmazása óta könnyen kezelheto.
hashajtás gyermekágyban: a szülés után 2-3. napon a székürítés rendezése. A gyermekágyasok gyakran félnek a székürítéstol a gáttájék, a gátmetszés sebének fájdalma miatt. Rostos ivólevekkel, rostdús ételekkel és bo folyadékfelvétellel megpróbálható a spontán székletürítést segíteni. Ennek hiányában az orvos hashajtó tablettát, kúpot, esetleg beöntést rendelhet.

hindmilk: a mellbol a szoptatás végén ürülo tej, mely zsírban és energiában gazdagabb.

kevés tej szindróma: a szoptatási idoszak alatt többször eloforduló probléma, amely akkor alakul ki, ha az anyatejes csecsemo gyorsabban akarná emelni a szopott tej mennyiségét, mint amennyi termelodik. A szoptató anya megijedhet, hogy a teje kevesebb lett, csecsemojének nem elegendo a táplálék. Tapasztalat, hogy 1-3 napon belül, ha az anya gyakrabban szoptat, a többlettejet a szervezete hamar megtermeli, ugyanis a tejelválasztást a szopási inger fokozza. A kevés tej szindróma megelozheto kello felvilágosítással.

kolosztrum: (elotej) a szülést követoen 1-2 napig ürül, az újszülöttnek fontos, jól emésztheto. Nagy a fehérje- és zsírban oldódó vitamintartalma. A magas immunglobulin mennyisége és egyéb védofaktorai az újszülött védelmét szolgálják. Hormonszeru anyagai beindítják az újszülött emésztocsatornájának mozgását és emésztoenzimeit.

kotiledo retencio: (retentio cotyledonis) a szülés után a méh üregében lepényrész marad vissza. Tünete: a gyermekágyas idoszak elso-második hetében bo, friss vérzés, a visszamaradt lepényrész elfertozodhet, a lázas állapot már a kialakult méhnyálkahártya-gyulladás tünete lehet. Kezelése: a méh kíméletes kiürítése, méhösszehúzók, esetleg antibiotikum adása.

letˇdown reflex: (tejkiürülési reflex) a gyermekágyas idoszak elején az utófájásokat kiváltó oxitocin (lásd szülés fejezet) a tej lefolyását segíti a tejcsatornák felé. A szoptatás késobbi idoszakában a let down reflexet a csecsemo látványa vagy érintése is kiválthatja. A reflex gátlás alá kerülhet egy-egy negatív élmény, szorongás vagy fájdalom esetén.

post partum blues: a gyermekágyas idoszak elso napjaira jellemzo átmeneti hangulati változás, szomorúság, borús hangulat, depresszióhoz hasonló, de múló pszichés állapot.

subinvolutio uteri: a méh elégtelen összehúzódása. A méhfal jelentos kitágulása (ikerterhesség, túl sok magzatvíz, nagy magzat) vagy méhfalban lévo jóindulatú izomdaganat, méhnyálkahártya-gyulladás vagy a húgyhólyag teltsége miatt jöhet létre. Következménye a lochiapangás (lásd gyermekágyi folyás). Az anya szoptatása az endogén (belso) oxitocinkiáramlást serkenti, így a szoptatás a méh elégtelen összehúzódásának a megelozéséhez és kezeléséhez is fontos. Ha ez nem elegendo, az orvos méhösszehúzó gyógyszert rendelhet.

symphyseolylis: a szeméremcsontok ízületi porca a terhesség alatti fellazulás és a szülés alatti trauma miatt néhány milliméterrel eltávolodik egymástól. Rendkívül fájdalmas, a mozgásra, járásra fokozódó fájdalom jellemzi. Jellemzo, hogy a gyermekágyas könnyebben tud járni hátrafelé, mint elore. Kezelése: csípókörüli szorítókötés vagy fuzo, gyógytorna, fájdalomcsillapítók.

szülés utáni vérzések: a gyermekágyban eloforduló erosebb, a gyermekágyi folyástól eltéro vérzések. Oka lehet lepényrész visszamaradása, a méh nem megfelelo összehúzódása (pl.: gyulladás miatt), a szüléskor hiányosan ellátott sérülések. Kezelése: a vérzés okától függoen méhösszehúzók adása, a sérülések ellátása. Lásd még kotiledo retenció.

tejbelövellés: hüvelyi szülés után 1-2 nappal, császármetszés után a 3-4. napon jelentkezo emloduzzanat, mely az anyatej termelés megindulását és felhalmozódását, az emlo állományának vérboségét jelzi. Gyakran fájdalommal, kényelmetlen feszüléssel jár. Megoldása: szoptatás, fejés, a tehermentesítésre melltartó használata.

tejkiürülési reflex: lásd let down reflex.

tejtermelés: (galactogenesis) a magas terhességi hormonszintek (ösztrogének és progeszteron) az emloben a mirigyek megszaporodását, a tejcsatornák kinyílását, az emlobimbó kiemelkedését okozzák. A méhlepény leválása után az elobb említett hormonszintek csökkennek, az agyalapi mirigy (hipofízis) elülso lebenyébol laktogén hormonok áramlanak ki. Ez az emloben a tej elválasztását indítja el. A tejtermelés fenntartása a mell kiürítésének, a mechanikus ingereknek, pszichés és idegi impulzusoknak következménye. Lásd még let down reflex.

utófájások: a gyermekágyas idoszakban a méh visszafejlodését segíto összehúzódások, melyek szoptatás alatt a keringésbe jutott oxitócin miatt jönnek létre. Többedszer szüloknél az utófájások általában erosebbek.

vizeletürítési képtelenség: (ischuria paradoxa) a korai gyermekágyas idoszak 1-2. napjára jellemzo tünet. Oka, hogy szüléskor a húgyhólyag alapján kisebb zúzódás, bevérzés, duzzanat alakul ki. Ennek következtében a gyermekágyas asszony a vizelési ingert kevésbé vagy egyáltalán nem érzi, hólyagja feszülésig telve van, vizeletet mégsem tud üríteni. A hólyag kiüríttetése fontos feladat, mert a pangó vizelet a húgyúti fertozések kialakulását segíti, a telt hólyag miatt a méh kiürülése nehezített, az összehúzódása lassabban történik meg. Ha a gyermekágyas nem tud spontán vizeletet üríteni, szükségessé válhat a hólyagcsapolás (katéterezés). A probléma átmeneti jellegu, néhány nap alatt magától rendezodik. 
 

babanet