MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Kismamaszótár 6 -Szülés, fogalmak

 

Haematoma vaginae: (vérömleny a hüvelyben) szülés alatt, a kitolás után vagy a gátmetszés ellátása után a hüvelyben keletkezo vérömleny. A haematoma a hüvelyt bedomborítja, elszínezi, fájdalmas nyomási érzéssel, székelési ingerrel hívja fel magára a figyelmet. Szükségessé válhat a gátmetszés újbóli feltárása, a vérzo ér lefogása és a seb összevarrása.

Haematoma vulvae: (vérömleny a szeméremtesten) a szeméremtest (vulva) szövetei között alakul ki a kitolási szak sérülése miatt. A szeméremtesten duzzanat és elszínezodés látható. Megoldása általában a tüneti kezelésre, fájdalomcsillapításra szorítkozik jegeléssel, nyomókötéssel.

Hátsó koponyatartás: forgási rendellenesség, melyben a fej a forgását nem a megszokott irányba végzi. Az elhúzódó kitolási szakon kívül általában szövodménymentes a szülés.

Hidroterápia: a szülési fájdalomcsillapítás gyógyszer nélküli fajtája, melyben a vajúdás idejét a szülo no meleg vízben, kádban vagy zuhanyozva tölti.

Hipnózis: a szülési fájdalomcsillapítás gyógyszer nélküli lehetosége. A hipnózist a szülo no a vajúdás alatt alkalmazza a terhesség utolsó harmadában elkezdett és kialakított gyakorlatok szerint. Nem széles körben alkalmazott eljárás, speciális szakember (hipnoterapeuta) jelenléte szükséges hozzá.

Ido elotti burokrepedés: a burokrepedés rendellenessége, melyben a burok a fájások megindulása elott reped meg.

Inhalációs fájdalomcsillapítás: a szülés során önállóan vagy egyéb fájdalomcsillapító módszerekkel kombináltan alkalmazható eljárás, mely a központi idegrendszerben fejti ki hatását. Leggyakrabban alkalmazott inhalációs szer a Nitrogénoxidul-oxigén 50-50 %-os keverékét használják, melyet a szülono a méhösszehúzódások idején önmagának adagol.

Késoi burokrepedés: a burokrepedés rendellenessége, melyben a burok a méhszáj eltunése után sem reped meg. Ilyenkor a burkot meg kell repeszteni.

Kitolási szakasz: a szülés második szakasza, melynek kezdete a méhszáj eltunése, a magzati koponya legnagyobb kerületének, az anyai csontos medencebemeneten való átjutása. Befejezodik a magzat megszületésével. A méhösszehúzódások hatására a magzat a medence bemenetébol az üregen át a medencekimenetbe kerül úgy, hogy a koponyája a belso forgásokat elvégzi, majd a medencekimenetbe jutva a tarkója megtámaszkodik a szeméremív alatt és a gát elott kigördül a fejteto, a homlok és az arc. Ha a magzat a külso forgását elvégezte (arccal az anya valamelyik combja felé fordul), megtámaszkodik a mellso váll alatti terület, és megszületnek a vállak és a test többi része.

Korai burokrepedés: a burok a méhszáj eltunés elott reped meg. Akkor nevezhetjük szövodménynek, ha az elölfekvo rész (koponya vagy far) nem illeszkedett és aprórész (kéz vagy láb) vagy köldökzsinór esik elo a korai burokrepedés alkalmával.

Koraszülés: a szülés a terhesség betöltött 24. hete és a betöltött 37. hét között zajlik le.

Leboyer-féle eroszakmentes szülés: a korai anya-gyermek kapcsolat zavartalan biztosítása a szülés közben, melyben az újszülött fogadása minél szelídebb, csendesebb, nyugodtabb körülmények között történik. A szüloszobát félhomály, nyugodtság, halk beszéd jellemzi. Ezt a szülési formát Frederic Leboyer (francia orvos) teremtette meg.

Leopold-féle külso vizsgálat: a magzat méhen belüli elhelyezkedésérol ad felvilágosítást. Fajtái: I. Leopold vizsgálat: a méhfenék magasságát, alakját, és a benne elhelyezkedo magzatrészt állapíthatjuk így meg. II. Leopold vizsgálat: segítségével megállapítható a magzat állása: háta az anya melyik oldalán helyezkedik el. III. Leopold vizsgálat: segítségével megállapíthatjuk, hogy mi az elölfekvo rész (koponya vagy far), milyen a viszonya a medencebemenethez: beilleszkedett-e, rögzült-e vagy mozgatható. IV. Leopold vizsgálat: segítségével megerosíthetjük az elozo Leopold vizsgálatoknál tapasztaltakat, de a fej beilleszkedésére, medencebemeneten való áthaladására is következtethetünk.

Lepényi szakasz: a szülés harmadik szakasza, mely a magzat megszületésétol a méhlepény megszületéséig tart.

Lepényleválás: a szülés harmadik szakaszának eseménye, mely a magzat megszületésétol a méhlepény megszületéséig tart. Kétféle módját különítik el. Duncan-szerinti: ha a magzat megszületése után a méhlepény a széleken kezd leválni és az anyai felszínével születik meg. Schulze-szerinti: ha a magzat megszületése után a lepény a középso részén kezd leválni és a magzati felszínével születik meg.

Magzathenger: a szülés alatt, a fájások hatására a magzat törzse kiegyenesedik, a mellén keresztezett karok, felcsapott alsó végtagok henger alakot vesznek fel, s ezzel a szülés során szinte "tömítik" a szülocsatornát. Ezzel a méhösszehúzódások jobban segítik a magzat elorejutását.

Multigravida: többedszer terhes no.

Multipara: többedszer szülo.

Oxitocin: a méhizomzat ritmusos összehúzódását okozza. Az agyban lévo magokban (hipotalamusz) termelodik, az agyalapi mirigy (hipofízis) hátsó lebenyében tárolódik, s a keringésbe jutva a méhizom oxitocin-receptoraihoz kötodve csökkenti a méhizomzat ingerküszöbét. A méhen belül a magzat is termel oxitocint. A kórházakban szintetikus oxitocint használnak.

Partogram: a szülés haladásának grafikus ábrázolására rendszeresített lap, melyen a méhszáj tágassága, anyai homérséklet, pulzus, vérnyomás értékek, a méhösszehúzódások surusége, idotartama, a magzati szívhangok változásai, valamint a beavatkozások, vizsgálati eredmények, gyógyszerek szerepelnek. A grafikus kép az áttekintést teszi könnyebbé.

Postplacentáris szakasz: (lepény utáni szakasz) a szülés negyedik szakasza, mely a lepény megszületését követo két óráig tart. Ezt az idot a frissen szült anya a szüloszobán megfigyelés alatt tölti el.

Postpunkciós fejfájás: spinális érzéstelenítés következménye lehet. Felüléskor fokozódik, lefekvéskor enyhül. Kezelése: ágynyugalom, fokozott folyadékbevitel, fájdalomcsillapítók adása. Lásd még spinális érzéstelenítés.

Primigravida: eloször terhes no.

Primipara: eloször szülo.

Programozott szülés: a szülés muvi megindítása. Feltételei: a méhszáj érettsége (Bishop-score lásd ott), betöltött terhességi ido, magzat érettsége, az anyai medencebemenetben rögzült koponya, a méh oxitocin-érzékenysége, és az anya kérése illetve beleegyezése a programozásra. Megkülönböztetendo a szülésindítástól, amelynek valamilyen anyai vagy magzati oka van.

Pszichoprofilaxis: lásd gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítás.

Punctum maximum: az anya hasán lévo képzeletbeli pont, ahol a magzati szívhang a legjobban hallható. A magzat fekvésétol, állásától, illetve a szülés haladásától függoen változik a helye.

Relaxációs gyakorlatok: A szülési fájdalomcsillapítás gyógyszer nélküli lehetosége. A mélyebb tudati rétegekbol elohívott képek a relaxációs technikák segítségével az anyaság elfogadását és ezzel a szülés fájdalmainak átélését, értékelését adja a szülo nonek. A technika elsajátítása a várandósság ideje alatt történik. Sok esetben a szülésfelkészíto tanfolyam részét képezi.

Sectio caesarea: (császármetszés) a magzatnak természetes szüloutak megkerülésével, mutéti úton való megszületése. Elvégezheto úgynevezett életmento (vitális) javallatra, például a magzat méhen belüli oxigénhiányos állapota, súlyos terhességi mérgezés, fenyegeto méhrepedés, fenyegeto hegszétválás, ido elott levált lepény, anyai keringés összeomlása. Megelozésképp (profilaktikusan) az anyai okok között szívbetegség, szembetegség (magas dioptriás szemüveg viselése), vesebetegség, terhelo szülészeti események (pl.: teherbeesés elott hosszantartó sterilitás, "lombik- bébi", többszöri spontán vetélés, elozetes császármetszés), szuk vagy deformált medence, magzati okok között fekvési és illeszkedési rendellenességek, téraránytalanság szerepelhet. A mutét történhet altatásban, spinális vagy epidurális érzéstelenítésben.

Spinális anaesthesia: érzéstelenítés céljából a helyi érzéstelenítot közvetlenül a liquortérbe fecskendezik be. Egyszeru, gyors eljárás, mutéteknél (pl.: császármetszés) alkalmazható. Szövodménye lehet a postpunctiós fejfájás (lásd ott). Lásd még epidurális anaesthesia.

Szülésindukció: a szülés mesterséges megindítása valamely anyai vagy magzati okból.

Tágulási szakasz: a szülés elso szakasza, mely a fájások kezdetétól a méhszáj eltunéséig tart. A méhösszehúzódások hatására a méhnyak megrövidül, elsimul, a méhszáj tágulni kezd (1-2-3-4 ujjnyi vagy cm-ben mérik), végül teljesen eltunik. A tágulási szak idotartama nagy eltéréseket mutat, általánosságban elmondható, hogy többedszer szüloknél kevesebb (2-6 óra), eloször szüloknél több (8-12 óra) ideig tart. A tágulási szak alatt a méhösszehúzódások hatására a magzat koponyája lefelé nyomódik a medence bemenetre, majd rögzül. A burokrepedés vagy repesztés is általában a tágulási szak eseménye.

TENS: (transcutan elektrostimulació) fájdalomcsillapítási eljárás, melynek során a gerincoszlopból a noi nemi szerveket ellátó idegek kilépési területének megfelelo magasságában elektródpárokat helyeznek fel. Ezeknek stimulációja révén érik el a fájdalom csökkentését. Gyenge hatású, nem elterjedt eljárás.

Téraránytalanság: az anyai csontos medencebemenet és a magzati koponya viszonyának aránytalansága, kóros méretkülönbség. Megállapításában a Leopold-féle fogások (lásd ott) segítenek, jelezheti a fekvési, beilleszkedési, tartási, forgási rendellenességek megléte is. Megoldása általában császármetszés.

Terminus túllépés: a szülés várható idopontjának meghaladása, de a 42. hetet még nem haladja meg. Lásd még túlhordás.

Tokográfia: a fájástevékenység, a méh aktivitásának regisztrálása. A várandós no hasfalára helyezett mérokészülékkel nyomon követhetok az összehúzódások idobeni lefolyása, az intenzitásuk hozzávetoleges mértéke.

Tokometria: a fájástevékenység vizsgálata.

Tolófájások: a kitolási szakra jellemzo méhösszehúzódások, melyek a magzat megszületését segítik. Az eroteljes méhösszehúzódást a magzati koponyának a végbélre gyakorolt nyomása is erosíti, az így kialakult hasprést nevezzük tolófájásnak. Lásd még: kitolási szak.

Túlhordás: (postmaturitás) a szülés a 42. terhességi hét után sem következik be, és az újszülöttön a túlhordás jelei láthatók. A méhlepény elöregedése miatt fokozott gondozást, szoros megfigyelést (UH, CTG, magzatvíz vizsgálat, fizikális terhelési teszt, flowmetria) és kórházi bennfekvést igényel. Gyakran szükségessé válhat a szülés megindítása (szülésindukció).

Túlhordott újszülött: jellemzoi a méhlepény elégtelen muködése miatt alakulnak ki. Pl.: száraz, repedezo bor, magzatmáz hiányzik, kéz felázott (mosóno-kéz), ujjakon a körmök hosszúak az újszülött sovány, öreges arckifejezésu a boralatti zsírszövet fokozott felhasználódása miatt.

Vacuum extractio: a szülés kitolási szakában az elégtelen szülofájások pótlására, anyai betegség vagy a magzat oxigénhiányos állapota miatt a szülés mielobbi befejezésére szolgáló beavatkozás. A magzat fejére helyezett harangban vacuumot létesítenek, és a koponyára gyakorolt lassú, egyenletes húzással segítik a magzat megszületését. 

babanet