MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Kismamaszótár 5 - Terhesség, terhesgondozás

Terhesség, terhesgondozás

Elölfekvo lepény: lásd placenta praevia.

Ellenanyagvizsgálat: az Rh-negatív anyánál a terhesség mindegyik harmadában elvégzett vizsgálat, melynek segítségével kimutatható, hogy az anya vére az Rh-pozitív magzata vérével lépett-e reakcióba, és termelt-e ellenanyagot. Lásd még: anti D profilaxis.

Ellenorzo vizsgálatok terhességben: vérnyomásmérés, pulzusszámolás, testsúlymérés, vizelet fehérje-, genny- és cukor vizsgálata, 20. héttol a magzati szívhang ellenorzése, az esetleges hüvelyi vizsgálat során a méhszáj állapotának ellenorzése.

Emesis: a terhesség elso harmadában jelentkezo hányás, melyben a terhes általános állapota jó. Múló zavarnak tekintheto. Diétával, bo folyadékbevitellel kezelheto.

Emlo stimulációs teszt (EST): terheléses CTG vizsgálat, melynek során az emlobimbó mechanikus ingerlésével a szervezetet fájáskelto anyag (oxitocin) kiáramlására serkentünk. A méhösszehúzódások alatti magzati szívhang-változásból a magzat méhen belüli oxigénellátottságáról, a lepény muködésérol kapunk képet. Lásd még: CTG.

Epilepszia és terhesség: epilepsziás no esetén a terhesség alatt a görcskészség fokozódhat. Csak halmozott, gyógyszerrel nem befolyásolható rohamok esetén indokolt a terhesség megszakítása. A teherbeesés elotti gyógyszerelést állandó kontroll mellett folytatni kell, mert a gyógyszer felszívódásának mértékét a terhesség befolyásolja. A rohamok alatt csökken a méh és a méhlepény keringése, a magzat oxigénhiányossá válhat. Gyermekágyban a rohamok gyakorisága csökken ugyan, de a szoptatás felügyelettel történjen.

Far-lábtartás: medencevégu fekvésben a magzat úgy helyezkedik el, hogy a méhszáj felett a far mellett található a magzat egyik vagy mindkét lába.

Fejtetotartás: tartási rendellenesség melyben a magzat a szülés elindulásakor nem végzi el az elso forgását, tehát állával nem közelít a mellkasához.

Fekvési anomália: a magzat méhen belüli kóros elhelyezkedésének gyujto elnevezése.

GBS: a hüvelyváladék tenyésztése bizonyos gram pozitív kórokozók irányában. Az anya (esetleg tünetek nélküli) fertozöttsége esetén az újszülött megelozésképpen antibiotikus kezelésben részesül.

GDM: lásd terhességi cukorbetegség.

Genitourinális fertozöttség vizsgálata: a nemi szervek, illetve a húgyúti rendszer vizsgálata az esetleges fertozések felfedezésére. Pl. vizelet-tenyésztés, hüvelyváladék bakteriális vizsgálata.

Hemostatus: a terhes vérképének mutatói: fehérvérsejtszám, hemoglobin, vörösvértest-koncentráció, vörösvértest-térfogat, vérsüllyedés stb.

HbsAg vizsgálat: az 16. héten az AFP vizsgálattal egy idoben vesznek vért ehhez a vizsgálathoz. Ez kimutatja, hogy az anya átesett-e a hepatitisz-b vírusfertozésen, illetve vírushordozó-e. Az újszülött esetleges fertozodését a megszületés után 12 órán belül adott védooltással lehet megelozni. Védooltást kap az az újszülött is, akinek édesanyjánál a HbsAg vizsgálatot a terhesség idején nem végezték el.

Hipertónia: magas vérnyomás.

Hipotónia: alacsony vérnyomás.

Herpes genitalis: az anya friss megbetegedése a szülés közben a szüloutakon áthaladó magzatot megfertozheti. Az újszülött fertozodése esetén a prognózis súlyos, nagy a halálozási arány. Az anya szülés körüli herpeszes fertozése a császármetszéses szülést jelentheti.

Homloktartás: tartási rendellenesség, melyben a magzat az elso forgását nem végzi el, az álla nem közelít a mellkashoz. A méhszáj fölött a homlok helyezkedik el.

Hiperemezis: terhességi vészes hányás. A terhesség elso harmadában jelentkezik, sóveszteség és kiszáradás hívja fel rá a figyelmet. Kezelése a pszichés megnyugtatáson túl a diéta, esetleg infúzió.

Anatómia, élettan: szülés

Aprórész eloreesés: burokrepedés után a magzat aprórészei (kar, láb) az elölfekvo rész (mely lehet koponya vagy far) elott helyezkednek el a medencebemenetben vagy a hüvelyben. Oka gyakran téraránytalanság.

Atonia uteri: a magzat megszületése után, a lepényi szak elott vagy után létrejövo nagyfokú vérzés, melynek oka a méh izomzatának renyhesége. Kiváltó tényezoje lehet a szülés elhúzódása, a méh fejletlensége, illetve lepényrész, burokrész bennmaradása a szülés után. Megoldása a méh összehúzódásának fokozása fájáskeltok segítségével, illetve lepényrész visszamaradás esetén a méh üregének kiürítése.

Ballottálható koponya: ha a medencebemenetbe nem rögzült a koponya, vizsgálatkor kimozdítható.

Bandl-féle barázda: méhizomzat aktív és passzív határán (a méhtest és a méhnyak közötti rész) található harántirányú barázda, mely a szülés tágulási szakában a fájások hatására egyre magasabbra kerül, eltunt méhszájnál külso vizsgálattal a szeméremízület és a köldök között tapintható.

Bishop-score: a méhszáj tágassága (cm), a nyakcsatorna kifejtettsége, helyzete, konzisztenciája és a koponya medencebemenethez viszonyított helyzete által meghatározott pontrendszer. Általa a méhnyak (cervix) érettségét lehet meghatározni, melynek, jelentosége a szülésindításnál a szülés várható kimenetele miatt lényeges. A méhszáj érettnek tekintheto 9 pont felett (jó szülési kilátások), kedvezotlen 5 pont alatti Bishop-értéknél.

Burokrepedés: a tágulási szak eseménye, amikor a magzatvíz elfolyik. A burokrepedés nem fájdalmas, mivel a burkok nem tartalmaznak idegrostokat. A magzatvíz színe információt adhat a magzat méhen belüli állapotáról. Ha a magzat méhen belül oxigénhiányos állapotban van, fokozódik a bélmozgása, mekoniumot - magzatszurkot - ürít. A magzatvíz ekkor zöld színure változik. Ha a magzati szívhangok jók, fokozott ellenorzést igényel a szülés alatt (CTG lásd magzati vizsgáló módszerek rész). A magzati szívhangok lassulása esetén a szülés gyors befejezése válhat szükségessé.

Burokrepesztés: (amniotomia) a magzatburok muvi, mutéti megrepesztése. Feltételei: steril körülmények között történjen, az elölfekvo rész (koponya vagy far) fedje a medencebemenetet. A burokrepesztést magzati szívhang-hallgatás, CTG követi.

Császármetszés: lásd sectio caesarea.

Elektív koraszülés: a szülés megindítása a betöltött 37. terhességi hét elott. Anyai vagy/és magzati veszélyeztetettség miatt kerülhet rá sor, célja a terhesség mielobbi befejezése.

Elölfekvo aprórész: álló burok mellett a méhszáj és az elölfekvo rész mellett vagy elott aprórész (kéz vagy láb) helyezkedik el.

Epiduralis anaesthesia: A szülészeti fájdalomcsillapításban alkalmazott ún. vezetéses érzéstelenítési mód. A koponya alsó részétol a gerincoszlop alsó csúcsáig futó idegeket körülvevo kemény hártya (dura mater) körüli térbe (epi- vagy peridurális tér) a megfelelo magasságban (a méhet, hüvelyt, gátat ellátó gerinccsatornából kilépo idegek szintjén) érzésteleníto folyadékot juttatnak. Az epidurális térbe behelyezett vékony muanyag csövön keresztül a gyógyszer több alkalommal ismételheto. Így a vajúdás és a szülés egész idoszaka alatt elérheto a fájdalomérzet gátlása. A fájások a fájdalomérzet megszüntetésével is megmaradnak, a kis mennyiségu és koncentrációjú helyi érzésteleníto (lokális anesztetikum) a nyomóreflexet megtartja, így a kitoláskor az együttmuködés könnyebbé válik. Az érzéstelenítés leggyakoribb szövodménye a vérnyomás csökkenése lehet, amely megfelelo mennyiségu infúzió adásával megelozheto és kezelheto. Ritkán elofordulhat (kb. 1 %-ban), hogy a durahártyát átszúrják. (Ez történik tudatosan például az ún. spinális érzéstelenítésnél. Lásd ott) Ilyenkor általában egy másik magasságban újból megpróbálják a katéterbe helyezést. Szövodménymentes és problémás (pl.: koraszülés, anyai cukorbetegség, anyai szívbetegség, lepényi elégtelenség stb.) szüléseknél, császármetszésnél is alkalmazható, tetszoleges ideig fenntartható.

Episiotomia: lásd gátmetszés.

Fájásgyengeség: a szülés zavartalan lefolyását akadályozó méhtevékenység-zavar, amikor a méhösszehúzódások gyengék, nem hatásosak, esetleg ritkák vagy rövid ideig tartanak. Primer (elsodleges) fájásgyengeségnél a fájások már a szülés megindulásakor sem hatásosak. Szekunder (másodlagos) fájásgyengeségrol akkor beszélhetünk, ha a szülés közben a már jól beindult fájások renyhülnek vagy megszunnek. A fájásgyengeség bármely formájának a következménye a szülés elhúzódása. Amennyiben a fájástevékenység nem rendezodik, szükségessé válhat oxitocinos (méhösszehúzó) infúzió adása.

Fogómutét: a szülés kitolási szakában az elégtelen szülofájások pótlására, anyai betegség vagy a magzat oxigénhiányos állapota miatt a szülés mielobbi befejezésére szolgáló beavatkozás. A fogó két részbol (kanálból) áll, amely körülöleli a magzat fejét. A kanalakon lévo zárószerkezet megakadályozza a fogó teljes összecsukódását, így egy megfelelo méretu "fémkalitkába" zárja a magzat fejét. Amikor a fogót felhelyezik, a tolófájásokkal szinkronban lassan kifelé húzzák a magzatot. A fej megszületése után a fogó kanalait eltávolítják és a magzat többi része úgy születik meg, mint fogómutét nélkül.

Gátinfiltráció: gátmetszés elott helyi érzéstelenítovel (általában Lidocainnal) a gát izmainak elérzéstelenítése.

Gátmetszés: (episiotomia) a kitolási szak végén a gát túlfeszülésének és az anyai lágyrészek sérülésének megakadályozása, a fej kigördülésének megkönnyítése érdekében végzett metszés. A gátmetszés rutinszeru elvégzése az utóbbi idokben egyre háttérbe szorul. Eloször szüloknél gyakoribb. A gátmetszés szükségességérol csak a szülés legvégso szakaszában (amikor már a magzat feje feszíti a gátizmokat) lehet dönteni. Vannak esetek, amikor mindig szükséges az elvégzése: pl. koraszülés, farfekvéses szülés, fogó- vagy vacuumszülés.

Gátrepedés: a hüvely-gát repedése, mely a nem megfelelo gátvédelem és/vagy a gátmetszés hiányában jöhet létre. Fokozatai az egyszeru nyálkahártya sérüléstol a végbél berepedéséig terjedhet. A szabálytalan szélu repedések elvarrása nehezebb és a gyógyulási hajlama is rosszabb, mint a steril körülmények között, megfelelo irányban végzett egyenes szélu gátmetszésé. Késobbi életkorban a régi gátrepedések vizelettartási és szexuális problémákat okozhatnak.

Gátvédelem: a kitolási szakban a fej kigördülésekor a szülészno a vajúdó gátjára helyezi a tenyerét, s a kigördülo koponyát kissé visszatartja, csak lassan engedi megszületni, ezzel segíti a gáttájék sérülésmentes tágulását. A fej kigördülése után a vállak megtámaszkodásáig és megszületéséig a gátvédelem nem engedheto el. A gátvédelem nem maradhat el akkor sem, ha gátmetszést végeztek.

Gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítás: alapja a beidegzett félelem - feszültség - fájdalom kör kiküszöbölése a pszichoprofilaxis - új, hasznos reflexkapcsolatok kiépítésével, az együttszülés lehetoségeivel, a fájdalomcsillapítás masszázs és hideg-meleg impulzusok segítségével (pl.: melegvizes fürdo), relaxációs gyakorlatok ellazulásával, a hozzáérto személyzetet igénylo akupunktúrával, hipnózissal vagy a TENS-sel (lásd ott).


babanet