MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Szívbetegek étrendje

Az étrend abban tér el az egészséges emberekétől, hogy kevés sót és állati zsiradékot tartalmaz. Kerüljük a puffasztó ételeket.

Tilos minden olyan étel, amely sok sót tartalmaz, így a füstölt húsok, sajtok, halak, és felvágottak, rigli, sóval konzervált főzelékek.

Sovány húst egyék, puhára főzve. (Marhahús is fogyasztható.) Főtt, párolt, fasírozott vagy egybesült hús fogyasztása helyesebb, mint a sok zsírt tartalmazó rántott vagy párizsi szelet.

A főzelékeket rostoktól megtisztítva, vagy passzírozva, puhára főzve fogyasszuk. Puffasztó hatásuk miatt a hüvelyeseket nem ajánljuk.

Friss kenyér, friss kelt tészta helyett szikkadt kenyér vagy zsemle előnyösebb. Nem zsíros főtt tészta és sült tészta fogyasztható.

Tejet, tejterméket fogyaszthat.

Gyümölcsöket hámozva, nyersen vagy befőttnek, kompótnak elkészítve, gyümölcslé alakjában fogyaszthatja. Az apró gyümölcsökből és cseresznyéből nyersen egyszerre csak kis mennyiség ajánlatos.

Zsír helyett főzéskor helyesebb, legalább fele részben növényi olaj használata.

Sószegény étrendben a beteg nem kíván nagymennyiségű folyadékot, így a folyadékfelvétel korlátozása nem szükséges. Kis mennyiségű szeszes ital és feketekávé fogyasztása megengedhető, ha a beteg megszokta.

Életmód

Súlyosabb betegek mozgási lehetőségét az orvos mindenkori állapotuk szerint szabályozza. Annyi általánosságban érvényes, hogy kevés testmozgás, séta, enyhébb esetekben előnyös, míg versenyszerű sportolás és nehéz testi munka tilos. A magas vérnyomásban szenvedő vagy arra hajlamos ember kerülje az izgalommal, nagy felelősséggel járó munkát. Ezt a szempontot pályaválasztáskor is figyelembe kell venni. Nőbetegek házasságkötéskor, továbbá ha gyermeket kívánnak, vagy teherbe jutnak, keressék fel kezelőorvosukat. Esetleges terhesség alatt gyakori ellenőrzés szükséges.

 

 

Diétalap.hu