MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Kismamaszótár 3.

Kismamaszótár 2.

AFP (alfa fötoprotein): velocsozáródási rendellenességek kiszurésére alkalmazott vizsgálat, melyet a terhesség betöltött 16. hetében végeznek az anyai vérbol. A nyitott gerincu magzatok gerincfolyadéka a magzatvízbe kerül, így abban magasabb koncentrációban található. Normál értéke: MoM (Magyarországi átlag) 0,5-2. Régebbi érték szerint 15-50 ng/ml. Hibalehetoségei: alacsony értéknél laborhiba, rossz idoben lett levéve, kevés vizsgálati anyag; magas értéknél: laborhiba, rossz idoben lett levéve, ikerterhesség, elolfekvo lepény (placenta praevia), elso terhességi harmadban vérezgetés.

Akceleráció: CTG görbén látható magzati szívmuködés-gyorsulás.

Alapfrekvencia: a mérés alatt észlelt magzati szívmuködésszám átlagértéke. Élettani: 120-160/perc

Amniocentezis: genetikai indokból végzett magzatvíz-vétel. A magzatvízbol nyert magzati hámsejtek diagnosztikus genetikai vizsgálatát végzik el a terhesség 14-16. hetében. Az anya hasfalán keresztül ultrahangos ellenorzés mellett egy vékony tuvel magzatvizet szívnak le. Ha az anya 35 évnél, az apa 45 évnél idosebb, kromoszóma-rendellenesség található a családban, az elozoleg született gyermek kromoszóma-rendellenességgel jött világra, a vizsgálat elvégzése indokolt. Szövodményei: spontán vetélés, magzatvízcsorgás 1-3 %-ban.

Amnioszkópia (ASK): a már nyitott méhszájon keresztül egy optikai eszköz segítségével tekintik meg a magzatvizet. Felvilágosítást ad a magzat méhen belüli jóllétérol, esetleges oxigénhiányos állapotáról, a fekvésrol (koponya vagy far), a burok állapotáról. Negatív amnioszkópos lelet ha a burok fénylo, a magzatvíz tiszta és áramlásba hozható.

Anencephalia: lásd VZR.

Autoszomális domináns öröklodés (uralkodó öröklodés): a betegség megjelenéséhez egy adott génpár egyik tagjának kódhibája elegendo. A betegség átadásának átlagos esélye 50 %, de két utód esetén lehet mindketto egészséges, lehet mindketto beteg is.

Autoszomális receszív öröklodés (lappangó öröklodés): a betegség megjelenéséhez egy adott génpár mindkét tagjának kódhibája szükséges. Az egészséges szülok utódai között lehetnek egészségesek (25%), lehetnek betegek (25%), és lehetnek hordozók is (50%).

Bébidop: kézi ultrahangos készülék, mely az észlelt magzati szívmuködést hanggá alakítja át.

Cordocentezis: a magzati vérvétel legkorszerubb módja, méhen belüli beavatkozás keretében a köldökzsinórból vért vesznek genetikai és egyéb vérvizsgálatokra.

CTG (kardiotokográfia): a magzati szívmuködés és a fájástevékenység egyideju megfigyelése. A fájástevékenység észlelése mechanikus nyomásérzékelofejjel történik, a szívmuködést ultrahangos fej továbbítja a CTG készülékbe, mely adatokat a gép regisztrálja.

CUS (chorionic villus sampling): chorionboholy-mintavétel, méhlepény bolyhok nyerése kromoszómaelemzés céljából. A vizsgálatot 9-12. terhességi hét között a nyakcsatornán át, 12. héttol hasfalon keresztül ultrahangos ellenorzés mellett végzik el. A beavatkozás indikációi megegyeznek az amniocentezis indikációival. Lásd ott.

Chorionbiopszia: lásd CVS.

Deceleráció: CTG görbén látható magzati szívmuködés lassulás, mely a méhlepény csökkent muködését jelezheti.

Dongaláb: többnyire mindkét lábat érinto multifaktoriális fejlodési rendellenesség, melyben a lábfejek erosen befelé fordulva állnak. Születés után ortopédiai korrekció szükséges. Lásd még: multifaktoriális.

Embryopathia: fejlodési rendellenesség, melyben a károsodás az embrionális fejlodés idején, a 3-8. hét közötti idoszakban történik (pl. rubeóla).

Fejbor-vér vizsgálat: a magzat méhen belüli oxigénhiányos állapotáról ad felvilágosítást, kiegészíti a veszélyeztetettséget mutató CTG leletet.

Fizikális terhelési teszt (FTT): magzati szívmuködés-vizsgálat, melyet az anya fizikai megterhelése után végeznek (kerékpár-ergométer, lépcsozés). Kimutatja, hogy a lepény muködése jó-e. Az anyai fizikai terhelés a lepényi keringést befolyásolja, ezt a jól muködo lepény kiegyensúlyozhatja. Pozitivitása: nem a közvetlen veszélyeztetettség jele, de a szülés fokozott figyelmet kíván.

Flowmetria (Doppler-szonográfia): egy adott magzati érszakaszon a véráramlás vizsgálata ultrahang segítségével. Így kimutatható a lepény elégtelen muködése, oxigén-anyagcsere zavara. Ha a lepénykeringés rosszabbodik, a magzati vérkeringés jellegzetesen megváltozik. A magzati érszakasz áramlásának sebességét regisztrálják, értékelik.

Fötopatia: olyan fejlodési zavar, ahol a károsodás a magzati fejlodés idoszakában, 60. naptól a születésig következik be (pl. toxoplazmózis, cytomegalia). Lásd még: toxoplazmózis, cytomegalia fertozés.

Genetikai tanácsadás: genetikai tanácsadóhoz fordulhat minden olyan egyén vagy pár, akiknek a családjában már fordult elo valamilyen genetikai károsodással született gyermek, akiknek többször megszakadt a terhességük, és ennek okát nem sikerült feltárni, a 35 éven felüli terhesek, meddo házaspárok, akiknél a gyermektelenségnek nincsenek nogyógyászati vagy andrológiai okai. A kivizsgálás után a tanácsadóban a genetikai megbetegedés esetleges elorejelzését, ismétlodési kockázatát és a megelozés módjait beszélik meg.

Kromoszóma eltérések: kromoszóma rendellenességek. A kromoszómák számbeli és szerkezeti rendellenességei lehetnek. Lásd még: genetikai tanácsadás.

Magzatmozgás vizsgálata: a várandós no naponta kétszer 1-1 órán át megfigyeli, megszámolja a magzat mozgásait. Az átlagos, élettani magzatmozgás (óránként 10-50) csökkenése, egyéb magzati vizsgálatokkal összevetve méhen belüli veszélyeztetettséget, oxigénhiányt, méhen belüli sorvadást jelezhet. Ez a módszer könnyen kivitelezheto, az anyának és magzatának semmilyen megterhelést nem jelent.

Multifaktoriális eredetu rendellenességek: bizonyos betegségek, fejlodési rendellenességek családi halmozódásnál felmerülo öröklodési forma, mely nem kapcsolható egyik öröklodési fajtához sem, kromoszóma-rendellenesség sem kimutatható. A felmerült betegségek kialakulásában szerepet játszhat több gén vagy génpár együtthatása, de nem elhanyagolható a környezeti károsító tényezok befolyása sem. Multifaktoriális eredetu rendellenességek pl. velocsozáródási rendellenességek, nyúlajak-farkas-torok, veleszületett szívrendellenességek, csípoízületi, emésztorendszeri betegségek.

NST (non-stressz-teszt): a terhes nyugalmi állapotában végzett cardiotokográfos (CTG) vizsgálat, amelyben a magzatmozgást, illetve spontán méhösszehúzódást követo szívmuködés-változásokból lehet következtetni a magzat méhen belüli állapotára. A szívhangok számának normálistól (120-160) való eltérése mutatja a magzati veszélyeztetettség fokát.

Anatómia, élettan

Endometrium: a méhüreg nyálkahártyája. Részei: a hengerhámmal fedett funkcionális réteg, mely a menstruációs ciklusban a hormonok hatására változik, a megérett petesejt befogadására alkalmassá válik, megtermékenyülés hiányában lelökodik. Bazális réteg, mely a méhizomzattal határos, a menstruációkor nem lökodik le.

Fimbriák: a petevezeto petefészek feloli részén találhatók. A kürt nyálkahártyájának rojtos, redozött, kesztyuujjszeru nyúlványai. Szerepük a petekiszabadulás (ovuláció) után a petesejt beterelése a petevezetobe

Follikulus: a petefészekben elhelyezkedo tüszo, melynek ciklikus megérlelését az agyalapi mirigy (hipofízis) tüszoérlelo hormonja (FSH = Folliculus Stimuláló Hormon) végzi. A folliculus tartalmazza a megérett petesejtet.

Foramen ovale: (ovális nyílás) a magzati szív két pitvara közötti nyílás. Születés után elzáródik.

Gát: (perineum) tágabb értelemben: a szeméremcsont, a két ülogumó és a keresztcsont alsó csúcsa közötti, rombusz alakú terület. Szukebb értelemben: a hüvelybemenet alsó pólusa és a végbélnyílás közötti, izomból, kötoszövetbol álló terület, mely a hüvelyt és a végbelet választja el egymástól. Jelentosége a szülés kitolási szakában van, amikor a megszületoben lévo magzati fej a medencefenék izmait eroteljesen megnyújtja. Ha a magzat feje csak sérülés árán tudna átférni, szükségessé válhat a gátizomzat átvágása (gátmetszés). Lásd még: gátinfiltráció, gátmetszés, gátrepedés, gátvédelem a szülés részben.

Gesztagének: A petefészekben termelodo hormonok. A pete beágyazódása a terhesség kiviselése nélkülük nem lehetséges. A legjelentosebb természetes gesztagén a progeszteron, melyet petekiszabadulás (ovuláció) után a sárgatest (corpus luteum) termel. Lásd még corpus luteum graviditatis és ovuláció.

Graaf-tüszo: (harmadlagos vagy tercier tüszo) az agyalapi mirigy (hipofízis) által termelt stimuláló hormon (Folliculus Stimuláló Hormon=FSH) hatására megérlelt tüszo, mely a petefészek felszínére kerülve a ciklus közepén megreped, a benne lévo petesejt kiszabadul.

Harmadlagos tüszo: (tercier tüszo) Lásd Graaf-tüszo.

Hüvely: (vagina) többrétegu, el nem szarusodó laphámmal bélelt, kb. 8-10 cm hosszú, izmos falú cso, mely a szuzhártya és a méh összeköttetése. A hüvely elülso és hátsó fala összefekszik és keresztmetszetben H-betut formáz. Nyálkahártyája glikogénben (keményíto) gazdag, melyet a Döderlein-flóra tejsavvá alakít. Ez adja a hüvely savas pH-ját. Lásd még Döderlein-flóra.

Hímen: lásd szuzhártya.

Kisajkak: (labia minora) a nagyajkak és a hüvelybemenet között található borredok. Hátul összeolvadnak a nagyajkak felületével, elöl a csiklót veszik körül.

Külso medencemérés: medencekörzo segítségével, a nagymedence külso vizsgálatai alapján a kismedence méreteit, tágasságát, alakját hozzávetoleges pontossággal meg lehet állapítani.

Külso méhszáj: (orificium uteri externum) a nyakcsatorna külso nyílása, mely a méhnyak alsó, hüvelybe nyúló részén található. Nogyógyászati rákszurés alkalmával innen vesznek sejtmintát citológiai vizsgálat számára és kolposzkóppal (5-20-szoros nagyítású mikroszkóp) megtekintik a külso méhszájat borító nyálkahártyát.

Actobacillus acidophylus: lásd: Döderlein-flóra.

Magzati vérkeringés: a magzati szívmuködés már a terhesség 4. hetétol megindul, a hatodik héttol pedig ultrahanggal regisztrálható. A magzat a lepényen keresztül kapja a fejlodéshez szükséges anyagokat, és a lepényen keresztül adja le a fölösleges anyagcsere-termékeket. Az oxigénben, tápanyagokban dús vér a köldökvisszéren (vena umbilicalison) keresztül a magzat köldökgyurujén át jut a magzatba. Innen a friss vér elosztása keveredésekkel történik, a magzati szervek különbözo oxigenizáltságú vért kapnak a keringés folyamán. Lásd még: artéria umbilicalis, vena umbilicalis, ductus Botallo, foramen ovale, placenta.

Másodlagos tüszo: (secunder tüszo) hormonális hatásokra érésnek indult tüszo, melynek már nem a közepén található a petesejt, a tüszo közepét folyadék (liquor folliculi) tölti ki.

Medencebemenet: a csontos kismedence és a nagymedence határán körkörösen elhelyezkedo gyuru. Szerepe a szülés alatt ha a magzati koponya a legnagyobb kerületével ezen a gyurun áthalad, a szülés természetes - hüvelyi - úton zajlik le.

Medencekimenet: határai: a szeméremív alsó része, a két ülogumó, a farokcsont csúcsa. 
 

babanet