MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Kismamaszótár 1- Családtervezés, fogamzásgátlás

A fejezetek a terhesség, a szülés témakörét ölelik fel, némi anatómiával és újszülöttgyógyászattal "megfuszerezve". Mint gyakorló szülésznok tudjuk, hogy a várandós kismamák nagyon érdeklodoek és jól felkészültek leendo hivatásukra, az anyaságra. Ez a stúdium az elso kilenc hónappal kezdodik és életünk végéig tart. Ezekbe a kismama-tanulmányokba szerettünk volna segíteni ezzel a szótárral.

A célunk az volt, hogy ha valaki egy szakkifejezést hall a védonotol, az orvostól, a szülésznotol, és hirtelenjében elfelejti megkérdezni a magyar megfelelojét, akkor ne kelljen az összes kismamás könyvet átforgatni a válaszért. Tudom, sokszor mi, szakdolgozók is hibásak vagyunk, észre sem vesszük, hogy a szakzsargonban latin szavakat is használunk, ezért a címszavak magyar megfeleloje mellett megtalálhatók az orvosi kifejezések is. Reméljük, segítséget nyújt a zárójelentésekben, a leletekben olvasottak megértésében is, hiszen hiába mondja el a távozáskor az orvos jól érthetoen, hazaérve talán újra szeretné az ember tudni, mit is jelentenek a szavak, s így felidézhetoek lesznek az elbocsátó instrukciók is. Kérem, fogadják szeretettel és olvasgassák szívesen:

Dr. Rákócziné Krämer Ágnes és Nováky Rita szülésznok

Családtervezés, fogamzásgátlás

Családtervezési gondozás: a gyermekvállalás, a teherbeesés tudatos tervezését jelenti szakember segítségével.

Ébredési homérséklet: a termékeny napok megállapítására szolgáló módszer. Az ébredést követoen, a fizikai mozgást megelozoen a szájban vagy a végbélben mért homérsékletbol kimutatható a tüszorepedés. A ciklus elso felében, a peteérés idején, 37 °C alatt marad a homérséklet, tüszorepedés után 1-2 nappal megemelkedik. A homérséklet-emelkedés 0,3-0,6 °C, a menstruáció kezdetéig fennmarad. Az értékelés alapja a relatív homérséklet-emelkedés. Hibalehetosége: a már bekövetkezett tüszorepedés után csak az egy-két napon belül észlelheto a homérséklet-emelkedés, addig a fogamzás megtörténhet. Utazáskor, stresszhelyzetben, kisebb megfázáskor a homérséklet-mérés eredménye nem értékelheto. Csak szabályos ciklusú nok alkalmazhatják biztonságosan.

Esemény utáni tabletta: azoknak ajánlott, akik alkalomszeruen, nem rendszeresen élnek nemi életet. Az együttlétet követo 72 órán belül kell bevenni a tablettát, majd a gyógyszer fajtája szerint 12 óra múlva ismételten 1-2 tablettát, mely gátolja a megtermékenyített pete beágyazódását. Sürgosségi fogamzásgátlási rendelokben, nogyógyászati rendelésen íratható fel. Egyes kórházak sürgosségi fogamzásgátlási ambulanciája éjjel-nappal fogadja a hozzájuk fordulókat.

Fogamzásgátló (antibébi) tabletták: hormonális készítmények, melyek a noi ciklus hormonjait tartalmazzák különbözo mennyiségekben. Hatására a peteérés, a tüszorepedés nem következik be, megváltozik a petevezetok mozgékonysága, a méh nyálkahártyája elvékonyodik, ezzel alkalmatlanná válik a pete befogadására. A méhnyak-nyák mennyisége csökken, nyújthatósága no, szinte átjárhatatlanná válik a spermiumok számára.

A tablettákat a havi vérzés elso napján kell elkezdeni, és a csomagoláson feltüntetett sorrendben kell bevenni, lehetoleg a nap azonos idoszakában. Az elmulasztott bevételt minél hamarabb pótolni kell. Hányás-hasmenéskor a gyógyszer felszívódása csökkenhet Egyes gyógyszerek a fogamzásgátló tabletták hatását megváltoztatják, melyrol az orvos tájékoztatását kell kérni. A tabletták felírását kivizsgálás elozi meg. Szív- és érrendszeri betegségben, máj- és egyes vesebetegségben, véralvadási zavarokban és bizonyos szembetegségben szenvedok fogamzásgátló tablettát nem szedhetnek. Hatékonysági (Pearl) indexe: 0,2-8. Lásd még: hatékonysági index.

Follikulometria: kismedencei ultrahangvizsgálat, mely a ciklus 9-11 napjától a petefészekben érésnek indult petesejtek fejlodését, a méhnyálkahártya felépülését kíséri figyelemmel. A ciklus közepéig 2 naponta ismételt vizsgálattal a tüszoérés-tüszorepedés ideje hozzávetoleges pontossággal megadható. Ennek a meddoségi kezelések hatásának figyelemmel kísérésénél van jelentosége.

Hatékonysági (Pearl) index: a fogamzásgátlási módszerek megbízhatósági mutatója. Megmutatja, hogy az adott eljárás használata mellett 100 asszony közül egy év alatt hány esik teherbe. Minél magasabb egy fogamzásgátlási módszer Pearl-indexe, annál nagyobb az esélye a nem kívánt terhesség bekövetkeztének.

Hüvelyi pesszárium (hüvelybe felhelyezheto eszköz): a kupolaszeruen kifeszülo körkörös gumisapka elfedi a méhszájat és a mellso hüvelyboltozatot. Méretét nogyógyászati vizsgálattal választják meg. Elonye: a partnernek észrevétlen, egészségre áttalmatlan, egy eszköz kello gondozás után hosszú ideig, ismételten felhasználható. Közösülés elott kell felhelyezni és csak 6-8 órával utána szabad eltávolítani. Spermiumölo (spermicid) anyaggal kombinálva hatásfoka javítható. Hatékonysági (Pearl) indexe: 61-33. Lásd még: hatékonysági index.

Intrauterin eszköz (spirál): a pete beágyazódását megakadályozó eszköz, melynek borítása muanyag, réz, arany, ezüst vagy hormont kibocsátó anyag lehet. Felhelyezésének idopontjai: általában a menses utolsó 1-2 napja vagy a menses utáni 2-3. nap. Az eszköz a szervezetben maradhat rendszeres kontroll mellett akár 4-5 évig is, az eszköz fajtájától függoen. Hatékonysági (Pearl) indexe: 0,9-8.

Kémiai módszerek: a hüvelybe juttatott spermiumölo (spermicid) hatású készítmények - krémek, habok, kúpok, hüvelygolyók - alkalmazásával történo fogamzásgátlási módszer. Pearl indexe: 6-42. Lásd még: hatékonysági index.

Kondom: az erekcióban lévo péniszre felhelyezett gumióvszer. Nemcsak a nem kívánt terhesség ellen nyújt védelmet, hanem eszköze a szexuálisan terjedo betegségek megelozésének is. Hatékonysági (Pearl) indexe: 3. Lásd még: hatékonysági index.

Megszakított közösülés (coitus interruptus): összeszokott partnerek módszere lehet Az orgazmus bekövetkezte elott a hímvesszo távozik a hüvelybol és az ejakulátum nem kerül a hüvelyboltozatba. Hatékonysági (Pearl) indexe: 12-38. Lásd még: hatékonysági index.

Méhnyak vizsgálata: a termékeny napok megállapítására használható. Tüszorepedés idején a méhszáj puhább tapintatú, nehezebben elérheto, nyílása kissé tágabb. A természetes fogamzásgátlás eszköze, célszeru a méhnyak-nyák vizsgálatával és az ébredési homérséklet-ellenorzéssel kombinálni. Lásd: ott.

Méhnyak-nyák vizsgálat: a ciklus termékeny napjain a méhnyak-nyák üvegszeruvé, nyúlóssá válik. Ezekben a napokban, ha tárgylemezre kikenve megnézzük, megszáradás után páfránylevél-rajzolatot mutat Ezen alapszanak a termékenységi minimikroszkópok is. Hüvelygyulladás esetén nem értékelheto.

Naptár módszer (Ogino-Knauss): természetes védekezési módszer, mely a termékeny napok kiszámítását és az ovulációt követo idoszak absztinenciáját (a közösüléstol való tartózkodást) jelenti. Hatékonysági (Pearl) indexe: 12-35. Lásd még: hatékonysági index.

Negatív családtervezés: a terhesség létrejöttének megakadályozását, illetve a nem kívánt terhesség megszakítását jelenti. Pearl-index (hatékonysági index): lásd hatékonysági index.

Pozitív családtervezés: az egészséges terhességek létrejöttének segítését, majd azok szülésig való gondozását jelenti. Sürgosségi fogamzásgátlás: lásd esemény utáni tabletta.

Sterilizáció (végleges meddové tétel): a fogamzásgátlás leghatásosabb formája, mely nok esetében hasi mutéttel a petevezetok lekötését, átvágását jelenti. Férfiaknál a lágyékcsatornába belépo ondóvezetéket vágják át (vasectomia). Ez a beavatkozás nem befolyásolja a közösülési képességet, a herék férfihormon-termelo funkciója megmarad. Elvégzésének lehetoségeirol jogszabályok rendelkeznek.

Anatómia, élettan

Ampulla tubae: a petevezetonek hasur felé nyitott tölcsérszeruen kitágult része. Lásd még fimbriák.

Androgének: szteroid hormonok, keletkezési helyük noknél: mellékvesekéreg, petefészek. Tartós és fokozott androgénhatás fokozott szornövekedést (virilizációt) okozhat

Anteflexio-versio: a méh normál helyzete a kismedencében. A méhtest a méhnyakkal elorenézo tompaszöget zár be (anteflexio), és az egész méh elorefelé dol (anteversio). A nok kb. 20%-nál a méh különbözo fokban hátrahajlik (retroflexio). Ez idonként megnehezíti a teherbeesést, de a legtöbb esetben gond nélkül kihordható a magzat.

Artéria umbilicalis: két köldökzsinór veroér (artéria), mely a magzat felol a vénás vér a méhlepény (placenta) felé szállítja. Lásd még: magzati vérkeringés.

Bartholin-mirigy: a nagyajak belso felületén - a hüvelytornácban (vestibulum) - elhelyezkedo mirigyek, melyek váladéka a hüvelybemenet síkosítását végzik.

Botallo-vezeték (ductus Botallo): a magzati tüdoveroér és az aortaív közötti összeköttetés. Megszületés után elzáródik.

Cervixnyák: a méhnyak (cervix) hengerhám borításának suru, nyákszeru mirigyváladéka. A váladék mennyisége és minosége a menstruációs ciklus különbözo szakaszaiban más és más. Szerepe a belso nemi szervek felszálló fertozésének védelmében van. Lásd még: méhnyak-nyák vizsgálata a családtervezés, fogamzásgátlás részben.

Corpus luteum graviditatis: ha a petekiszabadulást megtermékenyítés követi a sárgatest (a petefészekben a petekiszabadulás után kialakult sárgatest hormont - progeszteront - termelo sejtek összessége) lassan növekszik kb. a terhesség 12. hetéig. Szerepe a hormontermelés, mely segíti a megtermékenyített petesejt beágyazódását, a méhlepény kialakulását, a terhesség kiviselését.

Csikló: (clitoris) a kisajkak felso részének találkozásán lévo barlangos test, mely tele van idegvégzodésekkel. Közösülés alatt az izgalom hatására a csikló megduzzad és megmerevedik.

Douglas-ur: méhtest hátsó faláról a végbél elülso falára hajló hashártya redo, a hasüreg legmélyebb pontja.

Döderlein flóra: (Lactobacillus acidophylus) a hüvely élettani savas vegyhatását (pH: 4,5) biztosító pálcika alakú baktériumok, melyek a hüvelyhám glikogénjét (keményíto) tejsavvá alakítják. Ez a savas vegyhatás szükséges a hüvely nyálkahártyájának a védelméhez, valamint a normális körülmények között is állandóan jelenlévo baktériumok és élesztogombák biológiai egyensúlyának a fenntartásához.

Elsodleges tüszok: (primordiális vagy primer tüszok) a petefészkekben helyet foglaló tüszok, melyeknek száma a születés után kb. 5-6 millió is lehet. A nemi érettség idején az agyalapi mirigy (hypophysis) hormonjainak hatására ciklusonként egy-egy megérik.

Emlo: (mamma) a tejelválasztás szerve. Részei: a rostos, kötoszöveti állományba és a zsírszövetbe ágyazva, a tejmirigyek, melyek kivezetocsövei az emlobimbóhoz kapcsolódnak. Az emlobimbó (mamilla) körül helyezkedik el a bimbóudvar (areola mammae), melynek barnás színe a terhesség alatt fokozódik (pigmentáció). Az emlobimbó és a bimbóudvar mögött simaizmok vannak, melyek mechanikai ingerlésre összehúzódnak, ennek a szoptatásnál nagy jelentosége van. A bimbóudvar határán találhatók a Montgomery-mirigyek, melyek faggyú- és verejtékmirigyek. A tejtermelés hormonális stimulusra indul meg és marad fenn.

 

 

babanet