MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Vegyszermérgezés

Vegyszerek esetén :háztartási tisztítószerek, paraffin, petróleum, polírozószerek és festékek

Teendők:

1.Ha a mérgezett eszméletén van, itasson vele azonnal egy pohár vizet.
2.NE hánytassa, de ha spontán hányás jelentkezik, hajtsa előre a beteg fejét, illetve hasaltassa a gyereket a térdére, hogy az esetleges félrenyelést, fulladást megelőzze.
3.Ha az áldozat eszméletlen, légzésleállás esetén kezdje el a szájból szájba lélegeztetést, illetve helyezze stabil oldalfekvő helyzetbe.
4.Amint lehetséges, kérjen orvosi segítséget.

Gyógyszerek, alkohol, mérgező növények, bogyók
1.Ha a mérgezett eszméletén van, próbálja hánytatni (lásd alább).
2.Eszméletlen betegnek ne adjon semmit szájon át. Légzésleállás esetén kezdje meg a szájból szájba lélegeztetést, egyébként helyezze stabil oldalfekvő helyzetbe .
3.Amint lehetséges, kérjen orvosi segítséget.

Hánytatás
Soha ne próbálkozzon hánytatással eszméletlen vagy olyan mérgezett sérülttel, aki valamilyen vegyszert (pl. tisztítószert, petróleumot, lúgot vagy savat) ivott (lásd fent). Ne dugja ujját a beteg torkába.Tegyen 2 pohár vízbe vagy más italba 3 kávéskanál ipekakuánaszirupot. Ha ez 20 perc után sem vált ki hányást, az adag még egyszer megismételhető. További lehetőségek: 3-4 tabletta Radipon vagy fél pohár langyos vízben feloldott egy evőkanál konyhasó. Hányás közben a beteg fejét hajtsa előre és lefelé, hogy a hányadék ne kerülhessen a légutaiba

 

Medicentrum.hu