MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Székrekedésben szenvedők étrendje

Célszerű különbséget tenni étrend szempontjából a belek görcsös állapotából származó, inkább fiatalkori, és a bélrenyheségen alapuló, inkább idősebbkori székrekedés között. A kettő étrendi kezelése lényegében különbözik egymástól.

A bélgörcsön alapuló székrekedés esetén részesítsük előnyben a mindennapos étkezésben azokat a táplálékokat, amelyek rostban és salakanyagban szegények. Tehát zsemle, kifli, fehér kenyér, tésztafélék, rostszegény fiatal állatok húsai, inaktól, erektől megtisztított állapotban, zsenge rostaszegény zöldfőzelékek, továbbá gyümölcsök héj és mag nélkül fogyaszthatók.

Hashajtók helyett inkább görcsoldók szedése javasolt.

Bélrenyheségen alapuló székrekedés esetén, ami inkább idősebb embereken fordul elő, a rostban gazdag ételek, tehát barna kenyér, sok főzelék, sok gyümölcs és saláta ajánlatos. Néha beválik a reggel éhgyomorra fogyasztott pohár víz és tej. Máskor előző este fél pohár vízben áztatott 10-15 szem aszalt szilva fogyasztása okoz székelési ingert és székelést.

Életmódra vonatkozó tanácsok

A fiatal, székrekedésben szenvedő ember igyekezzék az izgalmakat és túlfeszített életmódot kerülni. Legyen mértékletes munkában és szórakozásban egyaránt. Igyekezzék lehetőleg megszokni -és erre türelemmel kell időt áldozni- a reggeli, felkelés utáni székelést. A székelési ingert ki lehet váltani a felébredés után fogyasztott pohár vízzel vagy pohár tejjel. Inkább kelljen negyed órával hamarabb, semhogy a reggeli székelést elmulassza.

A helyes szoktatásra fordított idő később bőségesen megtérül. Kerülje a drasztikus hashajtók alkalmazását.

Az idült bélrenyheségben szenvedő ember lehetőleg igyekezzék minél többet mozogni. Jót tesz néha a vastagbél lefutása mentén, tehát a jobb medencétől jobb bordaívig, majd a bal medence irányában eszközölt enyhe dörzsölő masszás. Az idős ember ne idegenkedjék az orvos által tanácsolt hashajtóktól, és ne féljen attól, hogy ezeket megszokja.

Természetesen, ha hashajtók nélkül meg tud lenni, még jobb. Ha azonban ezekkel könnyen segíteni tud magán, inkább használja azokat, semhogy indokolatlanul szenvedjen. Választékuk olyan bő, hogy a megszokás veszélyétől nem kell tartani.

 

reformmahógazin