MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Heveny hasnyálmirigygyulladás (pankreatitisz)

Az esetek többségében olyan embereken fordul elő, akik epekőhöz társult, ismétlődő epehólyag-gyulladásban vagy alkoholizmusban szenvednek.

Az epehólyag elvezetőcsöve összeköttetésben áll a hasnyálmirigy kivezetőcsövével, és a kettő rendszerint közös vezetékbe torkollva nyílik a nyombélbe, ahová váladékuk ürül. Ezért adott a lehetőség, hogy a fertőzött epeutak váladékának közvetítésével fertőző mikroorganizmus a hasnyálmirigybe kerüljön.

Heveny hasnyálmirigy-gyulladásra akkor kell gondolni, ha a hasüregben a köldök felett középen vagy attól balra heveny, tűrhetetlen fájdalom lép fel, magas láz és elesettség kíséretében. Ezek a panaszok olyan súlyosak, hogy miattuk még a legbéketűrőbb ember is orvoshoz fordul, vagy kórházba kerül. Rendszerint bőséges és zsíros étel fogyasztása után jelentkeznek a tűrhetetlen fájdalmak, amit sokkszerű állapot, vérnyomásesés és nemegyszer eszméletvesztés kísér. Az ilyen beteg nem kezelhető otthon, hanem toronyiránt kórházba szállítandó. Ott döntik el, hogy műtéttel vagy gyógyszerrel kezelik-e. Tisztában kell lenni azzal, hogy ez a betegség életveszéllyel jár, tehát halogatásra nincs idő.

 Drinfo