MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A máj és az epe betegségek szűrése 3D ultrahanggal

A májat és az epeutakat együtt kell kezelni, hiszen az egyiknél kialakult elváltozás kihat a másikra is. Vizsgálatuk során az esetleges elváltozások megtalálásában, beazonosításában, illetve azok további kezelése és nyomon követése során az orvosok számára nagy segítséget jelent a hazánkban csak néhány éve alkalmazott 3D ultrahang, melynek jelentőségéről dr. Takács Ildikó radiológust kérdeztem.

 Milyen szerepe van a 3D ultrahangnak a különféle májbetegségek esetében?

-Ultrahanggal általában azokat a májbetegségeket lehet jó eredménnyel vizsgálni, amelyek gócos elváltozásokkal járnak. Ilyenek a jó- és rosszindulatú májdaganatok, parazitás fertőzések, gyulladások következtében kialakult problémák, pl. tályogok. Ezeket a 3D ultrahang különösen jól tudja ábrázolni és elemezni. Segít térben láthatóvá tenni a gócot, megmutatja annak pontos méretét, a környezethez és az erekhez való viszonyát, ami egy műtéti beavatkozás esetén rendkívül fontos információ. Továbbá létezik egy speciális ultrahangvizsgálat, a -power Doppler-, ami az elváltozások erezettségét is ábrázolja. 3D ultrahanggal kitűnően detektálható a máj szerkezetének változása. A diffúz májbetegségek -amilyen a májgyulladás és a májzsugorodásként ismert cirrhosis - kevésbé specifikus ultrahangjeleket adnak. De van néhány diffúz májbetegség, ami így is jól vizsgálható, ilyen pl. a zsírmáj.

 Milyen jelentősége van a 3D ultrahangnak, illetve a hozzá tartozó speciális vizsgálatoknak a betegségek követésében?

-Amennyiben az elváltozásokat kezelik, akkor pl. a daganat keringését vagy a gyulladás visszafejlődését nagyon jól nyomon lehet követni. A VOCAL-módszerrel az elváltozások külső és belső felülete is vizsgálható, ami a terápiás hatás lemérésénél komoly segítséget jelent.

 Mi derülhet ki az epeutak betegségeiről?

-Az epehólyag leggyakoribb betegsége az epekő, ami általában valamilyen funkcionális zavarból (nem jól ürül az epe, pangás keletkezik, koleszterin csapódik ki stb...) indul. Ez tökéletesen ábrázolhatóultrahangfelvételeken. Az epehólyag-gyulladás is jellegzetes ultrahangképet mutat. Az epeelvezető csatornában is lehetnek kövek vagy daganat, illetve nyirokcsomó zárhatja el az epeelfolyás útját. Ezek kimutatásában is nagy jelentősége van az ultrahangvizsgálatnak. Az epeutak elzáródásakor sárgaság keletkezik, a háttérben rejlő ok megtalálása is részben az ultrahang feladata.

A 3D abban jelent pluszt a hagyományos ultrahanghoz képest, hogy nem csupán a köveket, de az epehólyagfal külső és belső felületét is tudja ábrázolni, így megmutatja az epehólyag falának egyenetlenségét és elváltozásait.

 Mi okoz epehólyagfal-eltérést?

-Akut vagy heveny (görcsökkel, hasmenéssel és lázzal jár) gyulladás esetén megvastagodik az epehólyagfal. Ebből, de akár ettől függetlenül is kialakulhat krónikus gyulladás, ami miatt az epehólyag fala egyenetlenné válik. Továbbá az epehólyag-daganat is jól ábrázolódik a vizsgálat során.

 Van-e valamiféle összefüggés az epekő és a daganat között?

-A férfiak epekövessége mellett nagyobb arányban fordulhat elő epehólyag-daganat, mint nőknél azonban epekő mellett -nemtől függetlenül -mindig nagyobb a krónikus gyulladásveszély, ami daganatra hajlamosít. Az időben történő felismerést a 3D ultrahang korábban lehetővé teszi.

 Láthatók-e a kisebb epeutak megbetegedései?

-Az epeutak a májból az epehólyagba, illetve onnét a patkóbélbe vezetnek. Ha az epeelfolyásnak van valami akadálya, akkor görcs alakul ki. Elfolyási problémát leggyakrabban az apró kövek okoznak. Amennyiben teljes elzáródás alakul ki -ami sárgasággal jár -, akkor a kő mögött kitágulnak az epeutak, és az ultrahanggal kitűnően látható. A daganatok sajnos az epeutakat sem kímélik, itt is kialakulhatnak -ilyenkor 3D ultrahanggal meg lehet nézni belülről az epevezetéket, s így pontosabban diagnosztizálható az elváltozás.

 Mennyi időt vesz igénybe egy, a májra, epére és epeutakra kiterjedő vizsgálat?

-Általában teljes hasi ultrahangvizsgálatot végzünk, amikor a többi hasi szervet is átnézzük. Tünetmentes esetekben ez tíz percnél több időt nem vesz igénybe. Ha azonban bármilyen elváltozás mutatkozik, akkor további részletesebb vizsgálat szükséges, ami már természetesen hosszabb ideig tart.

 Kiknek és milyen időközönként javasolt különösen megnézetni májukat és eperendszerüket?

-Évente egyszer a teljes hasi vizsgálat nem csupán azoknak szükséges, akiknek valamilyen panaszuk van, hanem megelőzési, szempontjából mindenkinek fontos. A 3D ultrahang már egészen kicsiny -5 mm-es -elváltozást is ki tud mutatni, amiről akkor is érdemes tudni, és állapotát figyelemmel kísérni, ha pillanatnyilag -vagy talán soha az életben -nem okoz különösebb problémát (pl. érgomoly).

Mikor érdemes elvégeztetni a májultrahangot?

  • Diffúz, tompa hasi panaszok esetén
  • Gyakori felfúvódás, teltségérzet esetén
  • Hasi görcsök miatt -különösen, ha a lapockába is kisugárzik
  • Egyes gyógyszerek rendszeres szedése alatt: fogamzásgátlók, szteroidok, citosztatikumok, nyugtatók, altatók, fájdalomcsillapítók...
  • Nagyfokú fáradékonyság, levertség, erőtlenség esetén
  • Daganatos betegségek esetén az áttétképződés kiszűrésére
  • Máj- és epebetegségek rendszeres kontrolljára

 

belgyogyasz.hu