MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Titokzatos hasnyálmirigy

Amilyen kicsi, olyan nagy problémát okozhat, ha megbetegszik. A hasnyálmirigy rendellenességei gyakorta csak előrehaladott állapotban adnak figyelmeztető jelzéseket. Éppen ezért rendkívül fontos rendszeres szűrővizsgálata...

A hasnyálmirigy (pancreas) betegségét elsősorban laborvizsgálatok jelzik, a pontos diagnózis felállításához azonban első számú segítséget jelent a - manapság egyre több szerv vizsgálatánál alkalmazott - 3D ultrahangtechnika. A pancreas betegségeivel és szűrővizsgálatával kapcsolatban dr. Puhl Mária radiológust kérdeztük.

 Milyen betegségei lehetnek a hasnyálmirigynek?

- A hasnyálmirigynek elsősorban kétféle betegsége ismert: a gyulladás, ami lehet akut vagy krónikus és a daganat. Az akut gyulladás, melynek kiváltó oka az esetek 80 százalékában epekő vagy alkohol, rendkívül komoly, veszélyes, a legtöbb esetben kórházi kezelést igénylő betegség. A gyulladás mértékétől függően alakul ki elhalás vagy bevérzés a szervben, illetve gyakran álciszta keletkezik azon a helyen, ahol elpusztult a szövet. Ez krónikus gyulladást tarthat fenn. A visszatérő gyulladás hátterében általában anyagcserezavar, a hasnyálmirigy-vezeték fejlődési rendellenességei, vagy gyulladás miatt kialakult szűkületek állnak.

 Ha a gyulladás ilyen komoly problémát jelent, mivel járhat, ha daganat fejlődik ki ebben a kisméretű, mintegy 12 cm hosszú, 2-3 cm vastag szervben?

- Mivel a hasnyálmirigynek két funkciója - enzim-és hormontermelés - van, ezért az e szervet érintő daganat is kétféle lehet. Az elválasztásért felelős sejtekből kiinduló daganat általában agresszíven növekszik, ám csak későn okoz tünetet. Legjellemzőbb tünetei: fogyás, a hátba sugárzó fájdalom. Többnyire a hasnyálmirigy fejében alakul ki, s mivel ott találkozik az epevezetékkel, gyakran okoz epeúti elzáródást, amit a beteg sok esetben csak akkor vesz észre, amikor besárgul. Ilyenkor a probléma általában már előrehaladott.

A hormontermelő sejtekből kiinduló daganatok többnyire inzulin-túltermelődést idéznek elő, és a tünetek is ezzel kapcsolatosak. Ilyen esetben például a vércukorszint gyakran lezuhan vagy nagyon magas, és nem tudják beállítani. Más hormonok túltermelésekor gyakori a kezelhetetlen gyomor- és patkóbélfekély.

 Mi a szerepe a 3D ultrahangnak a hasnyálmirigy vizsgálatánál?

Egyrészt a megelőzésben van fontos szerepe az évenkénti szűrésnek - ami része egy átfogó hasi szűrővizsgálatnak, hiszen a hasnyálmirigy sok esetben csak akkor okoz tünetet, amikor már nagy baj van. Rendszeres szűréssel azonban van esély arra, hogy idejében észrevegyük a problémát, ami a beteg gyógyulása szempontjából jobb esélyt jelent.

A hasnyálmirigyben keletkezett hormontermelő daganatot nehéz észrevenni, mert általában 10 mm-nél kisebb. Észlelésében fontos szerepe van a korszerű, pontos 3D-technikának, mely topográfiai szempontból is nagy segítséget nyújt. Ezzel a módszerrel ugyanis rendkívül jól meghatározható a daganat elhelyezkedése, s látható, hogy érint-e más szerveket, epeutak torkolatát vagy ereket, s ha igen, milyen mértékben. Ez az információ nagyon fontos az esetleges műtéti beavatkozás előtt, illetve a további kezelés megválasztása szempontjából.

Kontrollvizsgálatoknál daganat és gyulladás esetében egyaránt jelentős szerepet kap a 3D ultrahang, mellyel precízen nyomon követhető a változás, a gyógyulás.

Veszélyes epekő

Ha az epehólyagban lévő apró kövek egyike becsúszik az epevezetékbe, és olyan magasságban okoz elzáródást, ahol már érinti a hasnyálmirigy-vezetéket, akkor súlyos hasnyálmirigy-gyulladást idézhet elő. Ezért érdemes az epeköveket minél hamarabb eltávolíttatni.

 

 Drinfo