MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Elhízás, fogyókúra

Az elhízás a szervezet túlzott zsírfelhalmozása. A testsúly szabályozásában fontos szerepet játszik a leptin nevű hormon, mely a bőr alatti zsírszövetben képződik, és agyi receptorokhoz kapcsolódva szerepe van a jóllakottság érzés kialakulásában. A leptin áttételesen a szervezet anyagcseréjét is szabályozza.

A túlsúlyosság mértékére egy viszonypár használatos, mely a testsúlykilogramm osztva a magasság négyzetével: ez a BMI (Body Mass Index). Kóros, ha 25 felett, kezelendő, ha 30 felett van.

Hátrányban vannak a már gyermekkorban elhízottak, mert több zsírsejtjük van, és ezek száma felnőtt korban már nem csökkenthető, csak a sejtekben lévő zsír mennyiségét lehet redukálni. Az elhízás fáradékonyságot, aluszékonyságot, nehézlégzést, éjjeli légzéskimaradást (alvási apnoe) okozhat, nem beszélve az izületi panaszokról. Szerepe van a magasvérnyomás-betegség és a cukorbetegség kialakulásában is.

Az elhízás okai:

 • Az örökletes tényezők szerepe a legjelentősebb
 • Pszichés eredet: bulimia nervosa (zabálás, habzsolás) az érintettek nem mindig kövérek, mert nagy mennyiségű étel elfogyasztása után önhánytatással, hashajtással, vízhajtással, fokozott fizikai terheléssel eltávolítják a felvett kalóriát. Pszichoterápiával, antidepresszánssal kezelhető.
 • Gyógyszerek: fogamzásgátlók, szteroidok, antidepresszánsok
 • Hormonális okok: az agyalapi mirigy betegségei, polycisztás petefészek szindróma, endokrin betegségek pl. Cushing -kór, egyéb hormonzavarok, inzulinnal kezelt cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés
 • Agykárosodás (sérülés, agyvérzés után)

Fogyókúra

A fogyókúrának sokféle módja van. A szervezetnek egy bizonyos kalóriamennyiségre szüksége van ahhoz, hogy napi működését fenntartsa. Ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, a tárolt zsír elég, hogy pótolja a hiányt, ez pedig fogyást eredményez.

A fogyás másik lehetséges módja a kalóriaszükséglet emelése, testmozgás által. A testmozgáskor a szervezet több kalóriát éget el. Ha több kalória ég el, mint amennyit beviszünk, a testsúly csökken. A diéta és a testmozgás kombinációja a legjobb fogyókúra.

Fogyasztó gyógyszerek

Az étvágy ellenőrző központja az agyban van. Néhány gyógyszer csökkenti az étvágyat az éhségközpont befolyásolásával. A fogyasztószerek segítenek a diétázóknak, azzal, hogy az éhséget elnyomják. Akkor hatásosak, ha diétával és testmozgással párhuzamosan szedik, de a diétát és a testmozgást nem helyettesítik. Ha nincs akaraterőnk a fogyáshoz, nem is fog sikerülni. A hosszútávú testsúly kontroll életmódváltozást és az egész életen át tartó evési szokásokat igényel. Az étvágycsökkentők használatát rövid időre szánják, amíg az evési szokások és az életmód változása bekövetkezik.

A fogyasztó tabletták csak vényre kaphatók, az orvosi utasítástól eltérő szedésük súlyosabb következményekkel járhat, mint maga az elhízás. Fogyókúra esetén a diéta miatt kialakuló hiányállapot pótlására a vitaminok, nyomelemek és vaskészítmények alkalmasak és szükségesek.

 

A fogyókúra alapelvei

 • kalória bevitel csökkentése, változatos, mindenféle tápanyagot egyenlő mértékben tartalmazó ételekkel
 • pszichés vezetés
 • a súlycsökkenés ne legyen heti 1- 1 kg-nál több
 • gondoskodjunk a megfelelő vitamin és nyomelem- bevitelről
 • mozgás
 • sebészi beavatkozás csak nagyon- nagyon kövérek esetén kell, erre szakosodott centrumokban.

 

 

 Drinfo