MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Szemszárazság

Az ún. keratitis sicca, száraz szem szindróma a könnytermelés elégtelensége, vagy a hibás könnyfilm fokozott párolgása miatt jön létre.

A szem viszket, ég, mintha homok került volna bele, de mások épp könnyezésről panaszkodnak. Olvasás, számítógéppel történő munka, televízió nézés, légkondicionálás, száraz meleg a tüneteket súlyosbítja.

Hasonlóan fokozza a szemszárazság okozta panaszokat néhány gyógyszer, pl. isotretinoin, nyugtatók, vízhajtók, fogamzásgátlók, magasvérnyomás kezelésére használt szerek, antihisztaminok (allergia esetén használt szerek), gyomor-bél rendszer működését befolyásoló szerek.

A kezelés részben könnypótlásból, részben könnykonzerválásból, részben a könnyelválasztás fokozásából áll. Enyhe szárazság esetén a könnypótlás az egyetlen indokolt kezelési mód, mely műkönnyel megoldható.

A beteg válassza ki a számára legmegfelelőbb készítményt. A legegyszerűbb készítmények fiziológiás sóoldatot tartalmaznak, de lehet még bennük polimer, vitamin, természetes anyagból nyert kivonat, tartósítószer. A tartósítószerek gyakran mérgező és allergén hatásúak. Metilcellulózzal vagy polivinilalkohollal lehet növelni a hatás időtartamát. Hatástalanság esetén ne a dózist növeljük, hanem konzerválószermentes műkönnyet használjunk, ugyanúgy, mint a kontaktlencsét viselők.

Vény nélküli készítmények:

Humalac A műkönny (polivinil-alkohol, benzalkónium, foszfátpuffer segédanyag),
Oculotect fluid 50 mg/mg szemcsepp (tartósítószer: benzalkódium-klorid)
Vidisic szemgél (cetrimid, karbomer)
Artelac szemcsepp (tartósítószer mentes)
Dacrolux szemcsepp (hipromellóz, dextrán)
Lubrifilm szemkenocs (vazelin, paraffin)
Tears naturale Free szemcsepp (tartósítószer mentes)
Tears naturale II. szemcsepp (tartósítószer: polikvatem-1)
Liquifim szemcsepp (tartósítószer: benzalkónium-klorid)
Oftagél szemgél (Karbomer 974 P)<

Informed