MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Bőrelváltozások

A bőr elváltozásainak egyik legelső jele sajnos rendkívül szubjektív: a viszketés. A viszketés nagyon megfoghatatlan, egyénenként változó a megítélése, megélése. Nagyon gyakori ezért a betegségek késői felfedezése, a késői diagnózis. A bőrgyógyászatban hangsúlyozottan fontos a korai diagnőzis, amely a sikeres kezelés alapja. A viszketés általában már csak késői szakaszban hajtja a beteget az orvoshoz: a legjellemzőbb a kínzó viszketés, ami a beteg éjszakai nyugalmát és életvitelét is zavarhatja.

Szövődmények

Impetigo (másodlagos infekció) Azért alakul ki, mert a hám berepedésein keresztül a baktériumok képesek behatolni a hám mélyebb rétegeibe. Ugyancsak a védőréteg megszűntét jelenti, hogy a viszketés és a nem korlátozott vakarás miatt felületes hámfosztott területek keletkeznek, amelyek fertőződnek. A leggyakoribb kórokozók a Staphylococcus aureus, a Streptococcus pyogenes, az E. coli.

Kezelés

A pörkök eltávolítása javasolt állottvizes vagy híg kamillás borogatással. A pörk alatt lévő hámfosztott területre Betadine-ecsetelés és Ung. ad vulnera FoNo, súlyos helyi gyulladás eseténantibiotikum tartalmú kenőcs, kiterjedt impetigo esetén pedig orális antibiotikum adható.

Kontakt ekcéma

A száraz hám repedésein keresztül környezeti antigének (mosószer, illatosító anyagok, konzerváló szerek stb.) bejutnak a hámba. A hámban lévő immunsejtek (Langerhans-sejt, lymphocyta) az antigénnel szemben ellenanyagképzéssel válaszolhatnak, és kialakulhat az ekcémás reakció. A kontaktusnak megfelelően éles határú, gyulladt plakkok, a nedvezés és a vakarás miatt pedig hámfosztott területek keletkeznek. Erősen viszkető érzés jellemzi.

Tennivaló: Gyanú fennállása esetén epikután próba, lokális kortikoszteroid ajánlott.

Mikrobás ekcéma (nummuláris ekcéma) Nevét onnan kapta, hogy kerek, pénzérme alakú, gyulladt, hámló, berepedezéseket, pörköket mutató plakkok jellemzik. A lábszárakon alakul ki, és idősebb korban gyakoribb. A téli hónapokban a száraz, berepedezett bőr Staphylococcus -fertőzése provokálja.

Kezelés

Kiterjedt esetben szisztémás Erythromycin, Fucidin, helyileg kortikoszteroidok, Elocom, Flucinar kenőcs, a bőr zsírozása, hidratálása, Ung. Refrigerans, Cremor asguosus FoNo, Phlogosam kenőcs használata javasolt.

Vannak olyan kórképek, amelyeket száraz-érzékeny bőr jellemez. Ezeknek a kórképeknek az ismerete fontos, mert a helytelen bőrápolás provokálhatja a klinikai tüneteket.

Atopiás dermatitis

Más néven veleszületett vagy endogén ekcéma, neurodermatitis. Jellemzi a családi halmozódás és a betegnél vagy a család más tagjainál a szénanátha, az asztma az allergiás rhinitis, a conjunctivitis társuló előfordulása. Az atopiás dermatitis kórosan száraz, ingerlékeny bőrrel jár, csökkent a faggyú és a verejték elválasztása, a szaruréteg zsírtartalma, fokozott a transzepidermális vízveszteség - a tünetek jelentős részét a ceramid-l-hiány okozza.

Két fő formája különíthető el: a csecsemőkorban kialakult atopiás dermatitis és a felnőttkorban manifesztálódó atopiás dermatitis.

A krónikus recidiváló bőrgyulladás elsősorban a hajlatokban jelenik meg, amit gyakran pszichés stressz provokál. Sápadt, száraz, korpázóan hámló bőr, a hajlatokban beszűrődött, gyulladt, excoriált plakkok jellemzik. A tünetek tavasszal sokszor rosszabbodnak, a nyári hónapok kedvezőek.

Kezelés

Az atopiás dermatis helyi kezelésének célja a száraz bőr karbantartása, a barrier helyreállítása, a bőr védelme az irritáló tényezőkkel szemben, a gyulladás és a felülfertőződés csökkentése. A kezelésben fontos szerepet kap a linolsav, mely esszenciális zsírsav, és mint a ceramid-l prekurzora, a ceramid-szintézis fokozása révén éri el a károsodott lipid barrier belülről történő helyreállítását. Megelőzésként javasolt a bőr kiszáradásának és ezáltal a viszketésnek a megelőzése, csökkentése, melyre akut szakban fürdőolaj, Ung. hydrophilici anionici FoNo, gyulladáscsökkentésre Ung. Alsol és Ung. Refrigerans FoNo hatékony. Zsírozásra a linolsav tartalmú krém, Cremor nutritivus és 2-3%-os karbamidot tartalmazó kenőcs javasolt. Viszketéscsillapításra antihisztaminok adhatók, amelyek nem okoznak álmosságot, levertséget. Súlyos, akut recidíva esetén szisztémás kortikoszteroid-kezelés is szóba jöhet, amelyet szakintézetben történő fénykezelés és immunszuppresszív kezelés egészíthet ki. Fontos felvilágosítani a beteget a megfelelő bőrápolás jelentőségéről.


sulinet