MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Fekélybetegség - gyomorhurut heveny szakának étrendje

A fekélybeteg étrendjének legfontosabb szabálya, hogy a szervezet tápanyagszükségletét gyakori kis étkezéssel kel biztosítani.

Súlyos állapotban, mikor a betegnek heves fájdalma van, vagy többször hányás fordul elő, kétóránként, vagy ennél gyakrabban igyon tejet, fogyasszon tejes ételt, kétszersültet, kekszet, piskótát, sodót, tejszint, lágy tojást, darát, rizst, krémleveseket, burgonyapürét, pudingot. Éjszakára is elő kell készíteni tejet és kétszersültet, ha a beteg felébred fogyasson ezekből.

Később az étrend fokozatosan bővíthető szikkadt, fehér kenyérrel, vagy zsemlével, vajjal, túróval, joghurttal, tejföllel, parajjal, sárgarépával, burgonyával, kompóttal, nem zsíros, főtt, párolt, vagy becsinált húsokkal, prágai sonkával, párizsival, virslivel, főtt tojással, nem zsíros halat.

Tilos a szeszesital, feketekávé, és dohányzás!

A súlyos panaszokat követő 3-4 hónapban is fontos a gyakori (napi 6) kis, kalóriadús étkezés, a beteg igyon sok tejet, a főzelékekbe, levesekbe, tegyünk tojást, tejszint, később tejfölt.

Minden húst inaktól, rostoktól és zsíros részektől megszabadítva, kezdetben fokozatosan, főve, párolva vagy becsináltnak elkészítve fogyasszon. Később ehet sült húst is, célszerű az egyben sült húsból szelet, mint a sok pörkanyagot tartalmazó rostonsült, illetve bécsi, vagy párizsi szelet. Nem zsíros szárnyas, borjú vagy marhahús, sertéshús is fogyasztható fenti módon készítve. Fontos, hogy a beteg jól rágja meg az ételt!

Tilos az erős fűszer, bors, erős paprika, hagyma, mustár. Ecet helyett citrommal ízesítsük. A főzelékeket rostoktól megtisztítva vagy passzírozva készítsük,  kezdetben habarással, később világos rántással. A hüvelyeseket, a káposztát kerüljük. Nem fűszeres mártást, a paradicsommártás kivételével fogyaszthat. Pörkölt, paprikás nem ajánlott.

Nem zsíros főtt tésztát, tortafélét, hámozott, nyers gyümölcsöt (kivéve az apró magvas gyümölcsöket) fagylaltot, krémet.

Ha a beteg panaszmentes, már csak kis megszorítás szükséges. Ilyenkor is helyes, ha naponta ötször étkezik. Kerülje a fűszeres ételeket, rostos ételeket, füstölt húst, halat és füstölt sajtot, friss vagy zsírban sült kelt tésztákat, feketekávét, szódavizet, és ne dohányozzon!

A gyomorhurutos betegek közül savtúltengéses betegek étrendje egyezik a fekélybetegek számára javulás időszakában engedélyezett étrenddel. A savhiányos beteg fogyaszthat pörkanyagot bőven tartalmazó húsételt is, továbbá étkezéshez kevés bort, és szódavizet. Helyes, ha a beteg megfigyeli, milyen étel vált ki panaszt, s azt elkerüli, ügyelve azonban, hogy kellő mennyiségű tápanyagot fogyasszon, s étrendje lehetőleg változatos legyen. Ha a tej fogyasztása panaszt okoz, kerülje el. Sajtot, túrót, ez esetben továbbra is ehet.

Életmód: a fekélybetegség alakulását idegrendszeri hatások befolyásolják. Igen fontos, hogy a fekélybeteg nyugodt pihenése a heveny szakaszban biztosítva legyen. Később igen fontos a kellő mennyiségű alvás, a nyugodt, rendes körülmények között történő étkezés. Fontos, hogy a családi élet és a munkakörülmények kiegyensúlyozottak legyenek.

 

életmódmagazin