MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Kérdések a meningitiszről

Nézzünk néhány érdekes, az agyhártyagyulladással kapcsolatos kérdést

Hogy terjed a betegség?


Az agyhártyagyulladást okozó baktériumok gyakran kimutathatók az ember orrüregében és a garatjában. Emberről emberre köhögéssel, tüsszentéssel, csókolódzással a nyál közvetíti. Zárt közösségek (óvoda, iskola, kollégiumok, diszkó, szórakozóhelyek) megfelelő feltételei a járványos terjedésnek. Emiatt kisgyermekek és kamaszok között fordul elő leggyakrabban. A dohányosok kockázata is nagyobb, mivel a dohányzás károsítja a nyálkahártyákat. A baktérium az emberi szervezeten kívül hamar elpusztul, nem vihető át étellel, itallal, tárgyakkal vagy uszoda vizével.

Bárki hordozhatja a baktériumot a torkában, orrában anélkül, hogy megbetegedne. A tünetmentes hordozás nem veszélyes, sőt segíti a védettség kialakulását. Ritkán azonban előfordul, hogy a baktérium áthatol a nyálkahártyán, onnan a vérkeringéssel az agyhártyákhoz jut, és ott gyulladást okoz. A betegség lappangási ideje 2-10 nap.

Okoz-e más megbetegedést is a meningococcus (ejtsd:meningokokkusz) baktérium?
Ez a baktérium a vérkeringésbe jutva un. szepszist más néven vérmérgezést is okozhat. Ilyenkor az agyhártyagyulladás kialakulása előtt, a véráramba került kórokozók hihetetlen gyorsasággal szaporodni kezdenek és olyan mérgező anyagok termelődnek, melyek a hajszálerek elzáródásához vezetnek, fontos szervek és a bőr vérellátása romlik. Ennek következménye, hogy a vérnyomás csökken, a vizelet-elválasztás megszűnik, a bőrön bevérzések, majd elhalások keletkeznek. Az agyhártyagyulladás és a szepszisz egyszerre is felléphetnek.

A meningokokkusz szepszis gyorsan, órák alatt alakul ki. Felismerésében a bőrtünetek segítenek. Kezdetben tűszűrásnyi piros pöttyök, majd bevérzett, egyre növekedő foltok jelentkeznek. Emlékeztetnek a véraláfutásra, színük azonban sötétbordó, széle jól körülrajzolható, éles. Lencsényi, forintosnyi foltok formájában, bármelyik testrészen, akár a fülcimpán, talpon is lehet. A BŐRALATTI VÉRZÉS NEM TŰNIK EL, HA ÜVEGPOHARAT NYOMUNK RÁ, más kiütések, rovarcsípések elhalványodnak.

Bőrvérzést azonnal orvosnak meg kell mutatni! Figyelni kell az általános állapotát, légzését, ellenőrizni kell a hőmérsékletét (hőmérővel), alvó gyermek ébreszthetőségét. A hűvös végtagok, aluszékonyság, a bevérzések szaporodása életveszélyes állapot. Betegnek haladéktalanul orvosi ellátásra van szüksége! Ha ügyelet vagy háziorvos nem érhető el, kórházba kell szállítani. Amíg orvos nem látja nem szabad felügyelet nélkül hagyni!

Hogy gyógyítják az agyhártyagyulladást?
A betegek antibiotikumot adnak. A leghatásosabb antibiotikum kiválasztásához vér és agyvíz vizsgálatot kell végezni, hogy tisztázzák baktérium vagy vírus okozta-e a fertőzést. Az agyvizet a gerinccsatornából, pici csecsemőknél a kutacs szúrásával nyerik. A beavatkozás alig fáj, sőt, utána enyhülnek a panaszok: a fejfájás, hányinger és hányás. A vírusos agyhártyagyulladáskor nincs szükség antibiotikus kezelésre.

Mit tehetünk az agyhártyagyulladás megelőzésére?
A védőoltáson kívül nincs hatékony megelőzés. Meningococcusos beteg környezetében a fertőződés veszélye nagy. A vele szoros kapcsolatban lévők - minél hamarabb - antibiotikumot kapnak, mely elpusztítja a torokban, orrban lévő baktériumokat. Magyarországon a lakóhelyszerinti Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) biztosítja ingyenesen a gyógyszert. Iskolában, munkahelyen csak járvány idején szükséges antibiotikus védelem.

Mi a teendő, ha agyhártyagyulladásra van gyanú?
Azonnal beszélni kell orvossal, le kell írni a tüneteket, tanácsot kell kérni! Ha az orvos nem elérhető, a legközelebbi járóbeteg-rendelésre vagy kórházba kell szállítani a beteget. Minél korábban ismerik fel az agyhártyagyulladást, annál nagyobb esély van a gyógyulásra!

Mit kell tudni a védőoltásról?
A gennyes agyhártyagyulladást egyik baktériuma ellen a csecsemőket 2 hónapos kortól kötelezően és ingyenesen oltják (Hib oltás). A meningococcus baktérium két típusa ellen (A és C) több oltóanyag is forgalomban van.

Háziorvosától kérjen tanácsot, hogy Önnek vagy gyermekének melyik a legmegfelelőbb oltóanyag!


 Drinfo