MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Lúdtalp - kisgyermekkorban


Lúdtalpról csak a járni tudó kisgyermeknél beszélhetünk ( a láb boltozatos szerkezete járástanulás közben; a terhelés hatására alakul ki, 1-2 éves korban ). A csecsemo "lúdtalpasnak " tűnő talpa esetén a boltozatot a vastagabb zsírpárna tölti ki. A növekedés során egyre növekvő testsúly nehezedik a gyermek lábára.

Serdülőkorban a nagyobb igénybevétel, esetleg sportolás kapcsán a beteg fokozott izommunkával, a lábizmok megfeszítésével támogatja a gyenge szalagapparátust. Az állandó izomfeszülés fájdalmakhoz, gyulladásos jelenségekhez vezet. A gyermek fáradékonyságról, a lábszár elülső élének fájdalmáról számol be.

Felnőttkorban az előrehaladott lúdtalpas állapotot tovább ronthatja a folyamatos megerőltetés, olyan foglalkozások, melyek fokozatosan igénybe veszik a lábat: pincér és egyéb munkakörök. Fájdalmas lehet a belbokatájék, gyakran térd és derékfájdalom is csatlakozhat a panaszokhoz

Legfontosabb a megelőzés, ne késztessük a gyermeket felállásra, járásra, várjuk meg türelemmel, amíg magától elindul. Ha a kisgyermeket két kezénél megemelve járatjuk, amikor ehhez az izomereje még kevés, elősegítjük a lúdtalp kialakulását. Kisgyermekkorban szintén kerülendő a túlzott megterhelés, a jól elkészített cipők viselése segít megelőzni a betegséget.

 Gyermekek esetében legfontosabb a megelőzés. Ha ez nem sikerült és kialakult, legfontosabb a lábboltozat izmainak a megerősítése lábtorna segítségével. Kifejezetten kifelé dőlő sarok esetén olyan cipőt kell viseltetni a gyermekkel, mely a sarok befelé döntésével a láb helyzetét korrigálja. Ez a "szupinációs cipőkkel" érhető el, melyek sarkának a belső oldala néhány milliméterrel vastagabb. Legtöbbször rossz hatású a lúdtalpbetét viselése, ez ugyanis az izomzat tehermentesítésével tovább gyengíti a boltozat izmait. Ritkán indokolt gipszrögzítés, illetve műtéti kezelés.

Idősebb korban javasolt lúdtalpbetét használata, esetlegesen fizioterápiás kezelés alkalmazása.

Lábtorna:

ˇ Lábujjhegyen járás
ˇ A láb külső élén járás behajlított lábujjakkal
ˇ A lábujjakkal fogómozgást végezni
ˇ Ceruzát, golyókat talajról lábujjakkal felvenni, azokat erősen tartani
ˇ Mezítláb egyenetlen talajon, kavicson, gyöngyökön történő járás
ˇ Ülő helyzetben, a sarok a talajon, a lábujjakat behajlítva a lábfejet megemelni, majd visszaengedni

A tornát töü
A tornát türelmesen, naponta ismételtessük játékos formában a kisgyermekkel, hosszú hónapokig.

 

orthopaedlap.hu