MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A fekélybetegség kezelése

A diéta

A fekélybetegség gyógyításában nincs tudományosan megalapozott diétás kezelés. Ma, a modern és hatékony gyógyszerek korában a diétás kezelés fontosságának megítélése átértékelődött, és csak bizonyos diétás megfontolásoknak van jelentősége a kezelésben. Ezek a következőkben foglalhatók össze:


1. A diéta önmagában nem befolyásolja a fekély gyógyulását, de elősegíti a tünetmentességet és a visszaesések elkerülését. Viszont a rosszul megválasztott diéta önmagában is mellékhatásokat, illetve emésztési panaszokat, zavarokat okozhat.
2. Alapvető fontosságú a rendszeres étkezés. Amennyiben a normális mennyiségű étkezés nem okoz panaszokat, nem kell ragaszkodnunk a gyakori (napi 5-6-szori) kisebb étkezésekhez.
3. Ha az étkezések között a fájdalmat néhány falat étel vagy keksz, kétszersült csökkenti, ezeket bátran alkalmazzuk - de ha a beteg nem igényli, ne erőltessük. Jelenleg általános az a szemlélet, hogy a beteg egyéni igényeihez kell igazítani az étrendet. Minden általánosítás, kötelező jellegű előírás ronthatja a betegség gyógyulását.
4. Értelmetlen dolog a fűszerek teljes eltiltása. A beteg csak azokat a fűszereket, illetve ételeket kerülje, amelyek panaszokat okoznak.
5. A tej fogyasztásával kapcsolatosan évek óta folyik a vita, hogy a fekély kezelésében szükséges-e vagy sem. Fontos annak a ténynek az ismerete, hogy a magyar felnőtt lakosság 40 %-a nem képes a tejcukor (laktóz) feldolgozására, mivel a vékonybél bélbolyhairól, valószínűleg genetikusan, hiányzik a laktáz nevű enzim, amely e kettős cukrot egyszerű cukrokra bontaná le. Így a bélből csak az egyszerű cukrok tudnak felszívódni. A bélcsatornában élő baktériumok a laktózt erjesztés útján bontják le, és ez gázképződéssel jár. Ennek következtében a betegnél puffadás, hasi görcsös fájdalom, illetve hasmenés léphet fel. Sokan tudják, hogy tej fogyasztására a fentiekhez hasonló panaszaik lesznek, ezért egyébként is kerülik a tejet és a tejtermékeket. Ilyen betegnek tejkúrát javasolni nem szabad, mert fennálló panaszait még újabbakkal tetézzük. Másrészt kimutatták, hogy a tej nagy fehérje- és kalciumtartalma miatt fokozza a savelválasztást. Lényegében több savat szabadít fel, mint amennyit lekötni képes, így inkább árt, mint használ. Az viszont, akinek panaszait csökkenti, nyugodtan fogyaszthatja.
6. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az energia- és rostdús diéta gyorsítja a fekélybetegség gyógyulását. A cukrok és zsírok a gyomorürülés lassítása folytán rontják a gyógyszerek hatékonyságát. Ezért a túl édes és túlságosan zsíros ételek kerülése feltétlenül javasolt.

A heveny peptikus fekély diétája

Ha a betegnek heves fájdalmai vannak, munkáját képtelen vagy csak nagy önfegyelemmel tudja ellátni, indokolt a szigorúan gyomorkímélő diéta bevezetése.
Az étrend tartalmazzon bőségesen húst, májat, szárnyast, halat, tojást; amennyiben a beteg jól tolerálja: tejet, túrót, tejszínt, friss főzelék és gyümölcspüréket, illetve ezekből készített pudingokat, krémeket, felfújtakat. Kalács, péksütemény, kétszersült (ha a betegnek gyomorégést nem okoz), pirított kenyér vagy péksütemény (vajjal), keksz egészítse ki az étrendet. Amennyiben nem okoz hányingert, Salvus víz, kamillatea, nem szénsavas vagy gyengén szénsavas ásványvíz adhatja a fogyasztott folyadék gerincét. Amennyiben a tejet jól viseli a beteg, napi 1 liter mennyiségben fogyaszthatja.
A heveny fekély időszakában célszerű a gyakoribb, akár 2 óránként történő étkezés, de ha a panaszok nem jelentkeznek ilyen gyakran, több idő is eltelhet két étkezés között.

7. táblázat Egyheti étrendminta heveny fekélybetegségben

Az idült (krónikus) fekélybetegség diétás kezelése

Vegyes, kímélő, fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend javasolt az akut tünetekkel nem küzdő krónikus fekélybetegeknek. Ez az étrend lényegében hasonló a normál étrendhez, azzal a különbséggel, hogy kerülendők a friss, meleg kelt tészták, a barna kenyér, a durva rostú főzelékfélék (pl. savanyú káposztafélék), az apró magvas gyümölcsök (pl. málna, füge, szőlő), a hagyma, a paprika és a paradicsom héja, az inas, hártyás, porcogós, rágós húsok, a csípős, erős fűszerek. A krónikus fekélybeteg étrendjére példát a 8. táblázatban találunk.

8. táblázat. Étrendminta idült fekélybetegségben

Diétás különbségek szövődmények esetén

Vérzés esetén az első napokban a folyékony pépes, abszolút kímélő étrend szükséges; a vérzés megszűnése után lehet csak a diétát a heveny fekély diétájának megfelelően bővíteni.
Pylorus- vagy nyombélüreg-szűkület esetén a gyomortartalom rendszeres leszívása, folyékony, könnyen emészthető, turmixolt étrend javasolt. Amennyiben a gyógyszeres kezelés és a gyomor tehermentesítésének hatására a hányások megszűnnek, akkor lehet - de csak igen fokozatosan - az étrendet változtatni.
Perforáció esetén, főleg, ha műtét történik (konzervatív kezelésre is vannak bíztató irodalmi adatok) szükséges a néhány napos koplalás és a vénán keresztül tápanyagokat tartalmazó oldatokkal történő táplálás. A szájon át történő táplálás megkezdésekor a heveny nyombélfekély-kezelésnél ismertetett folyékony-pépes diéta javasolt.
Penetráció esetén, heveny hasnyálmirigy-gyulladásnál kórházi körülmények között a modern eljárás a vékonybélbe mélyen levezetett szondán való tápszeres, úgynevezett jejunalis táplálás.
A diétával kapcsolatban további részleteket Langfelder Sándorné: Gyomor- és bélbetegek diétáskönyve (Medicina Könyvkiadó, Bp., 1984) című, ételrecepteket is bőven tartalmazó könyvben találhat a T. Olvasó.

Általános életmódi tanácsok

Dohányzás

Több klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a dohányzás lassítja a fekély gyógyulását. Egyéb káros hatásai miatt is mindenképpen javasolt a dohányzás elhagyása. Saját megfigyelésünk szerint a Helicobacter pylori-ellenes kezelések a dohányzóknál, a nem dohányzókhoz képest, kevésbé sikeresek; a sikeres baktériumkiirtás aránya néha 15-20 %-kal kevesebb. A sikeres kiirtást (eradikációt) követően a fekély kiújulása és a baktérium újrafertőzése a dohányosok csoportjában jelentősen nagyobb arányú, mint a nem dohányosoknál. Nem utolsósorban, a viszonylag költséges gyógyszeres kezelést fedezi a dohányzás elhagyásával megspórolt pénz.

Alkoholfogyasztás

Az alkohol fogyasztása (természetesen kis mennyiségben, mértékletesen) nem befolyásolja a fekély kialakulását, és a gyógyulását sem. Az alkohol teljes eltiltása nem szükséges, a mértékletességre való figyelemfelhívás hangsúlyozása fontos.
A tömény italok és a bor savelválasztást serkentő hatása miatt kerülendő, de kismértékű, alkalmi alkoholfogyasztás megengedett lehet. Ez persze nem jelenti azt, hogy az alkoholfogyasztás ajánlott! Kerülni kell az éhgyomorra és a közvetlenül lefekvés előtti alkoholfogyasztást.

Kávéfogyasztás

A kávé és más koffeintartalmú élvezeti szerek hatásosan ingerlik a savelválasztást. Oki összefüggést a kávéfogyasztás és a fekély kialakulása, előfordulási gyakorisága között nem tudtak kimutatni.
Egy, a fekélybetegek Helicobacter pylori-fertőzésének kezelését tanulmányozó vizsgálatunkban azt az érdekes megfigyelést tettük, hogy a naponta 2 kávénál többet fogyasztóknál a Helicobacter pylori-kiirtás sikeressége, ennek aránya, jelentősen elmaradt a kávét nem, vagy csak kis mennyiségben fogyasztók eradikációs eredményéhez képest.
A kávéfogyasztással kapcsolatban is a mértékletesség és az alkoholfogyasztásnál már említett időszakokban (éhgyomorra és lefekvés előtt) való tiltás látszik megfelelőnek.

A stresszhelyzetek kerülése

A fekélybetegek jelentős részénél a betegség kialakulásában és fenntartásában idegrendszeri tényezők is szerepet játszanak. Ezért általánosan javasolható a stresszhelyzetek kerülése; heveny fekély fennállásának időszakában a mindennapi környezetből való kiemelés, kórházi vagy szanatóriumi kezelés formájában. Ennek főleg azokban az esetekben van jelentősége, amikor az idegrendszeri tényezők szerepe ismert vagy kideríthető. Ezeknél a betegeknél enyhe nyugtatók adása is jótékony hatású.

Napi életritmus

Napi teendőink tudatos megszervezésével, a feszültséget okozó jelenségek szándékos elkerülésével jelentősen gyorsítható a fekélygyógyulás, illetve csökkenthető a kiújulás veszélyének kockázata is. Ahol lehet, csökkentsük a feszültségünket; legyünk engedékenyek; kerüljük a konfliktus-helyzeteket. Problémáink megoldására hagyjunk elég időt; ne vállaljunk erőnket meghaladó feladatokat, túlmunkákat. Magánéletünkben is törekedjünk harmóniára, éljük az életet kissé lassabban és megfontoltabban. Figyeljünk a rendszeres étkezésre, szokjunk le a dohányzásról. Lazítsunk, kicsit engedjük el magunkat, a görcsös sikerhajhászás állapotunkat csak rosszabbítja.

A Helicobacter pylori-fertőzés megelőzése

Amennyiben nincs Helicobacter pylori-fertőzésünk, igyekezzünk a fertőzést elkerülni, így kisebb esélye van a fekélybetegség kialakulásának vagy a kiújulásnak. Ne igyunk ismeretlen eredetű, nem vezetékes vizet, állóvízben történő fürdőzés, úszás esetén vigyázzunk a víznyeléssel, lehetőleg kerüljük el azt. Ne együnk mosatlan, nyers zöldséget, földdel érintkező, mosatlan, nyers gyümölcsöt, tartsuk be a higiénés szabályokat.

Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni?

A szövődmények tüneteiről szóló fejezetben leírtak észlelésekor (pl. véres hányás, fekete vagy szurokszéklet, nem szűnő, gyakori hányás, hirtelen kezdődő, éles, nem szűnő, ill. fokozódó fájdalom, a fekélyes fájdalom tartós fennállása, a panaszok megváltozása, húsundor, tartós étvágytalanság, jelentős súlyvesztés) feltétlenül orvoshoz kell fordulni.
Ismert fekélybetegség esetén, ha a panaszok időszakosan kiújulnak, és a Helicobacter pylori-fertőzést még eddig nem vizsgálták, célszerű gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni, mert a kiderített fertőzés esetén alkalmazható sikeres eradikációs kezelés kedvező esetben egész életünkre megszabadíthat a fekélybetegségtől.

 

Vitalitas