MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Drogok és hatásai

  Fontos segélykérő telefonszámok, drogambulanciák címei   ITT

 

Mit nevezünk szenvedélybetegségnek, függőségnek, addikciónak?

Szenvedélybetegségnek azokat a visszatérően ismétlődő viselkedésformákat, szokásokat nevezzük, amelyeket valaki kényszeresen újra és újra végrehajt, s amelyek a személyre - és többnyire környezetére is - káros következményekkel járnak. Ezek a szenvedélyek, vagy függőségek kétfélék lehetnek.

Függőséget kialakíthatnak kémiai szerek, ezt a fajta szenvedélybetegséget nevezzük drogfüggőségnek vagy kémiai addikciónak. De függeni lehet valamilyen viselkedési együttestől is, ezeket a függőségi formákat viselkedéses függőségeknek nevezzük. A viselkedéses addikciók közé soroljuk a játékszenvedélyt (gambling), a számítógépes (vagy egyéb) játékoktól való függőséget, az internet-függőséget, a video-függőséget, a szex-addikciót, a kleptomániát, a kényszeres pénzköltést (vásárlási kényszer), a pornográfiához való hozzászokást, a kényszeres evést és még sok hasonló, az egészséget és a környezetet károsító viselkedésformát.

Mit nevezünk drognak?

Drognak nevezünk minden olyan anyagot, amely a szervezetbe kerülve megváltoztatja annak működését. Ez egy meglehetősen tág, elsősorban angol nyelvterületen használt definíció. Ennél szűkebben drognak, vagy pszichoaktív szernek azokat az anyagokat nevezzük, amelyek központi idegrendszerre hatnak és ezáltal  megváltoztatják a szert használó gondolkodását, hangulatát, viselkedését, azt a módot, ahogyan a világot észleli.

A drog szó, vagy pszichoaktív szer kifejezés helyett gyakran használja a köznyelv a kábítószer fogalmat. Ez nem szerencsés, hiszen nem minden drog tekinthető kábító hatású szernek. Kábító hatásúak a szerves oldószerek, vagy az opiátok, viszont például a marihuána, vagy az amfetamin egészen más módon hat a szervezetre. Ezeket a szereket tehát nem szerencsés kábítószernek nevezni. A kábítószer kifejezés jogi és nem orvosi vagy gyógyszerészeti fogalom.

Mik a szenvedélybetegség jellemzői, tünetei?

Az alábbiakban a függőség kialakulásának jellemzőit soroljuk fel. Tudni kell azonban, hogy általában nem jelenik meg együttesen az összes tünet a szenvedélybetegség kialakulásakor, sőt az alábbiak közül akár már egy-két jellemző megléte is utalhat a függőség kialakulására.

A szenvedélybetegség, a függőség jellemzője, hogy a személy azt éli meg, hogy szüksége van egy bizonyos viselkedés végrehajtására, folyamatos vágyat érez erre, s nem tud ennek a vágynak ellenállni. A drogfüggőség esetében ez a viselkedés a drog bevétele, míg a viselkedéses addikciók esetében valamilyen viselkedés kényszeres végrehajtása. A játékszenvedélyes személy nem tud ellenállni a játékgépeknek, a kleptomániás kényszerű, legyőzhetetlen vágyat érez a lopásra, a kényszeres evő nem tudja abbahagyni az evést és így tovább.

A függőség jellemzője a legtöbb esetben a tolerancia, azaz hozzászokás kialakulása. A tolerancia kialakulása azt jelenti, hogy egy adott szer ismételt használata során a használónak egyre nagyobb mennyiségre lesz szüksége ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérje. Ez egyben azt is jelenti, hogy ugyanannak a mennyiségnek a fogyasztásaa esetén az kiváltott hatás egyre gyengébb lesz, illetve egyáltalán nem is jelenik meg. A tolerancia megjelenése vezet ahhoz, hogy a droghasználók egyre nagyobb mennyiségű drogot használnak.

A függőség jellemzője lehet a megvonási tünetek megjelenése. Ez azt jelenti, hogy a drog használatának abbahagyásakor, vagy a kényszeres viselkedéssel történő felhagyáskor a használó kellemetlen lelki és/vagy testi tüneteket észlel. Nem minden drog használatakor alakulnak ki testi megvonási tünetek. Így a marihuána vagy az LSD használatát követően egyáltalán nem, de az amfetaminszármazékok vagy a kokain használatát követően sem alakulnak ki komolyabb testi megvonási tünetek. Minden drog és minden addiktív viselkedés esetében kialakulhatnak azonban lelki megvonási tünetek. Ilyenkor a személy nyugtalan, feszült, ideges, sehol nem találja a helyét, nem tudja lekötni magát. Súlyosabb esetekben depresszióssá válhat és öngyilkosságot is megkísérelhet. A lelki megvonási tünetek sokkal komolyabb problémát jelentenek, és sokkal tovább vannak jelen, mint a testi tünetek.

A függőséget jellemezheti az, hogy a személy ugyan  megpróbál leszokni a drogról, illetve megpróbál felhagyni a kényszeres viselkedéssel, de ezek a kísérletek sorozatosan kudarcba fulladnak.

A függőségek általános jellemzője a legkülönbözőbb testi, vagy lelki problémák megjelenése. Gyakran megfigyelhető, hogya függő személy maga is észleli ezeket a problémákat, de ennek ellenére sem képes a felhagyni szenvedélyével.

A droghasználó többnyire nagyon sok időt és energiát fordít a drog megszerzésére és használatára, illetve adott esetben a szer használatától történő megszabadulásra. Ennek is következménye, hogy más, korábbi tevékenységekre nem marad ideje. Gyakori, hogy a szenvedélybeteg nem tudja megfelelően elvégezni a munkáját, vagy romlik az iskolai teljesítménye.

A szenvedélybetegség kialakulása többnyire együtt jár a belső értékrend megváltozásával. A korábban fontos elvek, illetve  tevékenységek elvesztik fontosságukat, nem tudnak már örömet szerezni, nem kötik le az érdeklődést. Ezzel szemben a szenvedély tárgya felértékelődik, minden másnál fontosabbá válik és kiszorítja a használó életéből az egyéb örömforrásokat. Ily módon a munka és a tanulás mellett elvesztheti az értékét a család, a barátságok, a szerelem, a szex, a hobbik és bármi más korábban fontos dolog. 

Hogyan jön létre a drog-élmény?

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a drog-élményt kizárólag a drog a szervezetre gyakorolt hatása hozza létre. Ez nem így van. A kialakuló élményért három tényező együttes hatása felelős.

Az első valóban maga a használt szer, illetve annak a szervezetre, a központi idegrendszerre gyakorolt hatása. Ezt a hatást azonban két további fontos tényező befolyásolja.

Az egyik a személy jellemzői. Az, hogy a használó milyen fizikai és lelki állapotban van a drog bevételekor. A fáradt emberre ugyanolyan mennyiségű drog nagyobb hatást gyakorolhat. Nem mindegy, hogy valaki először használja az illető drogot, vagy vannak már korábbi tapasztalatai. Lényeges, hogy milyen elvárásai vannak a drog használatával kapcsolatosan, milyen élményre számít. Ebből a szempontból nagy fontosságú, hogy barátai ismerősei mit meséltek neki korábban az illető drogról, mi az amire számít. Nem mindegy az sem, hogy milyen lelki állapotban van a használó. Sok drog, elsősorban a hallucinogén hatású szerek felerősítik a használó hangulatát, így, ha vidám valaki esetleg még vidámabb lesz, míg ha rossz kedvű, előfordulhat, hogy depressziós hangulatba esik.

Végül nem mindegy, hogy milyen társaságban és milyen környezetben, milyen körülmények között használja valaki a drogot. Nagy különbséget élhet meg valaki ugyanannak a drognak a használatakor, ha azt ismerősökkel együtt, illetve, ha idegenek között használja. Megint más lehet a hatás, ha egyedül veszi be a drogot. Nem mindegy a fizikai környezet sem. Máshogy hathat egy drog otthon, vagy ismerős környezetben, vagy egy idegen helyen, esetleg egy zsúfolt diszkóban.

 

Hogyan csoportosítjuk a drogokat?

A drogok csoportosítására több lehetőség adódik.

Csoportosíthatjuk a drogokat a szerint, hogy legális-e a használatuk avagy tiltott. Ez a csoportosítás mindig az adott kultúrától, társadalomtól függ. Így míg Magyarországon az alkohol legális drog, addig mohamedán országokban tiltják a használatát. Magyarországon legális drog még a koffein (kávé), a nikotin (cigaretta), illetve a szerves oldószerek (szipu). Az hogy ezek a drogok legálisak az azt jelenti, hogy szabadon megvásárolhatók. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy feltétlenül kevésbé lennének károsak, mint az illegális drogok. Így például az alkohol egészségkárosító hatása sok illegális drognál jelentősebb lehet.

Sokan megkülönböztetnek lágy és kemény drogokat. A lágy drogok közé szokás sorolni a cannabis-származékokat, a marihuánát és a hasist. A felosztás alapját az a megfigyelés szolgáltatja, hogy a marihuána és a hasis használata, más illegális drogokkal összehasonlításban, kisebb egészségügyi kockázattal jár és kisebb a valószínűsége a függőség kialakulásának. Ennek ellenére ez a felosztás nem minden szempontból szerencsés. A megkülönböztetés azt a téves nézetet sugallhatja, hogy a lágy drogok esetében nem kell komoly veszélyekkel szembenéznünk. Bár súlyos pszicho-szociális problémák megjelenése ezeknél a szereknél valóban lényegesen ritkább, mint a heroin, vagy a kokain esetében, mégis ezen drogok esetében is kialakulhat függőség, illetve az életvezetést, a társas kapcsolatok rendszerét jelentős mértékben károsító napi használat.

A leginkább elfogadott és legegyértelműbb csoportosítás a drogok központi idegrendszerre gyakorolt hatása alapján történik. E szempont szerint három nagy csoport különíthető el:

 1. Stimulánsoknak nevezzük azokat a szereket, amelyek elsődlegesen stimulálják, gyorsítják, izgatják a központi idegrendszer működését.
 2. Ezzel ellentétben a depresszánsok,elsődlegesen nyugtató hatásúak.
 3. Végül pedig hallucinogéneknek vagy pszichedelikus szereknek hívjuk azokat a drogokat, amelyek elsődleges hatása a tudati működés, az észlelés, a gondolkodás szokásos folyamatainak megváltoztatása, módosult tudatállapotok létrehozása.

 

Stimulánsok, depresszánsok és hallucinogének

A stimulánsok közé soroljuk

 • az amfetamin-származékokat,
 • az ecstasyt (MDMA) és néhány rokon vegyületet (MDA, MDEA, MBDB),
 • a kokaint,
 • a nikotint és
 • a koffeint.

  A depresszánsok közé tartoznak

 • egyes pszichoaktív hatású gyógyszerek (nyugtatók, altatók, szorongásoldók),
 • az alkohol, valamint
 • az opiátok (ópium, morfium, heroin, kodein, metadon).

  A hallucinogén, vagy pszichedelikus szerek közé tartozik

 • az LSD,
 • a cannabis-származékok (ezeket gyakran külön csoportban szokás említeni),
 • a meszkalin,
 • a pszilocibin,
 • a DMT (dimetil-triptamin),
 • a DOM (dimetoxi-metilamfetamin),
 • a szerves oldószerek és
 • a PCP (phenciklidin).

   

  Az egyes legális és illegális drogok

  A következőkben az egyes drog fajták legfontosabb hatásait mutatjuk be, kiemelve, hogy az azonos csoportba sorolt drogok sokszor jelentős különbségeket is mutathatnak hatásukban. A bemutatásban a fenti három nagy csoportot még tovább bontjuk. Minden drog-csoport esetében ugyanazokat a főbb kérdéseket válaszoljuk meg. Előbb azonban néhány általános gondolat a drogok használatának veszélyeivel kapcsolatban.

  Veszélyek

  Minden drognál megemlítjük azokat a főbb veszélyforrásokat, melyek előfordulhatnak az adott szer használatánál. Ezek közül néhány veszély minden drognál közös, ezeket itt soroljuk fel. 

 • az utcán vásárolt illegális drogok soha nem tiszta hatóanyagot tartalmaznak, s a szer összetétele ismeretlen a használó számára. A legtöbb drog tartalmaz olyan higításra alkalmazott anyagokat, melyek egy része az egészséget közvetlenül, vagy közvetve veszélyezteti.
 • intravénás használat (injekció) => az esetleges szennyezőanyagok közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek, fokozott veszélyt jelentve
 • intravénás használat (injekció) => a drog közvetlenül a véráramba és másodpercek alatt az agyba jut, ezáltal fokozottan fordulhat elő túladagolás
 • intravénás használat (injekció) esetén közös eszközök (fecskendő, kanál, drog, szűrő, stb.) használata => AIDS, hepatitis és egyéb fertőző betegségek
 • a droghasználat illegális cselekedet, fogyasztása, tartása a törvénybe ütközik
 • a drogok hatásai az adott szer jellegzetességein kívül mindig függnek a használó személy pillanatnyi állapotától (fáradtság, hangulat, evett-e korábban) és személyiségétől, valamint a környezet jellemzőitől (nyugodt, vagy izgató, barátságos, vagy ellenséges, ismerős, vagy ismeretlen környezet; egyedüli, vagy társas használat, barátokkal, vagy idegenekkel való használat, stb.) A nem megfelelő környezetben és nem megfelelő állapotban való droghasználat minden esetben növeli a használat veszélyességét!
 • a droghasználat (a legális és az illegális is) sok pénzbe kerül. Sokszor a drog megszerzéséhez szükséges pénz csak illegális úton teremthető elő. Máskor a szenvedélybetegségre költött pénz miatt más az egészség szempontjából alapvető fontosságú dolgokra (élelem, vitaminok, ruházat, lakás, stb.) nem jut elegendő pénz. A szenvedélybetegségre költött pénz sok családi vagy baráti konfliktus forrása lehet.
 • Tekintettel arra, hogy a drog által kiváltott hatás nagyon sok tényező függvénye, bármely  drog akár egyszeri használatakor is felléphetnek a testi és lelki egészséget súlyosan károsító hatások.

   

  AZ ILLEGÁLIS DROGOK - opiátok, cannabis-szármzékok, LSD és egyéb hallucinogének (pszichedelikus szerek), amfetamin, ecstasy és rokon vegyületei, kokain

  OPIÁTOK

  Mely drogok tartoznak ide?

  ópium, heroin, kodein-származékok (Codein, Coderit, Coderetta, Hydrocodin, stb.), morfium, methadon, palfium, diconal, pethidin, máktea

  Szleng - Milyen néven hívják még ezeket a drogokat?
  heroin = hercsi, H, herkó, herka, hernyó, nyalcsi, barna, liszt
  Codein = cod (e: kod), Codein és Noxiron keveréke = Kod-Nox)
  morfium = M, morfó, molyó, morfkó
  máktea = tea

  Miből készül?

  Az opiát származékok, mint azt a nevük is mutatja a mák gubójából és a növény szárából nyert ópiumból készülnek. A nyers ópium számtalan összetevőből áll, ezek közül a morfin és a kodein használatos drogként. Néhány ide tartozó szert, így például a methadont szintetikus úton állítanak elő.

  Hogyan néznek ki?

  A heroin porként kerül forgalomba, míg a gyógyászatban is használatos morfium elsősorban folyadékként, a kodein, vagy a methadon tabletta formájában fordul elő.

  Hogyan használják?

  A heroint többnyire orrba szippantva, vagy vízben oldva intravénásan (injekciós tűvel befecskendezve) használják, vagy ritkábban cigarettában, pipában elszívva fogyasztják. A tabletta formában előforduló opiátokat szájon át használják.

  Milyen hatásai vannak?

   

  kis mennyiség esetén

  nagy mennyiség esetén

  túladagolás tünetei

  Testi tünetek

  az idegrendszert nyugtató, izgalomcsökkentő hatás

  csökkent reakciókészség

  csökkent fájdalomérzet

  pupilla szűkülés

  csökkentik, illetve megszüntetik a szexuális vágyat

  légzési elégtelenség

  keringési elégtelenség

  általános görcsös állapot

  a száj és a körmök kékes elszíneződése

  minimálisra szűkült pupilla

  alacsony testhőmérséklet

  szabálytalan légzés

  súlyos fokú vérnyomásesés

  kóma

  halál

  Pszichés tünetek

  flash-érzet

  kellemes közérzet

  relaxáltság, nyugodtság

  eufória

  szorongás, félelem csökkenése

  túlzott önértékelés

  bágyadtság

  rosszullét

  álmosság

   

  Hozzászokás

  Folyamatos használat mellett ugyanannak a hatásnak az eléréséhez egyre növekvő mennyiségű opiátot kell használni, így ezek a szerek gyors hozzászokást alakítanak ki.

  Okoz-e függőséget?

  Az opiátszármazékok erős fizikai és lelki függőséget okoznak. Használatuk elhagyása komoly testi és lelki elvonási tünetek megjelenését eredményezi. Folyamatos használat mellett a kellemes hatások gyorsan csökkenek, vagy csak a használt dózis folyamatos emelésével érhetők el. Hosszabb használatot követően azonban a hatás intenzitása mindenképp csökken, s a szerhasználat fennmaradásában egyre inkább a megvonási tünetek elkerülése játssza a fő szerepet. A függőség kialakulásának ebben a fázisában már a normál működéshez válik szükségessé az opiát mindennapos használata, s a leszokás, a drog elvonása egyre nehezebbé válik. A függőség testi tünetei ugyan viszonylag rövid idő (egy-két hét) alatt megszüntethetők, a lelki tünetek, a a pszichés függőség (a szer utáni sóvárgás, depresszió, stb.) kezelése azonban sokszor éveket igénybe vevő feladat.

  Elvonási tünetek

  általános megfázáshoz hasonló tünetek, erős csont- és izületi fájdalom, hasmenés, hőháztartás felborulása, hidegrázás, izzadás váltakozása, súlyos szorongás, depresszió

  Miért használják ezeket a szereket?

  Az opiátok legfőbb hatása az erős eufória, kellemes, kábult-bódult állapot kialakítása. A használó számára eltűnnek problémák, megszabadul konfliktusos érzéseitől, testi és lelki fájdalmától, szorongásától, önértékelése növekszik. Az opiáthasználó közömbössé válhat a külvilág ingereire, védettséget, sérthetetlenséget, melegséget, az önmagával való egység érzését élheti meg. Az erős eufória folyamatos megtapasztalása ugyanakkor az egyéb örömforrások kiszorításához vezet, a használó számára minden más cél, minden más korábban fontos dolog érdektelenné, sivárrá válik.

  Veszélyek

 • túladagolás veszélyei => halál, a túladagolás veszélye különösen intravénás használat esetében nagy
 • viszonylag rövid használatot követően alakul ki erős függőség
 • intravénás használat (injekció) => az esetleges szennyezőanyagok közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek
 • másokkal közös intravénás használat (injekció) => AIDS, hepatitis és egyéb fertőző betegségek (TBC)
 • súlyos testi- és lelki függőség, mely minden más (iskola, munka, család, barátok, sport, hobby) iránti érdeklődést képes kiszorítani
 • a baráti-, családi- és munka-kapcsolatok megromlása, elvesztése
 • a terhesség alatti opiáthasználat növeli a problémák megjelenésének valószínűségét a terhesség és a szülés alatt, valamint az újszülött szellemi és testi károsodásához vezethet
 • a terhesség alatti opiáthasználat következményeként az újszülött opiátfüggőként születik a világra
 • Az opiátok használata nagyon sok pénzbe kerül. Az opiátok használata ezért nagyon gyakran illegális cselekedetekhez, prostitúcióhoz vezet.

   

  CANNABIS

  Mely drogok tartoznak ide?

  marihuána, hasis, hasis-olaj, (ezek hatóanyaga a THC, tetrahidro-cannabinol)

  Szleng - Milyen néven hívják még ezeket a drogokat?

  marihuána = fű, marcsi, spagó, spagesz, spangli, zöld, zöldség, gandzsa, pipa, zé, joint, gyep, hamp, mahorka, Mary Jane
  hasis = haska, csoki, csarasz

  Miből készül? Hogyan néznek ki?

  A marihuána az indiai kender nőivarú növényeinek csúcshajtása. A hasis a növény gyantájából készült, barnás színű, gyurmaszerű, vagy keményebb, csokoládéra emlékeztető anyag.

  Hogyan használják?

  A marihuánát és a hasist cigarettában, pipában elszívva használják. A hasis-olajat hasonlóképp a dohányra, cigarettára csepegtetve szívják el. Ritkábban süteménybe, vagy egyéb ételbe sütve megeszik.

  Milyen hatásai vannak?

   

  kis mennyiség esetén

  nagy mennyiség esetén

  túladagolás tünetei

  Testi tünetek

  szájszárazság

  éhségérzet növekedése

  jelentősen csökkent reflexek

  hányinger hányás

  Pszichés tünetek

  feldobottság

  jókedv, nevetés

  az érzékek felfokozottsága

  a vizuális, hallási, látási érzékek élénkülése, megváltozása

  a gondolkodás, logikai funkciók sérülése, megváltozása

  az érzékek megváltozása

  hallucinációk

  pánik-roham alakulhat ki

  kellemetlen közérzet

  szorongás

  zavartság, pánik

  hallucinációk

  Hozzászokás

  Folyamatos, hosszantartó használat mellett a használt dózis fokozatos emelése szükséges ugyanannak a hatásnak az eléréséhez. Ugyanakkor ennek az ellenkezője is előfordulhat, azaz folyamatos használat mellett már kisebb mennyiség is kiválthatja a hatást.

  Okoz-e függőséget?

  A THC testi függőséget nem alakít ki, de folyamatos, rendszeres használata lelki függőséget eredményez.

   

  Elvonási tünetek

  rossz hangulat, kedvtelenség, depresszió, a motiváció hiánya, a mindennapos dolgok üresnek, szürkének, unalmasnak tűnnek

   

  Miért használják ezeket a szereket?

  A marihuána és a hasis fő hatása a tudatállapot módosítása. A drog hatása alatt a használó a normálistól eltérően éli meg a világot: a színek, a hangok, a zene tisztábbnak, élvezetesebbnek, teltebbnek tűnhet. Szintén megváltozik a gondolkodás, s a használó sokszor kreatívabbnak, okosabbnak éli meg magát. Ez az érzés ugyanakkor csalóka, s elsősorban abból adódik, hogy a valóság pontos érzékelése a marihuána hatása alatt sérül.

  Ezeknek a szereknek a veszélye abban rejlik, hogy a használó újra és újra vissza akar térni ezekhez az élményekhez, s eközben a droghasználat nélküli mindennapok szürkévé, élménytelenné válnak. A korábbi mindennapos tevékenységekben így már nem leli örömét a használó, korábbi tevékenységeit (munkáját, a tanulást) könnyen feladja. Azok a társai, barátai, akik nem használnak drogot nem tudnak részt venni az ő élményében, s így gyakran elmaradnak. Ez sokszor a baráti kör leszűküléséhez, a barátok elvesztéséhez vezet.

   

  Veszélyek

 • a megváltozott érzékletek és csökkent reflexek melletti közlekedésben való részvétel => baleset
 • gyakori, vagy rendszeres használat esetén függőség kialakulása => a baráti-, családi- és munka-kapcsolatok kiüresedése, megromlása, elvesztése
 • a drog-használat nélküli élet sivárnak, unalmasnak tűnik
 • motivációk, érdeklődés elvesztése
 • tüdőrák fokozott veszélye
 • további kockázat, hogy a cannabis-használók egy része idővel "keményebb" drogokat, például opiátokat amfetamint, ecstasyt vagy LSD-t kezd fogyasztani.

   

  HALLUCINOGÉNEK (pszichedelikus szerek)

  Mely drogok tartoznak ide?

  LSD (lizergsav-dietil-amid), peyotl kaktusz (Lophophora williamisii, hatóanyaga a meszkalin), mágikus (vagy pszichedelikus) gombák (psilocybin), PCP (phencyclidine), DOM (STP, 2,5-dimethoxy-4-methylamfetamin), DMT (dimethyl-tryptamin).

  Az egyes drogok jelentős különbségeket mutatnak, így az alábbiakban - ha azt másképp nem jelezzük - elsősorban a leginkább elterjedt LSD-vel foglalkozunk.

  Szleng - Milyen néven hívják még ezeket a drogokat?

  LSD = trip, utazás, lecsó, trinyó, papír, bélyeg, posta, leki, nyalcsi, nyalóka, sav

  PCP = angyalpor

  Miből készül?

  Az illegális forgalomba kerülő LSD szintetikusan előállított szer (bár megtalálható a természetben is, az anyarozsban). A DOM, a DMT és a PCP szintén szintetikus anyagok.

  Hogyan néznek ki?

  Az LSD-t többnyire apró, bélyegszerű lapocskák formájában árusítják, melyeket többnyire valamilyen ábra díszít. Ritkán tabletta, vagy kapszula formájában is előfordul. A DOM, a DMT és a PCP por formájában fordul elő.

  Hogyan használják?

  A hallucinogén szereket többnyire szájon át használják, így a gyomorban szívódnak fel.

  Milyen hatásai vannak az LSD-nek?

   

  kis mennyiség esetén

  nagy mennyiség esetén

  túladagolás tünetei

  Testi tünetek

  feszültség
  pupillatágulás

  vérnyomás-emelkedés

  fokozott izgalmi szint

  a hatás időtartamának jelentős megnövekedése

  kellemetlen testi tünetek

  a hatás időtartamának jelentős megnövekedése

  Pszichés tünetek

  látás-, hallás-, tapintás-érzékletek megváltozása

  erős hallucinációk

  kedélyállapot ingadozása

  alvás-képtelenség

  az én-érzés elveszítése

  realitás-vesztés

  a negatív élmények, szorongás, pánik, kellemetlen, fenyegető tartalmú hallucinációk növekvő valószínűséggel történő előfordulása a negatív élmények, szorongás, pánik, kellemetlen, fenyegető tartalmú hallucinációk valószínű megjelenése

  Hozzászokás

  Ismételt használat esetén a használatos mennyiség nagymértékű emelésére van szükség.

  Okoz-e függőséget?

  Az LSD fizikai függőséget nem alakít ki, de rendszeres használata lelki függőséget eredményez.

  Elvonási tünetek

  a motiváció, az érdeklődés hiánya, a mindennapos dolgok üresnek, szürkének, unalmasnak tűnnek

  Miért használják ezeket a szereket?

  Az LSD és az egyéb hallucinogén szerek nagyon erős tudatállapot módosító hatást fejtenek ki. Hatásuk alatt a használó hallucinációkat él meg, a világot és benne saját magát egészen másmilyennek éli meg mint korábban. Elsősorban ezek az élmények vezetnek az LSD fogyasztásához, s ezekben rejlik az LSD veszélye is. A hatás alatt izgalmas, fantasztikus élmények is megjelenhetnek, de gyakran előfordul, hogy szorongásteli, félelmetes érzéseket él meg a használó. Előfordul, hogy nem érzi magát azonosnak önmagával, s ez komoly félelmekhez, pánikhoz, kétségbeeséshez vezet. Az LSD hatása alatt olyan élmények kerülhetnek elő a tudatból, amelyek korábban nem voltak tudatosak a személy számára, s ezeknek a megértése, feldolgozása sokszor meghaladja a használó erejét. Pontosan ezért a tudattalan tartalmakat felszabadító hatása miatt használta néhány terapeuta az LSD-t a század közepén pszichoterápiás segédeszközként is. Ezekben az esetekben azonban az LSD használat mindig folyamatos orvosi és pszichológiai kontroll mellett történt, s a használó mindig kapott pszichológiai segítséget ahhoz, hogy a kellemetlen, félelmetes élményekkel meg tudjon küzdeni.

  Az LSD hatása nagyon nagy mértékben függ a használó pillanatnyi lelki állapotától. Gyakori megfigyelés, hogy az LSD felerősíti a használó pillanatnyi hangulatát, így rossz kedv esetén, depressziót, pánikot, nagyon erős szorongást és félelmeket idézhet elő. Az LSD hatása ugyancsak nagy mértékben függ a környezettől (kikkel, milyen helyen történik a használat). Mindezek miatt az LSD az egyik legkiszámíthatatlanabb drog, a  bevételekor sosem lehet tudni, hogy milyen hatást fog tapasztalni a használó. Ez fokozott lelki és testi veszélyt jelent.

   

  Veszélyek

 • a megváltozott érzékletek, hallucinációk melletti közlekedésben való részvétel => baleset
 • a drog-használat nélküli élet sivárnak, unalmasnak tűnik
 • motivációk, érdeklődés elvesztése
 • az LSD fogyasztás a használó személyiségének tartós megváltozásához vezethet
 • ‘bad trip’, vagy ‘horror trip’, azaz félelmetes hallucinációkkal, én-vesztéssel, a realitás-érzék elvesztésével járó állapot. Ez az élmény akár a drog használatát követően hónapokkal, évekkel később, újabb droghasználat nélkül is visszatérhet (=’flashback’).
 • az LSD használata szerepet játszhat elmebetegségek (paranoia, skizofrénia) kialakulásában, felszínre hozásában

   

   

  AMFETAMIN

  Szleng - Milyen néven hívják még az amfetamint?

  speed (e: spíd), gyors, gyorsító, por, amfi, amfet, spinyó, spuri, csík, speedy-gonzales

  Miből készül?

  Az amfetamin szintetikus drog

  Hogyan néznek ki?

  Az amfetamin tiszta állapotban fehér színű por, de az illegális forgalomban, elsősorban a szennyezőanyagok miatt más színű is lehet. Ritkán kristályos formában, vagy tabletta formájában is előfordul. 

  Hogyan használják?

  Az amfetamint többnyire orrba szippantva, ritkábban intravénásan használják. Ritkán szájon át is fogyasztják.

   

  Milyen hatásai vannak?

   

  kis mennyiség esetén

  nagy mennyiség esetén

  túladagolás tünetei

  Testi tünetek

  az idegrendszert izgató, stimuláló hatás

  éberségi szint növekedése

  vérnyomás-emelkedés

  izzadás

  fogcsikorgatás

  vízveszteség

  étvágytalanság

  az idegrendszer fokozott izgalma

  fokozott vérnyomás-emelkedés

  szívdobogás

  keringési zavarok

  kezelhetetlenül magas vérnyomás

  légzési nehézség

  kóma

  halál

  Pszichés tünetek

  nyugtalanság érzet

  beszédesség

  álmatlanság

  megnövekedett önbizalom, önértékelés

  fokozott nyugtalanság

  pánik-roham

  szorongás

   

  Hozzászokás

  Rendszeres használat mellett, ugyanazon hatás eléréséhez egyre nagyobb mennyiség használatára van szükség. 

  Okoz-e függőséget?

  Az amfetamin fizikai függőséget nem vagy csak kis mértékben okoz, de erős pszichés függőséget képes kialakítani. 

  Elvonási tünetek

  Bár az amfetamin testi elvonási tüneteket csak csekély mértékben alakít ki (ez leginkább az enyhe opiát-elvonáshoz hasonlít) , a pszichés függőség azonban komoly mértéket ölthet. A szer használatával történő felhagyás után nagyon erős sóvárgás jelentkezik. Jellemző a rossz hangulat, szorongás, depresszió, krónikus fáradtságérzet, alvászavar, letörtség kialakulása. Gyakori, hogy a személy nem tudja lekötni magát, semmihez nincsen kedve, elveszti az érdeklődését a számára korábban fontos dolgok iránt.
   

  Miért használják ezeket a szereket?

  Ezeket a szereket elsősorban a hangulatot javító, fáradtságot csökkentő hatásuk miatt használják. Az amfetamin hatása alatt a használó energiával telitettnek éli meg magát, nem érzi a fáradtságot, s úgy érzi mindenre képes. Könnyebben kommunikál, könnyebben kezdeményez beszélgetést. Ennek a drognak a veszélye, hogy a használó hosszabban fent akarja tartani ezt az állapotot és ezért újra és újra használja az amfetamint, amikor a hatás csökkenését érzi. Ez a szervezet teljes kimerüléséhez vezethet. Másrészt a szervezet fokozott mesterséges felpörgetését követően, azaz a droghatás elmúltával, a hangulat és az aktiváltság a korábbi, normális szint alá csökken. Ez azt jelenti, hogy az amfetamin használatát követő napokban a személy a normálisnál sokkal fáradékonyabb, rossz hangulatú, kedvtelen, ingerlékeny, energia nélküli lesz.

   

  Veszélyek

 • túladagolás veszélyei => halál, a túladagolás veszélye különösen intravénás használat esetében nagy
 • intravénás használat (injekció) => az esetleges szennyezőanyagok közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek
 • másokkal közös intravénás használat (injekció) => AIDS, hepatitis és egyéb fertőző betegségek
 • a kialakuló függőség minden más (iskola, munka, család, barátok, sport, hobby) iránti érdeklődést képes kiszorítani
 • a baráti-, családi- és munka-kapcsolatok megromlása, elvesztése
 • a használatot követően idegesség, irritabilitás, ingerlékenység, ingerültség, álmatlanság, lehangoltság és depresszió jelentkezik
 • a használat során az ember sok vizet veszít, amit ha nem pótol az kiszáradáshoz, akár halálhoz is vezethet (a túlzott folyadékfogyasztás szintén veszélyes lehet!, vesekárosodást eredményezhet, illetve felboríthatja a szervezet só-víz háztartását)
 • a folyamatos fizikai aktivitás például a tánc melletti, levegőtlen helyiségben történő amfetamin-használat a szervezet túlhevüléséhez, akár halálhoz is vezethet. Fontos a szervezetet időnként friss levegőn lehűteni.
 • a folyamatos használat, az étvágy csökkenése révén, súlyos fokú lesoványodáshoz vezethet
 • az amfetamin folyamatos használata paranoiás, téveszmés tünetek kialakulásához vezethet
 • az amfetamin használata fokozhatja a szexuális késztetést és növelheti a szexuális kapcsolat kialakulásának valószínűségét. Ugyanakkor a drog hatása alatt megnő annak a kockázata, hogy a használó elfelejt védekezni a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő fertőző betegségek ellen.

   

  ECSTASY (XTC, Extasy) és rokon vegyületek

  Mely drogok tartoznak ide?

  ecstasy (MDMA, azaz 3,4-methylendioxi-methamfetamin), MDA (3,4-methylendioxi-amfetamin), MDEA (3,4 methylendioxy-ethylamfetamin), MBDB (N-methyl-1-(1,3-benzodioxol-5-yl)-2-metanamine)

  Szleng - Milyen néven hívják még az ecstasyt?

  X, XTC, bogyó, E, Ex, tabletta, tabi, exo, eki, eksz, gömb

  Miből készül?

  Az ecstasy és a többi említett vegyület mind szintetikus, aza kémiai úton előállítottmesterséges drogok, amfetamin-származékok. Hatásuk azonban különbözik az egyéb amfetamin-származékokétól, ezért külön tárgyaljuk őket.

   

  Hogyan néznek ki?

  Az ecstasy többnyire tabletta formájában jelenik meg, ritkábban azonban kapszulaként, vagy por formájában árusítják.

   

  Hogyan használják?

  Az ecstasy-t és rokon vegyületeit többnyire szájon át használják, az intravénás használat ritka.

   

  Milyen hatásai vannak?

   

  kis mennyiség esetén

  nagy mennyiség esetén

  túladagolás tünetei

  Testi tünetek

  az idegrendszert izgató, stimuláló hatás

  éberségi szint növekedése

  vérnyomás-emelkedés

  izzadás

  fogcsikorgatás

  álmatlanság

  vízveszteség

  étvágytalanság

  rángások

  nyugtalanság érzet

  az idegrendszer fokozott izgalma

  fokozott vérnyomás-emelkedés

  szívdobogás

  keringési zavarok

  légzési nehézség

  kóma

  halál

  Pszichés tünetek

  boldogság-érzet

  beszédesség

  másokkal való közelség érzete

  kiegyensúlyozottság érzete

  megnövekedett egyetértés másokkal

  fokozott empátia

  hallucinációk

  fokozott nyugtalanság

  pánik-roham

  szorongás

   

  Hozzászokás

  Folyamatos használat mellett ugyanannak a hatásnak az eléréséhez egyre növekvő mennyiségű ecstasy-t kell használni, így ezek a szerek hozzászokást alakítanak ki.

   

  Okoz-e függőséget?

  Az ecstasy folyamatos használata jelentős lelki függőséget alakít ki.

   

  Elvonási tünetek

  Lényegében ugyanaz tapasztalható, mint az amfetamin esetében. Az ecstasy sem alakít ki testi elvonási tüneteket, de a pszichés függőség komoly problémát jelenthet. Az ecstasy használatával történő felhagyás után rossz hangulat, szorongás, depresszió, krónikus fáradtságérzet, alvászavar, letörtség lesz jellemző. Gyakori tünet, hogy a személy nem tudja lekötni magát, nincs kedve semmihez, elveszti az érdeklődését, fáradt, nyugtalan, kimerült.

   

  Miért használják ezeket a szereket?

  Mivel az ecstasy hatásai nagyon hasonlóak az amfetaminéhoz, a használat oka is hasonló. Az ecstasyt elsősorban hangulatjavító, fáradtságot csökkentő, energetizáló hatása miatt használják. Az ecstasy hatása alatt a személy könnyebben kommunikál, könnyebben kezdeményez beszélgetést, könnyebben nyílik meg mások iránt. A drog veszélye pontosan ebben rejlik. Ismételt használatot követően, könnyen kialakul egy olyan hozzászokás, hogy a személy már csak a drog hatása alatt tudja jól érezni magát, hozzászokik a felfokozott boldogságérzethez, s a mindennapos örömök elvesztik a jelentőségüket. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy a használatot követő napokban a hatás ellenkezőjébe csap át, s a személy a megszokottnál sokkal fáradékonyabb, rossz a hangulata, kedvtelen, ingerlékeny, energia nélküli, depressziós.

  Az amfetaminhoz hasonlóan az ecstasy esetében is megvan az a veszély, hogy a használó hosszabban fent akarja tartani a drog okozta állapotot és ezért újra és újra használja a szert, ami teljes kimerüléshez vezethet.

   

  Veszélyek

 • túladagolás veszélyei => halál, a túladagolás veszélye különösen intravénás használat esetében nagy
 • a használat során az ember sok folyadékotveszít, amit ha nem pótol az kiszáradáshoz, akár halálhoz is vezethet (a túlzott folyadékfogyasztás szintén veszélyes lehet!, vesekárosodást eredményezhet, illetve felboríthatja a szervezet só-víz háztartását)
 • a folyamatos fizikai aktivitás például tánc melletti, levegőtlen helyiségben történő ecstasy-használat a szervezet túlhevüléséhez, akár halálhoz is vezethet. Fontos a szervezetet időnként friss levegőn lehűteni.
 • a használatot követően levertség, álmatlanság, idegesség, depresszió jelentkezhet
 • az ecstasy használata fokozhatja a szexuális késztetést és növelheti a szexuális kapcsolat kialakulásának valószínűségét. Ugyanakkor a drog hatása alatt megnő annak a kockázata, hogy a használó elfelejt védekezni a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő fertőző betegségek ellen.

   

  KOKAIN és CRACK

  Mely drogok tartoznak ide?

  kokain, crack (krek)

  Szleng - Milyen néven hívják még a kokaint?

  kokó, koksz, csík, fehér, fehér hó, kóla, coca-cola, üdítő

  Fontos   segélykérő telefonszámok, drogambulanciák címei

 •  

  necc.hu