MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A bőrrák és a szolárium

Ismert tény, hogy a sok napozás az UV sugárzás által hajlamosít melanoma, pigmentált bőrrák kialalkulására. De mi a helyzet a szoláriummal? Ez is ugyanúgy károsít? Védekezzünk ellene vagy ne szoláriumozzunk?

A szolárium és más barnító lámpák jó lehetőséget nyújtanak, hogy a nyári nap melegítű barnító hatását télen is élvezhessük, előkészülhessünk a következő nyárra, hogy már ne tej fehéren kelljen kimennünk a napozók közé. A szolárium terjedésével egyre több adat lát napvilágot, hogy a szolárium által kibocsátott UV sugárzás károsíthatja bőrünket, növelheti a bőrrák kialalkulásának kockázatát.

Az UV sugárzás, ami a bőrkárosodás okozza, három komponensből tevődik össze: UVA, UVB és az UVC sugárzásból. Az UVB és UVC sugárzás káros hatása jól ismert. UVC sugárzás a napból nem éri földünk felszínét, a bolygónkat körülvevő légrétegben elnyelődik. Ezen tartomány azonban mesterségesen előállítható az UV lámpák, szolárium segítségével. Az UVA tartományról, legalábbis eddig, az a vélemény volt elfogadott, hogy viszonylag veszélytelen, ám az újabb kutatások alapján megállapíthatjuk, hogy az UVA szintén károsítja a bőrt és növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét.

A legtöbb szolárium egyedül UVA tartományban sugároz, de a használat során más tartományok is előkerülhetnek. A szolárium működtetését folyamatosan ellenőrizni kell, kiváltképpen a csövek cseréjekor. Meg kell azonban jegyezni, hogy az UVA fény sem veszélytelen. Áthalad a bőr felső rétegein, és a mélyebb rétegekben okoz károsodát. Kiváltva ezzel a bőr idő előtti öregedését, ami magában foglalja a ráncosodást, feszesség és víztartalom elvesztését. Újabb kísérletek bebizonyították, hogy az UVA emeli a bőrrák gyakoriságát.

A szoláriummal vagy a természetes napfény általi barnulásnál az UV sugárzás bőrkárosító hatásai akkumulálódnak, összegződnek a bőrben. A károsodást fokozza, hogy a barna bőr még nehezebben barnul tovább, valamint hogy a barnaság egyáltalán nem véd a hosszútávú káros hatásoktól.

A szolárium más károsodásokat is elődidézhet, mint kötőhártyagyulladás, bőrpír, bőrszárasság. Számos gyógyszer (antibiotikumok, vízhajtók) és kozmetikumok emelik az UV iránti érzékenységet. Továbbá a szolárium kibocsátotta UV változást okoz a szervezet immunrendszerében is, bár azt még nem tudjuk, hogy ez a változás mekkora jelentőséggel bír

A fentiek alapján mindenkinek tanácsolható, hogy a szoláriumba járást leggyakrabban 48 óránként tegye, szoláriumozás közben viseljen védőszemüveget, bizonyos gyógyszerek szedése alatt kerülje a szoláriumot, napfürdőzés közben ne viseljen kozmetikumokat, és a bőrtípusát figyelembe véve állítsa be a szoláriumozás erejét és időtartamát.