MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Vérnyomásmérés szabályosan

Helyes mérés háttere


Vérnyomásunk igen erősen függ a fizikai aktivitásunktól, testhelyzetünktől. Mozgás, szellemi aktivitás emeli a vérnyomást. Ugyanez igaz a felállásra is. Vérnyomásunk legalacsonyabb fekvő helyzetben, ennél valamivel magasabb ha felülünk, és még egy két Hgmm-t emelkedik felállásra. A fizikai aktivitás befolyásoló tényezője miatt karunknak nyugalomban kell lennie, a mérést pedig legalább 10 perces pihenőt követően kell végezni. A vérnyomásmérő által jelzett értéket ezen kívül befolyásolja, hogy a kezünk milyen helyzetben van. A vérnyomás értékét mindig a szívre vetítve kell megadni, a szívvel egy magasságban mérni. Ha a karunkat lógatjuk, vérünkre gravitáció miatt magasabb értéket kapunk. Ennek ellentéte, ha karunkat magasba emeljük. Legtöbbször a vérnyomást felkarunkon (mindegy melyiken) mérjük, bár lehetőség van a csuklón, és a combon is. Itt lényeges, hogy a kar, csukló illetve comb kerülete is befolyásolja a mért értéket. Nagyobb átmérő nagyobb értéket ad. Ezt kiküszöbölhetjük, ha a kar kerületének megfelelő szélességű mandzsettát használunk, vastagabb karra szélesebb, vékonyabb karra keskenyebbet.

Összefoglalva a szabályos vérnyomásmérés: legalább 10 perc pihenő után , ülő helyzetben, az érintett kart asztalra felfektetve, úgy hogy a mandzsetta szívmagasságban legyen, megfelelő szélességű mandzsettával. Pontos mérés érdekében mindkét karon mérjük meg vérnyomásunkat. Ez egy-két Hgmm eltéréssel, de azonos értéket kell, hogy adjon. Amennyiben az eltérés 10 Hgmm-nél nagyobb, keressük fel orvosunkat, mivel nagy valószínűséggel valami rendellenesség húzódik meg a háttérben.

Mit is jelent a "per"?


A vérnyomás értéket mindig két számmal adjuk meg, amit "per" jellel választunk el egymástól. A két érték közül az első adja meg a szívciklus során elért legnagyobb vérnyomásértéket, míg a második a ciklus során a legalacsonyabbat. Tehát az artériás vérnyomás értéke egy hullámvasút alakjára emlékezetet, ami soha nem éri el a nulla szintet. Ez biztosítja a vér keringéséhez a megfelelő hajtóerőt, minthogy a vénás részen mérhető 2-8 Hgmm elég nagy nyomásgrádienst jelent a vér végigszállításához.

Jó vérnyomásról beszélünk, ha a hullámvasúl felső pontja nem haladja meg a 140 Hgmm-t és a völgy legalsó pontja pedig 90 Hgmm alatt van. Magas vérnyomásnál általában mindkét érték emelkedik, de a csúcs valamivel nagyobb mértékben.

Ritkán azonban előfordul un. "izolált diasztolés magasvérnyomás", amikor a csúcs alatta van a 140Hgmm-nek, de a völgy magasabb 90-nél. Amennyiben tehát Önnek akár az első, akár a második (köznapi nyelven "per") érték túllépi a megengedettet, akkor magasvérnyomása van, és ideje orvoshoz fordulnia.

Az idő szele


Életünk előrehaladtával szervezetünk változáson megy keresztül, és sajnos nem a javulás irányába. Mint annyi minden, így a vérnyomást kialkító szerveink is "öregszenek". Ereink egyre rigidebbé, merevebbé válnak, vesénk funkciója fokozatosan csökken, a vérnyomás szabályzó mechanizmusok kopnak. Mindezen tényező miatt vérnyomásunk normális körülmények között is emelkedik a kor előrehaladttával. Az emelkedés viszonylag gyors születés után 16 éves korig (3 évesen 115/75 Hgmm latt normális, 16 éves kortól viszont már 140/90 Hgmm alatt). 16 éves korban aztán a természetes emelkedés sebessége lecsökken, szinte megszűnik. Természetes törzseknél (tehát minden embernél normális esetben) ez a növekedés a nullával egyenlő.

Ez azt jelenti, hogy nincsen olyan, hogy egy 90 évesnek a 160/100 Hgmm is jó érték! Minden embernek 18 éves kor után a 140/90 Hgmm a határ, ez nem tolódik feljebb az életkorral.

Sajnos azonban civilizált társadalmunkban a csökkent fizikai aktivitás, ellustult életvitel, egészségtelen táplálkozás, dohányzás, alkohol fogyasztás mind mind a vérnyomás népességen belüli növekedéséhez vezet az életkor előrehaladtával. De még egyszer megjegyzem, ez nem (!) természetes. Ha egészséges életet élünk, vérnyomásunkat alacsony szinten tudjuk tartani, elkerülhetjük a késői, észrevétlen kialakuló szövődményeket

 

 

 Drinfo