MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Magasvérnyomás kezelése

Mit nevezünk magasvérnyomásnak? Általánosan elfogadott szabályok szerint, megegyezés alapján normális az a vérnyomás, ami felnőtt emberben, ülő helyzetben, szívmagasságban lévő mandzsetta és vérnyomásmérő esetén 140/90 Hgmm alatt van. Akármelyik érték magasabb ennél, magasvérnyomásról beszélünk. (16 éves korig a normális vérnyomás ennél alacsonyabb)

Terápiás célok
A magasvérnyomás betegség kezelésének célja a vérnoymás normál szinten tartása a nap 24 órájában. A vérnyomás csökkentése gyógyszeresen egészen könnyű. Bonyolultabb feladat viszont a vérnyomás terápiájának olyan beállítása, ami biztosítja, hogy egész nap a határérték, azaz 140/90 hgmm alatt legyen a vérnyomás. Nehéz azért, mert fiziológiása, tehát egészséges emberben is megfigyelhető a vérnyomás napszaki ingadozása. Normális esetben a vérnyomás éjszaka, alvás alatt alacsonyabb, majd erggel a napi aktivitás elkezdésénél emelkedik. Ez a napi lassú ritmusú változásra tevődnek rá a gyors, hirtelen kiugrások, amik előfordulnak teljesen normálisan fizikai és vagy szellemi aktivitásnál, izgulásnál, stressz helyzetben.

A vérnyomás kezelését minden embernél individuálisan kell beállítani, mivel mindenki máshogy reagál a különböző gyógyszercsoportokra, valamint mindekinek különböző a napi ingadozás és a stresszre adott vérnyomásváltozás mértéke. Beállítás során két dolgot kell elkerülni. Az egyik, hogy soha ne emelkedjen tartósan 140/90 Hgmm fölé a vérnyomás értéke, a másik, hogy nelegyenek a nap folyamán túlzottan, sokszor ájulást is előidéző alacsony értékek.Így a terápiánál mindig figyelembe kell venni, hogy a betegnek a nap melyik szakában szokott vérnyomáskiugrása, mikor alacsony értéken lenni, valamint, hogy melyik gyógyszercsoportra hogyan reagál.

Fontos tudni, hogy a vérnyomásra jelentős hatást gyakorol a napi aktivitás, a napi rutin. Éppen ezért a terápiát csak a megszokott napi rutin mellett, "otthoni" környezetben lehet tökéletesen beállítani. Ne okozzon senkinek meglepetést,ha az ingerszegény, nyugodt kórházban "tökéletesen" beállított terápia mellett otthonában esik-bukik, avagy éppen állandóan vérnyomáskiugrásai vannak.

Diéta. A kezelésnél első lépés a pontos, szigorú diéta betartása. A kóroki tényezők között megbeszéltük, hogy mekkora jelentőséggel bír a túlzott sózott ételek fogyasztása, a fizikai inaktivitás, a dohányzás. Ezek elkerülése nem csak megelőző szereppel bír, de az enyhe magasvérnyomást gyógyítani is képes, súlyosabb formájánl pedig csökkenti a gyógyszerigényt, lassítja a súlyosbodást. Kerüljük a sózott ételek fogyasztását, amit nem szükséges, ne sózzuk meg. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, a zsíros disznóhúe helyett pedig sovány marhát és szárnyasokat.

Mozogjunk sokat, karbantartva ezzel számos más szervünket is, mint az izmok, csontok, cukoranyagcsere, zsíranyagcsere.

Hagyjuk el a dohányzást és próbáljunk a felesleges kilókból leadni. A fogyást itt sem esztelen diétával, hanem teljes értékű táplálékok fogyasztása melletti mozgással érjük el. Amennyiben a diéta, mozgás, fogyás és dohányzásról való leszokás sem képes határérték alá vinni vérnyomásunk, az orvosunk különböző gyógyszerek szedését fogja előírni.

A gyógyszerekkel mindig olyan ponton avatkozunk szervezetünk működésébe, ahol az elromlott. Lehetőség van a szimpatikus idegrendszer aktivitásának csökkentésére, az emelkedett reninszint visszafogására, a folyadékfelesleg eltávolítására, a tartósan összehúzódott erek elernyesztésére.

 Drinfo