MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Előzzük meg a magasvérnyomást

Mit nevezünk magasvérnyomásnak? Általánosan elfogadott szabályok szerint, megegyezés alapján normális az a vérnyomás, ami felnőtt emberben, ülő helyzetben, szívmagasságban lévő mandzsetta és vérnyomásmérő esetén 140/90 Hgmm alatt van. Akármelyik érték magasabb ennél, magasvérnyomásról beszélünk. (16 éves korig a normális vérnyomás ennél alacsonyabb)

Mit tegyünk a megelőzésére
A magasvérnyomás betegség kialakulásának megelőzése érdekében nagyon sokat tehetünk mi magunk is. Számtalan rizikótényező van, aminek kiiktatásával megakadályozhatjuk, de legalábbis késleltethetjük a betegség felléptét. Amennyiben Önnél már diagnosztizáltakmagasvérnyomást, esetleg kezelésben is részesül, akkor is ajánlott akövetkezőket betartani, hiszen ezzel a betegség súlyosbodását lassíthatja, legjobb esetben akár vissza is fordíthatja.

Sómegszorítás. A fokozott sóbevitel fokozott megterhelést ró vesénkre, a feleslegkiürítését a vérnyomás emelésével éri el. Ezért tartózkodjunk a túlzottan, kelleténél jobban sózott ételektől, lehetőleg, amit nem szükséges, ne sózzunk meg. Csökkent sóbeviteltől nem kell tartani, az egy esetben fordulhat elő egészséges szervezetben, mégpedig amikor a fokozott izzadást (nagy a só tartalma) csak csapvíz ivásával ellensúlyozzuk. Ajánlható még a csökkentett Na tartalmú só használata is.

Testsúlycsökkentés. A testsúly csökkentésével egyszerűen, minden sómegszorítás nélkül is elérhető a vérnyomás csökkenése. A fogyás célértéke a normális testsúly ± 7,5%. Nagyobb testsúlycsökkenés csak azon személyeknél javasolt, ahol kimutatottan családi öröklődést mutat a hypertónia.

Alkoholfogyasztás visszafogása. Rendszeres aloholfogyasztás magában is emelheti a vérnyxomást, de a testsúly növelésén keresztül közvetve is. Ezért a napi alkoholmennyiséget tartsuk maximum 20-30g-on.

Fizikai aktivitás. A fizikai aktivitás, testmozgás szintén képes önmagában, a szimpatikus idegrendszer aktivitásának csökkentésével megakadályozni a vérnyomás emelkedését, illetve scökkenteni értékét, amihez a testsúly redukálása még pluszban hozzájárul.

Egyéb. Az étrend magnézium, kálcium, kálium tartalmának növelése.

Dohányzás abbahagyása.

 

 Drinfo