MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Gyomorműtáten átesett betegek étrendje

A gyomorműtéten átesett betegnek számolnia kell azzal, hogy -legalábbis néhány hónapig a műtét után- gyomrának befogadóképessége az eredetinek egyharmada, továbbá azzal, hogy a műtét alkalmával a gyomornyálkahártyának azt a részét, amely a gyomorsavat termelte eltávolították.

 Ezért a fő szempont a gyakori egyszerre kevés étkezés. Elvben a műtéten átesett ember mindent ehet, amit alaposan meg tud rágni egyenletes péppé. Célszerű nagy tömegű levesek és főzelékek helyett kalóriában gazdagabb, kevesebb víztartalmú ételek fogyasztása. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy levest, vagy folyékony ételek tilos fogyasztani.

A műtét utáni első időkben kerüljük a durva, rostos főzelékeket, káposztát, karfiolt, karalábét, a hüvelyeseket, (bab, borsó, lencse) az aprómagú gyömölcsöket, zsíros húsféléket, a kelt és zsíros tésztákat.

Azok a betegek, akik az étkezés után10-15 perc múlva gyengeségérzés, verejtékezés, esetleg ájulásérzéssel üszködnek, fél órára lehetőleg feküdjenek le. Ilyen embereknél, még fokozottabb mértékben szem előtt tartandó a gyakori kis étkezés. Az ételek készüljenek kevés cukorral és tartalmazzanak bőségesen zsírt vagy olajat.

Életmódra vonatkozó tanácsok:

A fekélyműtét a fekélyes beteg idegrendszerét változatlanul hagyta. Újabb panaszok megelőzése céljából kerülnie kell a túlerőltetést, a túlzott felelősséget, és az állandó izgalmat. Legalább 8 órát kell aludnia. Legalább ötször-hatszor egyen nyugodt körülmények között, ülő helyzetben, ízlésesen tálalt ételt. Évi szabadságait és hétvégi pihenőit ne töltse megerőltető munkával.