MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Szexuális úton terjedő fertőzések -STD

Szexuális úton terjedő betegség

Olyan fertőzések, amelyek főként a szexuális érintkezés valamely formája által terjednek. (azaz esetenként más utakon is terjedhetnek, de ez a leggyakoribb.)
A nemi betegségek terjedésében általában társadalmi tényezők szerepelnek. A betegségek terjedését segíti elő a népvándorlás, a prostitúció, a szexturizmus. Gyorsabban terjednek a betegségek olyan országokban, ahol a házasság előtti nemi élet elfogadott. Ma kb. 15 féle szexuális úton terjedő betegséget tartanak nyilván, ezek közül a legfontosabbakat tárgyaljuk.

Monogámia
Azt jelenti, ha az ember adott időszak alatt csak egy partnerrel létesít rendszeres szexuális kapcsolatot, magyarul hűséges marad a párjához.

Promiszkuitás
A monogámia ellentéte, azt jelenti, ha az ember adott időszak alatt sok partnerrel létesít szexuális kapcsolatot. A promiszkuitás értelemszerűen növeli a szexuálisan terjedő betegségek kialakulásának kockázatát.

Közösülés

  • Vaginális közösülés: férfi hímvessző behelyezése a női hüvelybe.
  • Anális közösülés: hímvessző behelyezése végbélbe. Homoszexuális kapcsolatokban gyakori közösülési módszer, de heteroszexuális kapcsolatokban is élnek vele.
  • Orális közösülés: a partner szájjal történő kielégítése.

Gyakoriság

A nemi úton terjedő betegségek éves előfordulása a világon a WHO becslése szerint (eset/év):

Trichomoniasis

120 millió

Chlamídia

50 millió

HIV

40 millió

Humán papilloma vírus

30 millió

Gonorrhoea

25 millió

Herpes

20 millió

Szifilisz

4 millió

Hepatitis B

2 millió


Szifilisz (vérbaj)

A szifilisz az egyik legrégebben ismert nemi betegség. A nagy szifilisz-járványok ideje a penicillin felfedezése óta leáldozott, hiszen ezzel az antibiotikummal ma már gyógyítható a betegség. Ennek ellenére a betegség ma is létezik, sőt az AIDS megjelenésével a fertőzöttek száma ismét emelkedni kezdett. Ennek oka, hogy HIV pozitív betegek könnyebben kapják meg a szifiliszt, és fordítva: szifiliszes beteget könnyebben megfertőz a HIV vírus. A szifiliszt a Treponema pallidum nevű baktérium idézi elő.

Terjedési mód
Csak közvetlenül nemi érintkezés (anális és vaginális közösülés) útján terjed, emellett méhen belül is terjedhet anyáról magzatra. Étellel, cseppfertőzéssel, kézfogással stb. a szifilisz nem terjed. Az első tünetek a fertőződést követően 8-21 nappal jelennek meg, illetve veleszületett szifilisz esetén már születéskor láthatók.

Tünetek
Első szakasz: A behatoló kórokozó 1-3 hét után okozza az első tüneteket. Legtöbbször egy darab, fájdalmatlan fekély alakul ki a nemi szerveken, és megnagyobbodnak az ágyéki (nemi szervek körül, combhajlatban) nyirokcsomók. A fekély és a nyirokcsomóduzzanat kb. egy hónap múlva minden kezelés nélkül, magától elmúlik, de a betegség ettől még nem gyógyul meg, a kórokozó a szervezetben a vér és nyirokerek útján szétterjed, és a későbbiekben további tüneteket okoz.

Második szakasz : 2-3 hónappal a fertőzés után kezdődik, testszerte vöröses, nem viszkető kiütések jelennek meg. Szem és májgyulladás, nyirokcsomóduzzanat is előfordulhat. Ezek a tünetek kezelés nélkül gyógyulhatnak, de fennállhatnak évekig is, vagy újra és újra fellángolnak.

Harmadik szakasz: 10-20 évvel a fertőződés után jelennek meg a már kezelhetetlen szív és érrendszeri elváltozások, bőr és nyálkahártyák fekélyei, és központi idegrendszeri tünetek: jellegzetes járászavar, elbutulás, téveszmék. A harmadik szakaszban lévő szifiliszes fertőzés ma már nagyon ritka, hiszen ha időben felismerik, a betegség gyógyítható.

Magzatkori fertőzés
Ha a szifiliszes anyáról méhen belül terjed a betegség a gyermekre, a tünetek egészen mások, és már születéskor látszanak. Bőr és csontfejlődési zavarok, süketség, hordó alakú metszőfogak, a szem szaruhártyájának gyulladása.

Szűrés
1906 óta lehetséges a szifilisz szűrővizsgálata, mely gyorstesztekkel, vérvételből történik a Bőr és Nemibeteg-gondozókban.

Kezelés
Kezdeti stádiumban nagy dózisú injekciós penicillinkezelés teljesen meggyógyítja a betegséget. A harmadik fázisban tökéletes gyógyulás már nem várható, de ilyenkor is adnak penicillint, amely a fennálló tüneteket csökkenti. A tablettában beszedett penicillin nem annyira hatásos, ezért gyanús tünetek megjelenésekor mindenképpen forduljunk orvoshoz! (Háziorvoshoz vagy bőr és nemibeteg-gondozóhoz). A penicillinkezelés 2-3 hétig tart, penicillinallergia esetén másfajta antibiotikumot ( fluorokinolon ) adnak.
Ugyanígy kezelik a terhes anyát is, ha pozitív a szűrővizsgálata.

Megelőzés
Monogám kapcsolat, gumióvszer használata, terhes nők szűrése, a partnerek, fertőzőforrások felkutatása és szűrése.


Gonorrhoea (kankó, tripper)

A betegséget a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozza.

Terjedés
A betegség közösülés útján, ritkán orális közösüléssel is terjed. Terjedhet a szülés során anyáról gyermekre. Más úton nem terjed. A gonorrhoeára is jellemző, hogy az ezzel fertőzött beteg sokkal könnyebben elkap más nemi betegségeket (HIV, szifilisz).

Tünetek
A baktérium általában először a húgycső gyulladását okozza. Ez a férfiaknál fájdalmas (viszkető, égő) vizeléssel jár, a húgycsőből fehéres váladék ürül. A fertőzött férfiak 25%-a nem betegszik meg, ők tünetmentesen hordozzák a baktériumot, viszont fertőznek! Nőknél a húgycsőgyulladás tünetei szintén a fájdalom és a váladékozás, viszont a nők 50 %-ánál semmilyen tünet nem jelentkezik. Ők is tünetmentesen fertőznek, legtöbbször nem is tudják magukról, hogy betegek.

Nagyobb baj lehet, ha a baktérium nem elégszik meg a húgyutak megtámadásával, hanem továbbterjed a szervezetben. Így például megbetegítheti a prosztatát (dülmirigy), az ondóvezetéket és a herét is. Nőknél a kezeletlen húgyúti gyulladás következménye lehet a belső nemi szervek gyulladása. A folyamat hüvelyi fertőzéssel kezdődhet, ami ráterjedhet a méhre, petevezetékre, petefészekre. Ezek szintén lehetnek tünetmentesek, vagy jelentkezhetnek bizonytalan alhasi panaszok képében. Mivel ezek a panaszok nem jellegzetesek egy betegségre sem, sokszor csak hosszabb kivizsgálás után derül ki az igazi ok. A kezeletlen petefészek és petevezeték gyulladás viszont meddőséghez vezethet, ezért nagyon fontos, hogy minden panasz esetén minél előbb keressük fel orvosunkat (nőgyógyász, urológus, vagy bőr és nemibeteggondozó).

Anális közösülés esetén a fertőzés elsőként a végbélben, orális fertőzés esetén a torokban alakul ki, gyulladás, viszketés, égő fájdalom, bőrpír képében.

Fertőzés szülés alatt
Figyelem, a HIV-vel és a szifilisszel ellentétben a fertőzés nem a méhen belüli életben történik, mert a gonorrhoea baktérium nem képes bejutni az anyából a magzatba. Gonorrhoeás anyuka esetén azonban megfertőződhet a csecsemő, ha az anyukát nem kezelik, és hüvelyi úton szül. A szülés folyamán a csecsemő áthalad a fertőzött hüvelyen, és a fertőzött hüvelyváladék okozhatja nála a fertőzést, ami gonorrhoeás kötőhártya-gyulladást jelent. Mivel ez a fajta szemgyulladás vakságot is okozhat, ma Magyarországon a szülészeteken a születés után MINDEN megszületett baba szemébe belecsöppentenek egy, a betegség megelőzését szolgáló szemcseppet. Ezért ma a gonorrhoeás csecsemőkori kötőhártya-gyulladás rendkívül ritka, csak elhanyagolt esetekben (otthoni körülmények közötti, orvos nélküli szülés stb.) lép fel, ilyenkor a tünetek megjelenésekor nagy adag injekciós antibiotikum kezeléssel meggyógyítható.

Kimutatás
A kimutatás nem vérből, hanem a fertőzött területről nyert váladékból, hüvelykenetből történik, ezekben a váladékokban ugyanis mikroszkóppal könnyen felismerhető a kórokozó. Minden pozitív gonorrhoeás esetben elvégzik a betegnél a szifilisz és AIDS szűrést, hogy az együttes fertőzést kizárják.

Kezelés
Antibiotikummal történik ( cephalosporinok ), általában szájon át, súlyosabb esetben injekcióban. Minden esetben ajánlatos egyidejűleg a partner kezelése, hiszen tünetmentesen hordozhatja a fertőzést, és a gyógyulás után visszafertőzheti partnerét.
Egyhetes kezelés után általában egy újabb mikroszkópos vizsgálattal ellenőrzik a negativitást.

Megelőzés
Monogámia, óvszerhasználat, a fertőzött partner felkutatása és kezelése. Újszülöttek szemcseppentése.


Chlamydia

A Chlamydia trachomatis nem egy betegség, hanem egy baktérium neve. Ez a baktérium többféle nemi betegséget is okozhat. A két legfontosabb a lymphogranuloma venereum és a non-gonorrhoeás húgycsőgyulladás .

Lymphogranuloma venereum
Erről a betegségről annyit érdemes tudni, hogy főleg trópusi területeken gyakori. Tünete a nemi szervek körül jelentkező duzzanat, amely később kisebesedik, a nyirokcsomók megduzzadnak, begennyesednek, a nyirokkeringés megromlása miatt a nemi szervek megdagadnak. Antibiotikummal a betegség kezelhető.

Non-gonorrhoeás húgycsőgyulladás
Ahogy a nevében is benne van, ez olyan húgycsőgyulladást jelent, amit nem a Gonorrhoea (ld fent) okoz, hanem valamilyen más kórokozó, jelen esetben a Chlamydia. A tünetek megegyeznek a gonorrhoeánál leírtaknál, azzal a különbséggel, hogy Chlamydia esetén a mikroszkópos vizsgálat során nem lehet gonorrhoeát kimutatni, sőt, semmi sem látszik, mert a Chlamydia a szokásosnál sokkal kisebb baktériumfaj: fénymikroszkóppal egyáltalán nem lehet látni. Azért vannak speciális diagnosztikus próbák, amelyekkel kimutatható. A betegség antibiotikummal jól kezelhető.


Herpes genitalis (=nemi herpesz)

 A herpes genitalist vagy nemi herpeszt a Herpes simplex-2 nevű vírus okozza, amely közeli rokona a szájherpeszt okozó Herpes simplex-1 nevű vírusnak, de mégsem ugyanaz.

Terjedés
A betegség közösülés (vaginális, anális, orális) útján terjed. Terhesség során fertőződhet a magzat. 

Tünetek
A fertőzés nagyon sok esetben tünetmentes. A tünetek ugyanolyanok, mint az ajakherpesz esetén, csak itt a nemi szerveken vagy környékükön, vagy a végbél körül van az elváltozás. Férfiaknál általában a makkon, nőknél a szeméremtesten. (Nagyon ritkán a nemi herpesz is jelentkezhet ajakon, ha a fertőzés orálisan történik, ilyenkor szabad szemmel nem különböztethető meg a sima ajakherpesztől). Az elváltozás minden esetben hólyagos, fájdalmas sebeket jelent, melyek időnként elmúlnak, máskor meg kiújulnak. A kiújulás esélye az ajakherpeszhez hasonlóan függ a szervezet aktuális védekezőképességétől, a stresszhatásoktól, és természetesen a gyógyszeres kezeléstől is. A nemi herpesz általánosságban hajlamosabb a kiújulásra, mint az ajak.

A herpesz nem gyógyítható, a vírus a fertőzés után az idegdúcokba kerül, és ott lappang tovább, és ha alkalom adódik, azaz a betegség aktív szakaszaiban újra a bőrre jut, és ismét a hólyagos elváltozást okozza.

AIDS-es, vagy más okból károsodott immunrendszerű betegeknél a herpesz kifekélyesedő sebeket, tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást okozhat, melyek életveszélyes betegségek.

Magzati fertőzés
A babák fertőződhetnek a terhesség, illetve a szülés alatt. A betegség ilyenkor nagyon súlyos lefolyású, mert az újszülött immunrendszere még nem képes védekezni a vírus ellen. A tünetek sárgaság, magas láz, esetleg görcsroham. Kezelés nélkül általában halálos. 

Kezelés
A betegséget nem lehet meggyógyítani, csak kezelni, ugyanúgy, mint az ajakherpeszt. Gyógyszere az acyclovir nevű szer, ami létezik tabletta, injekció és kenőcs formájában. Ezek alkalmazásával elérhető, hogy a betegség ritkábban újuljon ki, illetve hamarabb elmúljon, de teljesen kiirtani a vírust nem lehet. Újszülöttkori vagy súlyosabb lefolyású herpeszben is ezeket a szereket használják, csak általában nagy adagban, injekcióban.

Megelőzés
Monogámia, óvszerhasználat, herpes genitalisban szenvedő anya esetén császármetszés, hogy a születendő gyerek ne érintkezzen a herpeszes elváltozásokkal.


HPV (=human papillomavírus)

Nem egy vírus, hanem egy víruscsalád a Human papillomavírus , amelynek a tagjait számozással különítik el egymástól. A víruscsalád két okból jelentős. A család egyes tagjai egy nemi betegséget, az ún. condyloma acuminatumot okozzák. A víruscsalád más tagjai hajlamosítanak a méhnyakrák ra. Fontos megjegyezni, hogy a sokféle HPV közül csak néhány hajlamosít a rákra, amelyik a condyloma acuminatumot okozza, az például nem. Sok HPV típus pedig egyáltalán semmit sem okoz.

Condyloma acuminatum
Magyar neve hegyes függöly. A nemi szervek, esetenként a végbél körüli terület szemölcsszerű kinövéseit jelenti. Külsőleg közönséges szemölcsre hasonlítanak, nem hólyagosak. A betegséget ecseteléssel kezelik, illetve elhanyagolt esetben, ha a szemölcsök túl nagyra nőnek, kis műtéttel leveszik őket.

Méhnyakrák
Egyes HPV típusok, ha sokáig (évekig) jelen vannak a szervezetben, hajlamosítanak a méhnyakrákra. Sokszorosára nő a kockázat, ha az illető hölgy dohányzik vagy HIV pozitív is emellett. Ezek tünetet nem okoznak, ezért ajánlatos időnként nőgyógyászati rákszűrés céljából felkeresni nőgyógyászunkat. Az említett vírusok férfiben tünetmentesek, nem okoznak betegséget, de fertőznek. Minél több férfival létesít egy nő nemi kapcsolatot, annál nagyobb az esélye, hogy pont egy veszélyesebb HPV típust kap el: apácáknál a méhnyakrák sokkal-sokkal ritkább, prostituáltaknál pedig gyakoribb, mint az átlagpopulációban. Az óvszer véd a fertőzés ellen.

Hepatits B, C

Ezeket a betegségeket magyarul fertőző májgyulladás néven ismerik. A HBV (=Hepatitis B Vírus) illetve a HCV (Hepatitis C Vírus) okozza őket. Mindkettő vér útján, közös tűvel, anyáról gyerekre és közösüléssel terjed, a betegség lefolyása és tünetei a két vírus esetén nagyon hasonlók: sárgaság, láz, májgyulladás, majd gyógyulás esetén élethosszig tartó vírushordozás. Léteznek gyógyszerek, amelyek a betegség súlyosságát csökkentik. Fontos különbségek is vannak azonban köztük:

Hepatitis B

  • Viszonylag gyakori a szexuális átvitel
  • Védőoltás létezik ellene, amely Magyarországon jelenleg 14 éves korban kötelező. Csak 2000 óta kötelező az oltás, ezért akik azelőtt voltak tizennégy évesek, azok nincsenek automatikusan beoltva, de háziorvosukkal bármikor beoltathatják magukat, ha akarják.

Hepatitis C

  • Viszonylag ritka a szexuális átvitel, a vírus inkább vérrel, tűvel terjed.
  • Nem létezik ellene védőoltás.
  • A fertőzés májrákra hajlamosít, különösen, ha a beteg rendszeresen alkoholt is fogyaszt.

Trichomonas

A Trichomonas vaginalis nem baktérium vagy vírus, hanem ostoros egysejtű élőlény. A női és a férfi nemi szervekben szeret éldegélni, férfiakban általában nem okoz tünetet. Nemi érintkezéssel, de esetenként uszodában, közös WC használattal stb. is terjed.

Tünetek
Nőkben gyakori, kellemetlen szagú hüvelyfolyást okoz, valamint viszketés léphet fel, a közösülés fájdalmas lehet. Férfiban tünetmentes.

Kimutatás
Mikroszkóppal látszik a hüvelykenetben az ostoros egysejtű.

Kezelés
A metronidazol nevű antibiotikummal történik, mely tabletta vagy hüvelykúp formájában létezik. Szokás a partnert is automatikusan kezelni, akár van valami tünete, akár nincs, nehogy egymásnak adogassák a fertőzést. 


Candida (hüvelygomba)

A Candida albicans egy mikroszkopikus méretű gomba, mely könnyen megfertőzi a női hüvelyt. Terjed közösülés útján, de közös WC, törölközőhasználattal, uszodában stb. is. Majdnem minden nő átesik Candidiasison legalább egyszer az élete során, nagyon gyakori, de könnyen gyógyuló betegség.

Tünetek
Férfiban általában tünetmentes. Nőknél kellemetlen szagú, fehéres hüvelyfolyást, viszketést, égő érzést, vizeléskor vagy közösüléskor enyhe fájdalmat okoz.

Kimutatás
Mikroszkóppal hüvelykenetből, de gyakorlott nőgyógyász a tünetek illetve a látott kép alapján is meg tudja mondani.

Kezelés
Sokféle gomba elleni szer van forgalomban, hüvelykúp, tabletta, kapszula, kenőcs stb formában. Szokás a partnert is kezelni, mert észrevétlenül visszafertőzheti a gyógyult nőt.

Megelőzés
Higiénia, műszálas fehérnemű kerülése, intim szappanok használata, monogámia, óvszer…

 

 Drinfo