MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Gyermeket szeretnék

Sok párnak előbb- utóbb legfőbb vágya egy gyermek. Ám a hiábavaló próbálkozások és a várakozás egy idő után megkeserítheti a mindennapokat. Mit tehetünk ez ellen?


"Amióta gyermeket szeretnénk, életünk átmeneti állapottá vált. Egyfolytában arra várunk, hogy új életünk elkezdődjön. Nekem már csak ez jár az eszemben. Sajnos, mivel a gyermekáldás késik, egyre gyakrabban érzem úgy, mintha igazi életünk egyre későbbre tolódna" - mondja Éva.

"Túl vagyunk az első mesterséges megtermékenyítésen, s a várakozással számomra új dimenziók nyíltak. Nem csak a laboreredményekre várok, hanem arra is, hogy várakozásomnak egyszer végre eredménye legyen. A türelmetlenség lassan fölemészt. A várakozás pedig kínná válik" - panaszkodik Anna.

Példáink a gyermekáldásra váró párok életének keserű realitását tükrözik.

A baba nem rendelésre jön

A várakozás a gyermektelen párok életének szerves része. Kezdetben még elviselhető. Kivárjuk, sikerülni fog - mondják sokan, amikor a fogamzásgátló tabletta szedésének felfüggesztését követően a terhességi tesztek sorra negatívak.

TUDJA- E? A rendszeres szexuális életet élő, egészséges párok esetében is havonta csupán 20- 25% a megtermékenyülés esélye. Ez az arány a nő életkorának növekedésével egyre csökken, tíz nőből - húsz- és harmincéves kora között - átlagosan 8 esik teherbe egy éven belül. Harmincöt év felett 10 közül csupán 3 örülhet gyermekáldásnak. Tehát semmiféle problémára nem utal az, ha egy harminchat éves nő két évet vár egy gyermekre.

Az idő csapdájában

 • A gyermekvárás időszaka felosztható több hosszabb- rövidebb szakaszra.
 • Először ki kell várni a megtermékenyítés legoptimálisabb napját. (Vezessen hőmérsékleti görbét, hogy megállapíthassa a legkedvezőbb napot!)
 • Az együttlétet követően folytatódik a várakozás: vajon sikerült? Mit jelenthet ez a furcsa feszülés a mellemben és a hasamban, miért kívánom egyszerre a csokoládét?
 • A legtöbben ilyenkor nem képesek kivárni a következő menstruáció napját, már előtte elvégzik a terhességi tesztet. Ennek azonban nem sok értelme van, hiszen az eredmény ilyenkor még erősen vitatható!
 • A várakozás addig folytatódik, míg meg nem jön a következő menstruáció - s ezzel a nagy csalódás...

A legtöbb pár ezért egyszer csak úgy dönt, hogy ez így nem mehet tovább. Nem akarnak tovább várni, s ekkor mennek először orvoshoz.

Szarvashibák

Sok nő kedvezőbb állásajánlatot sem fogad el, mert attól fél, hogy a váltással kapcsolatos stressz negatív hatással lesz termékenységére.

A partnerkapcsolat ellaposodhat, ha a pároknak szinte nincs is más témájuk, mint a gyermek és az ezzel kapcsolatos orvosi teendők.

Konstruktív várakozás!

Azok a párok, akik nem tanulják meg a várakozást konstruktív módon kezelni, akkor sem lesznek képesek megszabadulni a belső nyomástól, ha a kicsi valóban megfogan. Várni fognak ezt követően is, míg az első, legveszélyesebb hónapok el nem múlnak, várni fognak a magzatvízvizsgálat eredményeire. Ez a jövőre nézve senkinek sem jó!

Derült égből villámcsapás

A kelezés kezdeti szakaszában a legtöbb pár optimista, jókedvű, hiszen végre történik valami. Megvizsgálják őket, rendszeresen találkoznak orvosukkal, a tehetetlenség, a kiszolgáltatottság, a belső üresség érzése átmenetileg gyengül.

Amikor azonban egy vagy több próbálkozás is eredménytelen, az érintettek türelmét ismét kemény próbára teszik elsősorban a mesterséges megtermékenyítés olyan komplikáltabb eljárásai, mint az in vitro fertilisatio (IVF) és a mikroinjekció (ICSI).

A petesejt megtermékenyítését követően a pár arra vár, hogy megcsörrenjen a telefon, s megtudja, sikeres volt- e a reagensüvegben a megtermékenyítés. Pozitív eredmény esetében akár két- három megtermékenyített petesejtet is visszaültetnek az anyaméhbe. Ezt követően megint két idegőrlő hét következik, míg kiderül, vajon eredményes volt- e e művelet.

Ám ilyenkor - derült égből villámcsapásként - bekövetkezhet, hogy egyszer csak megjön a következő menstruáció... Minden kezdődik elölről.

Azok a párok, akik több sikertelen próbálkozáson túl vannak, egy idő után teljesen görcsössé válnak - ami szintén hátráltathatja a baba megfoganását, s ezért az életük egyéb fontos területeit háttérbe szorítják: a szexualitást, a lelki kapcsolatot, a kreativitást, a közös élmények gyűjtését.

Ha a várakozás sokáig tart, és végül hiábavalónak bizonyul, sok pár megdöbbenve tapasztalja, hogy élete legszebb éveiben futni hagyta a jelen, a pillanat szépségeit!

Ki az ördögi körből!

Nagyon fontos, hogy az érintetteknek legyen erejük ahhoz, hogy életük más területein is aktívvá váljanak, legyenek terveik! Az új célok megállapításával kapcsolatban az orvos is segíthet, ha felteszi a következő kérdést: Amennyiben a következő hónapban mégis teherbe esne, gyermeke születéséig mit változtatna meg az életében? Mihez szeretne és tudna már most hozzáfogni? Ekkor derül ki, csalóka az a hit, hogy az esetleges gyermekáldással minden egyéb dolog az életben automatikusan jóra fordul!

FONTOS! A várakozást arra is fel lehet használni, hogy mindenki újra felülvizsgálja életét, és a sürgető változtatásokat végbevigye anélkül, hogy közben feladná a reményt.

Egy minden szempontból kielégítő kapcsolathoz hozzátartozik az egészséges szexualitás is, amelyet gyakran pont az zavar meg, hogy a vágyott gyermek - képletesen szólva - még együttlét közben is jelen van, mivel minden a naptár szerint történik. Ám ezáltal elvész a varázslatos spontaneitás.

JÓ TUDNI! A szülők jó közérzete alapvető feltétele a gyermekáldásnak.

Az IVF vagy az ICSI során történő embrióbe ültetést követően minden pár feszülten várakozik. Fontos tehát, hogy az érintettek ne tegyék ki magukat túl gyakran ennek a sokszor idegtépő időszaknak! Az esetleges újabb próbálkozás előtt érdemes átgondolni, elég érettek és higgadtak- e a következő "kísérlethez". Esetleg nem kellene- e egy kis szünetet beiktatni, amikor nem kell végre orvoshoz menni, a laboreredményeket figyelni, és a gondolatok is kitisztulhatnak, szabadabbá válhatnak.

IVF vagy ICSI előtt

 • A kezelés ciklusának legnehezebb időszaka az a két hét, mely az embrió beültetését követi.
 • Beszéljék meg egymással, hogy mi segíthet ebben a stresszhelyzetben!
 • Tervezzenek olyan kellemes programokat, amelyek elterelik a figyelmüket!
 • Kerüljék az üresjáratokat, amikor az otthoni egyedüllét során újra csak a baba kerül a gondolatok középpontjába!
 • Avassanak be olyan barátot vagy barátnőt, akit a kezelés folyamán bármikor felhívhatnak, és akit valóban érdekelnek a problémáik!
 • Kerüljék a fárasztó, kellemetlen embereket, és azokat a szociális kötelezettségeket, ahol elvárják, hogy barátságos képet vágjanak, ahol "viselkedni" kell!
 • Ha önöknek stresszhelyzetben jót tesz a mozgás, beszéljék meg orvosukkal, hogy mi az, ami ilyenkor megengedett: például az úszás, bizonyos jógagyakorlatok.
 • Meglepően sokat segíthetnek a különböző relaxációs technikák is, érdemes ezek közül is elsajátítani és rendszeresen gyakorolni egyet- kettőt.

Kínzó vágy

A várakozás lelkileg igen megterhelő. Általában legkésőbb egy év után a "laza" várakozás átalakul kínzó vágyakozássá, és egyre inkább összekapcsolódik a tehetetlenség, a kiszolgáltatottság érzésével s a kudarctól való félelemmel.

 

Kovács Rita