MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A szerelem nemcsak öröm forrása lehet

Már őseink tudták, hogy a szerelem nemcsak öröm forrása lehet, hanem szenvedésé is. Manapság legtöbbet az AIDS-ről beszélnek, s csak kevesen tájékozottak arról, hogy a régről ismert, sőt néha kihaltnak hitt nemi betegségek újra terjedőben vannak. A klasszikus és az új keletű szerelmi ajándékok témája pedig most aktuálisabb, mint valaha...


Legjobb orvosság a szerelem- -lelkendezett a 16. századi neves orvos, Theophrastus Bombastus von Hohenheim, ismertebb nevén Paracelsus. Feltételezhető, hogy eközben a plátói szerelemre gondolt. 1493-ban, a híres orvos születési évében ismerték fel először, hogy a szerelem nemcsak örömforrás, hanem kínok és szenvedések okozója is lehet. Ekkor tört ki ugyanis az első nagy szifiliszjárvány Európában.

Úgy tűnik, a klasszikus nemi betegségek, mint a szifilisz vagy a gonorrhoea (kankó) manapság már teljesen feledésbe merültek. Kórokozóiknak túlságosan nagy jelentőséget nem tulajdonítunk, ami talán nagy hiba, hiszen veszélyességükből semmit sem veszítettek, hiába van a legtöbb ember meggyőződve arról, hogy e betegségeket teljesen kiirtották.

Szaporodó problémák

A régi bajok korántsem haltak ki. Csak az Egyesült Államokban évről évre több mint egymillió embert kezelnek gonorrhoeával. Németországban az utóbbi időkben évente körülbelül ezer esetet jelentenek, s a nem regisztrált előfordulásokkal együtt ez a szám a szakemberek szerint jóval nagyobb lehet.

A nemi betegségek gyakoriságának újbóli növekedése több okra vezethető vissza:

A lazább erkölcsi normák liberálisabb szexuális magatartást tesznek lehetővé.

Felelős ezért a korstruktúra megváltozása is. Egymástól független vizsgálatok kimutatták, hogy az utóbbi évtizedben a szexuális aktivitás 15 és 19 éves kor között szinte megkétszereződött. Egyik tanulmány szerint a hazai fiatalok 15 és 16 éves koruk között élik át -gyakran felvilágosítás nélkül -az első közösülést.

Még mindig nagyon sok beteg fél az orvossal beszélni, s retteg attól, hogy partnerének elmondja betegségét. Inkább észre sem veszik a tüneteket, vagy azt a közkedvelt kifogást választják, hogy a fertőzést szaunában vagy fürdés során szedték össze.

A kritikáknak igazat kell adni abban, hogy a fiatalabb orvosok nem mindig rendelkeznek elegendő tapasztalattal a tüneteket illetően. Egy-egy betegség kórképét a fesztelenebb szexuális szokások időnként annyira megváltoztatják, hogy az orvos esetenként egyáltalán észre sem veszi a fertőzést. A szifilisz tünetei például nemcsak a nemi szervek területén mutatkoznak, hanem gyakran az anális és orális tájékon is.

Minden felvilágosító kampány ellenére sok fiatal teljesen értetlenül áll a helyzet előtt. Közvélemény-kutatások alapján az Angliában, Svédországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban élő tizen- és huszonéveseknek akár ötven százalékát is kiteszik azok, akik csak keveset vagy egyáltalán semmit sem tudnak a nemi betegségekről, beleértve az AIDS-et is. Így aztán nem csoda, ha legtöbben még a jól ismert nemi betegségek klasszikus tüneteit sem tudják felsorolni.

Valódi örökzöldek

A kankóférfiaknál általában három nap elteltével a húgycső égető fájdalmával jelentkezik, ugyanakkor minden harmadik nőnél a tünetek észrevétlenek, vagy csak kevéssé kifejezettek, ám a betegség ekkor már fertőző. Más esetekben 2-4 nap múltán gennyes, sárgás vagy zöldes színű folyás lép fel (amit gyakran helytelenül a hüvely természetes nyálkatermelésének tulajdonítanak), alkalmanként a belső nemi szervek is gyulladásba jöhetnek. Orális szex során gonorrhoeás eredetű torokgyulladás is kialakulhat. Súlyosabb formában vérmérgezés és szívbelhártya-gyulladás jön létre. A krónikus gonorrhoea férfiaknál az ondóvezeték, nőknél a petevezeték elzáródása következtében terméketlenséget (impotenciát, illetve meddőséget) okozhat.

Úgy tűnik, a Venus-betegségnek is nevezett szifilisz (luesz) szintén terjedőben van. Ezen klasszikus ragály fő tünete egy élesen elhatárolt, babszem nagyságú, kör alakú, fájdalommentes fekély. A betegség előrehaladtával a nyirokcsomók megduzzadnak, a szájzugban és a nyálkahártyákon nedvedző csomók (gümők) keletkeznek. A késői fázist körülbelül minden harmadik kezeletlen beteg éri meg. A szifilisz többször is elkapható, mert a fertőzéssel szemben a szervezet sohasem válik immúnissá.

Végezetül a harmadik -klasszikust- is meg kell említenünk, a lágyfekélyt-(Ulcus molle). Tünetei a lágy, fájdalmas fekélyek és a nyirokcsomók fájdalmas megduzzadása.

Szexuálisan terjeszthető betegségek

A klasszikus nemi betegségekről szóló eddigi tények is ijesztőek. A félrelépési kedv ugyancsak megcsappan, ha végiggondoljuk, mennyi mindent szedhetünk össze idegen ágyakból. Ma már egyre több olyan betegség ismert, amely éppen ilyen módon, intim kontaktus révén terjeszthető. Ezeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az STD-betegségek körébe sorolja. Az STD a szexuális úton átvihető betegségek rövidítése, és azt jelenti, hogy ezek a betegségek közösülés útján, de természetesen más módon is terjeszthetők.

Míg a hírhedt lapostetűcsak kivételes esetben szerezhető be a fekvőhelyen kívülről (hiszen ki venné fel önszántából egy idegen ember mosatlan alsóneműjét?), addig a helyzet épp fordított a lényegesen gyakoribb trichomoniázis-nál. Alfred Donné francia orvos 1837-ben fedezett fel mikroszkópja alatt parányi állatkákat, melyek ostorszerű csillangók segítségével hajtották magukat előre. Ezek a trichomonasok, ahogyan Donné elnevezte őket, gyakran bűnösek abban, hogy a nőknél hirtelen és gyakran kellemetlen szagú folyás képződik. A fertőzés lehetőségeiről az orvosi mikrobiológia-könyv így ír: -Trichomonas vaginalis- fertőzés venusi (vagyis nemi) kontaktus révén jön létre. Fertőződés lehetséges nedves fürdőöltözet, szivacsok, törülközők stb. útján, de klórozatlan termálfürdőkben és elhanyagolt medencékben sem teljesen kizárható, bár az eddigi megfigyelések alapján ennek szinte alig van jelentősége.-

Mégis akadnak olyan nőgyógyászok, akik ezen ismeretek ellenére is meg vannak győződve arról, hogy a fertőzés forrása a fürdőkád, a mellékhelyiség, az uszoda vagy a szauna is lehet. A trichomonasok klórozott vízben képesek akár 15 percig is életben maradni, vizes fában és rézcsövekben pedig 6 óra hosszáig is élhetnek. Egyes családokban ezek a kórokozók gyakrabban előfordulnak, ezért fertőzési gócoknak tekinthetjük a mosakodókesztyűket és a fürdőlepedőket is.

A fertőzés gyakran hosszú ideig észrevétlen marad, s az első tünetek csak később jelentkeznek. A fertőzött nők körülbelül harmadának egyáltalán nincsenek panaszai, míg egy másik harmadnál a panaszok enyhék, és csak a maradék egyharmadnál bontakozik ki teljes egészében a kellemetlen betegség, híg, sárgás, habzó folyás formájában, mely feltűnően bűzös. Erős viszketés és égő érzés társul hozzá, s gyakran a közösülés is fájdalmat okoz. Az ostorosok a férfiakat is megfertőzik, de ők ezt rendszerint nem érzik. Nagyon ritka esetben alakulhat ki a húgycső, a prosztata és az ondóhólyag gyulladásos megbetegedése.

Népbetegségek

Az áldatlan szerelmi ajándékok következő csoportja elsősorban az Egyesült Államokban öltött járványszerű méreteket. A nem specifikus (vagy nem gonorrhoea-eredetűnek is nevezett) urethritisről, vagyis húgycsőgyulladásról van szó. Leggyakoribb tünetei a vizeléskor fellépő égő fájdalom, a nyomásérzet a hólyagban, az altesti fájdalmak vagy az enyhe folyás a klaszszikus kankóhoz hasonlítanak.

A kórokozók többnyire aprócska paraziták, a Chlamydiák. A húgycsőből továbbvándorolhatnak a nemi szervekbe, nőknél a méhbe, a petevezetékbe és a petefészekbe, férfiaknál a herékbe és a prosztatába, s itt megtelepedve súlyos gyulladásokat okozhatnak, melynek következménye akár terméketlenség is lehet. Minden ötödik érintett nőnek le kell mondania a gyermekről, míg a többieknél a méhen kívüli terhesség (elsősorban a petevezetékben létrejött zigóta) kockázata jelentősen megnő. A még meg nem született kisbabák számára az anyai szervezet chlamydiás fertőzöttsége életveszélyes. Nagyon sok esetben a kórokozók halvaszülést vagy hirtelen csecsemőhalált okoznak.

A chlamydiákkal kapcsolatos tragédia az, hogy a betegséget nem ismerik fel, és kezeletlen marad. A tünetek ugyanis nem mindig jelentkeznek egyértelműen a fentiekben leírtak szerint. Egy fertőzött nő például gyakran marad tünetmentes, míg partnerét fájdalmai szinte azonnal az orvoshoz űzik. A betegség diffúz altesti fájdalmakkal is járhat, melyre az orvos nem talál magyarázatot.

Különösen kellemetlen szagú az az erős, barnás folyás, ami a kondilómát-vagy fügeszemölcsöt kíséri. A vírus okozta daganatok a bőrön szinte kizárólag olyan embereket érintenek, akik partnereiket sűrűn váltogatják, a betegség pedig tipikus a homoszexuális férfiak körében. A vírusok a péniszen vagy a végbélnyílás környékén telepednek meg, nőknél a hüvely mélyebb részén és a szeméremajkakon, esetenként a garatot és a gégefőt is fertőzhetik. Fontos tudni, hogy a szemölcsvírus elősegíti a rákos megbetegedések kialakulását. Ezért a kondilómán átesett nők évente vegyenek részt szűrővizsgálatokon!

A fájdalmas hólyagocskákat okozó vírus, a Herpes simplex, melyet az orvosi szaknyelv egyszerűen HSV-nek rövidít, különböző altípusai szinte minden élőlényt megtámadhatnak, az osztrigától az emberig. Az emberi testen kétféle típus osztozik. A HSV1 a fejtől az övtájékig fertőz, állandóan visszatérő, fájdalmas, viszkető és égető hólyagocskákkal jelzi jelenlétét. A HSV2 ellenben övön aluli ütéseket mérhet ránk, és a kellemetlen hólyagocskákat a pénisz és a hüvely finom bőrfelületére telepíti.

Ha már egyszer mindkét típus befészkelte magát a szervezetbe, a betegség újra és újra felütheti a fejét. A kiváltó tényezők skálája széles: a napsütéstől az esőig, gyomorrontástól a stresszig, a fertőző betegségektől a menstruáció ideje alatti megterhelésekig. Ez a fajta bőrkiütés csak akkor fertőző, ha a hólyagocskák éppen jelen vannak, vagy a bőr gyulladt. Hólyagok jelenléte nélkül a szerelmi kontaktus és a csókolózás teljesen veszélytelen.

A szerzett immunhiányos betegség, az AIDS (melyet sokszor korunk pestiseként is emlegetnek) az emberiség számára halálos fenyegetéssé vált, hiszen az eddigi gyógyszerek a betegség lefolyását csak fékezni tudták, gyógyulást azonban nem ígérnek. 17 évvel ezelőtt regisztrálták e járvány első áldozatait. Azóta a nyugati társadalmakban naponta két új beteget diagnosztizálnak, s a betegek felének várható élettartama kevesebb két évnél. Az alattomos kórokozók a szervezet bizonyos fehérvérsejtjeinek védekezőerejét döntik romba, és ezáltal védtelenné teszik a fertőzésekkel szemben. A betegség legfontosabb tünetei: általános gyengeség, testsúlycsökkenés, étvágytalanság, megmagyarázhatatlan láz, bőrelváltozások, görcsös hasi fájdalmak, éjszakai verejtékezés. A nyirokcsomók, különösen a nyak tájékán, gyakran megduzzadnak.

Veszélyes gombás megbetegedések

Meglehetősen gyors tempóban terjednek az intim terület gombás megbetegedései. Első helyen az élesztőgomba, a Candida albicans áll. A fertőzés jelei a hüvelyfal duzzanata, sűrű, krémszerű (nem bűzös) fehérfolyás, égő érzés vizeléskor, viszketés. A gombák a hüvelyből más szerveket is megfertőzhetnek, és közösüléskor elkaphatja a partner is. Ezért a férfit és a nőt egyaránt kezelni kell! Így kerülhető el a kellemetlen pingpong-effektus, amikor a partnerek kölcsönösen újra- és újrafertőzik egymást.

Oka gyakran a helytelen higiénia a toaletten, ezáltal a béltartalomból élesztőgombák kerülnek a hüvelybe.

F ONTOS! A túlzásba vitt higiénia -mint például a hüvelyöblítés -is felboríthatja a hüvelymiliő ökológiai egyensúlyát, és kedvezhet az élesztőgombák elszaporodásának.

A stressz, antibiotikumok vagy kortizontartalmú készítmények, illetve fogamzásgátló tabletták is elősegíthetik gombás megbetegedések kialakulását. Enyhe hüvelyi fertőzés esetén természetes háziszerrel lehetőség van öngyógyításra. Egy-két evőkanálnyi natúr joghurtot kenjünk mélyen a hüvelybe, vagy egy tamponnal juttassunk be. A gyógyszertárakban recept nélkül kaphatók tejsavbaktériumokat tartalmazó hüvelykúpok is. Férfiaknál leginkább a makk és a fityma vöröses gyulladása, gyakran kinyílása és nedvedzése jelzi a fertőzést. Néha fehér lerakódás képződik.

Intimhigiéné

A higiénia fogalmához korábban a táplálék, a ruházat és a mozgás kapcsolódott. Ma a hangsúly egyre inkább a tisztaságon és a csíramentességen van. Biztosan ez az oka annak, amiért sok nő testének higiénikus ápolását túlzásba viszi.

 • Nem egészséges például, ha bőrünket naponta habfürdővel, tusfürdővel tisztítjuk.A meleg vizes mosakodás tökéletesen elegendő, ráadásul a bőr érzékeny savas védőburkát is kíméli. A szappanozásnak csak ott van értelme, ahol erősen izzadunk. Az intimzónát tejsavas vagy alacsonyabb pH-jú intim tusolóval/szappannal tisztítsuk.
 • Teljesen felesleges a hüvely öblítése. Némelyek az ilyen mosdásra bőrirritációval, allergiával vagy gombás betegségekkel reagálnak. Tejsavas irrigálást legfeljebb folyással, viszketéssel járó problémák esetén ajánlunk.
 • A menstruáció utolsó napjaitól eltekintve a tisztasági betét állandó jelenléte sem indokolt. A műanyag alsó borítás és a szűk ruhák elzárják a természetes szellőzés útját, ezzel nedves -kamrát- alakítanak ki, ahol könnyebben elszaporodhatnak a kórokozók.

Fájdalmas együttlétek

Mindig figyelmeztető jel, ha a szexuális együttlét fájdalommal jár.

 • A fájdalmak leggyakoribb oka nőknél: a hüvelyfal ingerlékenysége szexuálisan terjeszthető betegségek, kémiai anyagok (fogamzásgátló szerek) miatt, a változókor után fellépő hüvelyszárazság, nem megfelelő izgalmi állapot, rosszul elhelyezkedő spirál, méh- vagy petevezeték-gyulladás. A szeretkezés fájdalmas lehet akkor is, ha egy nő nem tud rendesen ellazulni.
 • A fájdalmak leggyakoribb oka férfiaknál: fitymaszűkület, a pénisz irritációja, STD-betegségek, vagy kémiai fogamzásgátló szerekkel, illetve intim mosakodószerekkel szembeni allergia.

Természetes segítség

Minden olyan módszer, ami támogatja az immunrendszert, segíti a fertőzések leküzdését vagy kivédését, hasznos lehet a szexuális úton terjedő betegségek esetén is. Ilyenek:

 • Immunerősítő, gyulladáscsökkentő gyógynövények: la pacho tea, macskakarom, kasvirág, ginzengfélék, citromfű, orbáncfű, izlandi zuzmó...
 • Természetes csíraölők: grépfrútmag, fokhagyma, vöröshagyma, torma, feketedió külső burka
 • Vitaminok, ásványok, aminosavak: főleg a C-, E-, B-vitaminok, béta-karotin, H-vitamin, cink, szelén, germánium, lizin
 • Szervkivonatok: csecsemőmirigy-, lépkivonatok
 • Homeopátiás szerek közül leginkább a következők jönnek szóba, de kiválasztásuk orvos feladata: Thuja, Sepia, Natrium mur., Mercurius sol., Lachesis, Luesinum, Candida, Medorrhinum...
 • Sajátvér-terápia: leginkább a visszatérő herpeszek kezelésében hoz gyors és biztos eredményt
 • Baktériumflóra-rendezés: nemcsak a hüvelyflórát, hanem a bélflórát is érdemes kezelni, hisz a fertőzések leküzdésére adott antibiotikumok jelentősen károsítják, és ezzel a visszatérő fertőzésekre való hajlamot és fogékonyságot fokozzák.

Hatékonyan kezelhetők?

Csak semmi pánik! A legtöbb szexuálisan terjeszthető betegség kezelésére ma már rendkívül hatékony terápiák állnak rendelkezésünkre, ezért az érintettek ne várják meg, míg a tünetek maguktól elmúlnak, hanem sürgősen keressék fel az orvost! Védőoltás csak egyetlen ilyen betegségre van, a hepatitis-B-re.

Igaz, hogy a nemi úton terjeszthető betegségeknek más forrásai is lehetnek (például vérkonzervek, injekciók, tetoválások stb.), az esetek 50 százaléka mégis szexuális kontaktusra vezethető vissza.

Az óvszer sembiztos védelem!

A fertőzés elleni legjobb védelmi eszköz, az óvszer bizonyos körülmények között sérülhet. Az automatákban tárolt óvszerek például nagy hőmérséklet-ingadozásnak lehetnek kitéve, ezért néha -törékennyé- válhatnak. Utóbbi esetben, vagyis egy kilyukadás után 48 órán belül forduljunk orvosunkhoz, vagy keressük fel a nőgyógyászati ambulanciát! Manapság már senki sem engedheti meg magának, hogy a szerelem elvakítsa, s emiatt esetleg veszélybe sodródjon! Legjobb, ha időben gondoskodunk a megfelelő védelemről.

 Drinfo