MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Férfiak (is) veszélyben -nemi betegségek

Vétkesek: a mikrobák, a paraziták, a gombák, a vírusok, mert olyan urológiai és nemi szerveket érintő, nemi úton terjedő betegségeket okozhatnak, amelyek kezelése meglehetősen nehézkes.

 Egyrészt, mert főként a férfiaknál gyakoriak a rejtve maradó, különösebb tüneteket nem okozó esetek, másrészt pedig a teremtés koronáinak lélektani problémát jelent, hogy fel kell(ene) fedniük partnerük/partnereik előtt betegségüket. Ennek fényében érthető, hogy az újrafertőződés lehetősége igencsak nagy!


A férfiak leggyakoribb, nemi szervet érintő betegsége a húgycsőgyulladás, aminek kialakulásáért többféle kórokozó - a gonococcus, a klamídia, a mikoplazma és a trichomonász - is felelős lehet.

"Kávészem" - baktérium

Már a Biblia is említést tesz a gonococcus okoz gennyvizelésről. A fertőzött kezdetben vizeléskor csak égető, csípő fájdalmat érez. Esetenként ez még nem zavaró, ám a kín olykor a tűrhetetlenségig fokozódik. Rendszerint ezzel egy időben bőséges gennyfolyás is kibuggyan a húgycső nyílásán. Előfordulhat az is, hogy fájdalmas csomók nőnek ágyékban. A folyás a megfertőződés után csak néhány nappal jelentkezik. Mikroszkóp segítségével a fertőzés okozója "kávészem" alakjáról könnyen felismerhető. Így e betegségtől szakszerű orvosi kezeléssel gyorsan meg lehet szabadulni. Ám aki elhanyagolja kezeltetését, szövődményekre számíthat , egyebek mellett meddőséget okozó mellékheregyulladásra, prosztatagyulladásra, húgycsőszűkületre .

A gonococcus legfőbb tartózkodási helye a húgycsatornában van, de azért máshol is fellelhető, így például a végbél és a garat nyálkahártyáján, illetve nagyon ritkán a szemben.

FONTOS! A gonococcus az egész szervezetben elterjedve vérmérgezést okozhat. Ennek további szövődménye a gennyes ízületi gyulladás, ami a könyök vagy a váll lemerevedésével végződik.

"Megkímélt" nők

A gonococcus "kivételez" a nőkkel, ugyanis ők két esetből csak egyszer veszik észre, hogy megfertőződtek! Így tudtukon kívül is továbbadhatják a kórokozót, mivel teljesen egészségesnek érzik magukat! A fertőzés láncolatát igencsak nehéz megszakítani. A gonococcus a nőknek komoly kockázatot jelent, mivel petevezeték-gyulladást, s így meddőséget okozhat.

"Rövidkabát" - betegség

A hímvessző-gennyesedések nagy részét manapság a klamídia - ami görögül rövid kabátot jelent - okozza. Ezt a kórokozót csupán harminc-egynéhány éve ismerte meg az orvostudomány. A betegség első enyhe tünetei csak 10-20 nappal a fertőzést okozó közösülés után jelentkeznek, némi - főleg vizelés közben tapasztalható - égető, viszkető érzés és szerény mértékű folyás kíséretében. A klamídia "csapdája", hogy enyhe tünetei kezelés nélkül is 1-3 hét múlva eltűnnek, ám a baktériumok továbbra is élnek és virulnak, no meg fertőznek…

A kezeletlen kalmídiafertőzés néhány hét vagy hónap elteltével mellékhere-gyulladást okozhat, s amennyiben teljes hosszában elzárja a mellékhere-vezetéket, meddőséghez vezethet.

A klamídia okozta panaszok megoszlása férfiak esetében a következő:

  • 5%-uk szenved akut, kellemetlen tüneteket okozó húgycsőgyulladásban
  • 50-60%-uknak félheveny húgycsőgyulladása van
  • 15%-ukat csupán "reggeli cseppje" figyelmezteti a betegségre
  • 10-15%-uk húgycsövük körülírt területén viszketést tapasztal
  • 10%-uknak semmilyen panasza sincs, pedig baktériumhordozó

A klamídia kezelésének leghatékonyabb módja az antibiotikumos terápia.

Klamídia - bújócska

A klamídia nehezen felismerhető, mert a baktériumok teljes fejlődési cikluson mennek keresztül, változatos formát öltenek, s nagyon kicsi méretűek. Meglétüket vizeletből, spermiumból, illetve a szervezet ellenük termelt antitestjei segítségével, a vérből is ki lehet mutatni. Érdekesség, hogy a férfiak immunrendszere - ellentétben a nőkével - általában kevés ellenanyagot termel a fertőzés ellen.

Burok nélkül…

A mikoplazma olyan mikroorganizmus, ami "meg van fosztva" attól a külső burkától, ami egyébként a legtöbb baktériumot körülveszi. A statisztikák szerint a nem gonococcus-eredetű húgycsőgyulladások 15%-áért a mikoplazma felelős. Ugyanakkor az általa okozott panaszok szinte észrevehetetlenek . Esetenként csak egy-egy, a fehérneműn foltot hagyó "reggeli csepp" árulkodik jelenlétéről. Se fájdalom, se viszketés, se húgycső-irritáció.

Mindezek ismeretében jogosnak tűnik a kérdés: veszélyesek-e egyáltalán a mikoplazmák? Nos, nem egyértelmű, hogy a húgycsövön kívül átterjednek-e egyéb testrészekre is. A nőknél viszont bizonyos mikoplazmák petevezeték-gyulladást idézhetnek elő , s így akár meddőséget is okozhatnak. Ezzel szemben léteznek olyan nézetek is, amelyek szerint a mikoplazmák szerepe túlértékelt úgy a fertőzőképességük, mint a fehérfolyást okozó képességük szempontjából.

Az azonban bizonyos, hogy ezek a kórokozók a férfiak és a nők nemi szerveiben jelen lehetnek, minden káros megnyilvánulás és kellemetlen tünet nélkül.

Esetenként némán

A trichomonas okozta húgycsőgyulladás egy időben rendkívül nagy számban fordult elő, napjainkban azonban viszonylag ritka betegség. Ugyanakkor, ha felbukkan, gyakran "társul" más nemi betegségekhez. A trichomonas a férfiaknál maximum diszkrét világos folyást, esetleg nagyritkán a makk kisebesedését okozhatja. A hölgyek azonban nem ússzák meg ennyivel! Szeméremtestük viszket, ég, hüvelyükből zöldessárga, habos, többnyire rossz szagú váladék távozik. Ugyanakkor - becslések szerint - a nők 15-25%-a tünetmentesen hordozza hüvelyében ezt az organizmust. A férfiak 3-10%-a szintén "néma" trichomonas-hordozó, nekik többnyire a húgycsövükben és a prosztatájukban telepszik meg ez a kórokozó.

Sláger: a gomba…

Miközben a férfiak 18%-a semmiféle rendellenességről nem panaszkodik, hímvesszőjük makkján és fitymájuk bőrének redőjében mégis megtalálható a candida albicans gomba, ami ma az első számú közellenség. A nőgyógyászhoz forduló nők 70%-a ugyanis gombás fertőzése miatt keresi fel orvosát!

Ez pedig azt jelenti, hogy a férfiak gyakran tudtukon kívül fertőzik meg partnerüket! Ha a candida a férfiaknak nagyritkán tüneteket okoz, akkor az a makk-, a fityma belső felének gyulladásában, illetve a makkon látható vöröses nedvező - esetenként fehér bevonatú - felmaródások formájában nyilvánul meg. A viszketés is jellegzetes tünet lehet.

A nemi szervek gombásodása néhány nőnek valóságos kálváriát okoz, mert csak rövidebb-hosszabb ideig képesek megszabadulni kellemetlen, erős viszketéssel, fájdalommal, folyással járó betegségüktől. Ugyanakkor nagyon nehéz megállapítani a férfiak szerepét a nők újrafertőződésében. Éppen ezért hasznos lehet spermiumtenyészettel igazolni a gombák jelenlétét - avagy hiányát - az ejakulátumban.

Herpesz fent, herpesz lent

Az utóbbi időkben egyre gyakoribb a herpeszfertőzés. Úgy az 1-es (ez az arcon az ajkakon és a szemben okoz kiütéseket), mint a 2. típusúé, ami a nemi szerveket támadja meg. Harminc év alatt az érintettek száma négyszázszorosára emelkedett! Ez a tény valószínűleg annak a következménye, hogy a vírus bekerülése a szervezetbe - például spermiummal vagy a nyálkahártyán keresztül, különösen a méhnyakon átjutva - nem jár semmiféle kísérő tünettel. Az első fertőzés rendszerint sokkal súlyosabb tüneteket produkál, mint az azt követőek. Ilyenkor az érintettek belázasodnak, s ivarszerveiket fájdalmas, először csak hólyagos, később pedig nedvező kiütések borítják el. A férfiak herpeszfertőzése gyakrabban okoz a nemi szerveken mint nőknél.

Kakastaréj - HPV-fertőzés

A papillomavírus évszázadok óta ismert nemi betegség kórokozója. A megfertőzöttek a nemi szervein előbb vagy utóbb kinövéseket - kakastaréjt, hegyes függölyt - okoz . A vírusnak nagyon sok fajtája létezik, ezek közül a két legrosszabb hírű a humán papillomavírus HPV 16-os és 18-as jelű változata , ezek ugyanis elősegítik a daganatot megelőző állapot kialakulását. Sajnos egyes férfiak akár tünetmentesen is hordozói ennek a vírusnak, s valódi veszélyt jelentenek partnereik számára .

Jó tudni! A papillomavírus sokkal kevésbé veszélyes a férfiakra, mint a nőkre, ugyanis szerepe van a méhszájdaganatok kialakulásában.

A papillomavírus ellen nincs általánosan alkalmazható, hatékony gyógyszer, ezért a fertőzés elkerülésére fontos az óvszer használata!

Jó tudni!

A felsorolt betegségeket mindenfajta szexuális érintkezés továbbterjesztheti, csóktól az anális közösüléssel bezárólag! Ezért már a betegség gyanúja esetén is mindenképpen tartózkodni kell a testi érintkezéstől, nemi aktustól!

A betegségeket mindenképpen kezeltetni kell, ugyanis a nemi bajok kimagasló szerepet játszanak a meddőség kialakulásában, illetve a méhnyakrák létrejöttében!

A későbbi bajok megelőzése érdekében - különösen futó kaland, alkalmi partner vagy új kapcsolat elején - ajánlott a gumióvszer használata! Az előjáték megkezdésétől!

A nemi betegségek listájára mára már feliratkozott a hepatitisz B- és C-vírusfertőzés is. Ezek akár halálos kimenetelűek is lehetnek! Védekezni ellenük védőoltással lehet.

Betegség esetén, még ha a partner tünetmentes is, ajánlott a ping-pong fertőzés elkerülése végett mindkét/három/négy félnek részt vennie a terápiában!

Napjainkban az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes a nemi úton - vér és spermium útján - terjedő legrettegettebb betegség. Kockázatát a kiterjedt partnerkapcsolat jelentősen megnöveli! Védekezni ellene óvszerrel lehet.

A célzott anitibiotikumos és gombaölő kezelésen kívül elengedethetetlen az immunrendszer intenzív stimulálása és a normál mikroflóra regenerálása.

 

 

Czellér T. Erika