MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Chlamydia

Mindig vannak olyan betegségek, amelyek valamilyen oknál fogva a figyelem középpontjába kerülnek, mondhatni, divatossá válnak. Ilyen volt a candidiasis, aminek a helyét, úgy tűnik, a Chlamydiasis vette át. Mostanság ettől rettegünk. Nézzük, jogosak-e túlzott aggodalmaink?

A Clamydia, más néven a Chlamydia trachomatis az Egyesült Államokban jelenleg az egyik legelterjedtebb fertőzés, évente több mint 3 millióan "szerzik be" ezt a húgyivarszervi kórt. Franciaországban 60%-ban felelős a nők és a férfiak nem gonorreás eredetű húgycsőgyulladásáért.

Eltérő vélemények

A Chlamydiasissal kapcsolatban hazai adatokkal egyelőre még nem szolgálhatunk, az azonban tény, hogy a nőgyógyászok ez ügyben két táborra szakadtak. Egy részük komoly jelentőséget tulajdonít ennek a betegségnek, a többiek viszont úgy vélekednek, nagyobb a füstje, mint a lángja. Praxisuk során ugyanis eddig csak nagyon-nagyon elvétve találkoztak vele, illetve Chlamydia okozta meddőséggel még egyáltalán nem szembesültek...

Érthető hát, hogy a kutatók figyelmét teljesen leköti annak a kiderítése, hogy ez a fertőzés valójában milyen elváltozásokat idéz elő a nemi szerveken…

Láthatatlan kórság?

A Chlamydiázis a nemi szervek, a méhnyak, a húgyutak és a szem betegsége. Akárcsak más, szexuális úton terjedő kór - mivel nincsenek szemmel látható tünetei -, nehezen felismerhető. Négy esetből egy semmiféle tünetet nem produkál. Így a nők 80%-a, a férfiaknak pedig 20%-a nem is észleli.

Érdekesség, hogy ez a betegség főleg a fiatalabb korosztályokat érinti: a nőket 21-30 éves, a férfiakat pedig 31-40 éves koruk között. Ha a Chlamydia valakinek tüneteket okoz, az azt jelzi, hogy a baktérium már 5-10 napja bekerült a szervezetébe.

Tünetek-panaszok

Ha a Chlamydia panaszokat okoz, a nőknél az alábbi testi tünetekben nyilvánulhat meg:

 • menstruációk közti vérzés
 • vaginális vérzés nemi érintkezés után
 • hasi fájdalom
 • fájdalmas közösülés
 • hőemelkedés
 • fájdalmas vizeletürítés
 • gyakori vizelési inger
 • hüvelyfolyás
 • a méhnyak sárgás váladékozása, ami akár kellemetlen szagú is lehet.

A férfiakra jellemző tünetek fertőzés esetén:

 • híg, színtelen vagy tejszerű péniszváladék
 • fájdalmas, égő érzés vizeletürítés közben

FONTOS! A felsorolt szimptómák egészen más betegségeket is jelezhetnek. Amennyiben pedig igencsak enyhék, az érintettek rendszerint eleinte nem is veszik komolyan azokat.

"Személyleírás."

A Chlamydia trachomatis apró, kerek baktérium, háromszor kisebb a streptococcuszoknál. 1960 előtt még a vírusok közé sorolták, mert azokhoz hasonlóan, csak élő gazdasejtben tud létezni. Előszeretettel támadja meg a nyálkahártyát, így többek között a szem kötőhártyáját.

Természetes megoldás

Az antibiotikumok csak a kórokozók "bombázzák" le, ám az elszaporodásukat lehetővé tevő okokat nem szünteti meg. Ezért az alábbiak alkalmazása nélkül visszaesésre, esetleg krónikus fertőzésre kell számítani!

Immunerősítés: lapacho-, kasvirág-, macskakarom-, citromfűteával, vitaminokkal.

A hüvelyflóra regenerálása: gyulladáscsökkentő kamilla- és zsályateás öblítéssel és tejsavbaktériumos kúpokkal.

Természetes baktériumölők: grépfrútmagcsepp (belsőleg az édeset, lemosáshoz a keserűt használja!) teafaolaj, propolisz, fokhagyma, vöröshagyma - az utóbbi kettőt kapszulaként érdemes szedni; a teafaolajat lemosáshoz, a propoliszt kúpként ajánljuk.

Bonyolult diagnózis - egyszerű terápia

A betegség elsősorban a nőket veszélyeztetheti, nemi szerveiket támadhatja. Diagnosztizálásához bakterológiai vizsgálatra van szükség. Ezt speciális laboratóriumi körülmények között végzik, melynek során a hüvelyváladékból, a méhnyakkenetből és a vizeletből mintavétel után baktériumtenyésztést végeznek. A diagnózis indirekt úton is felállítható, mégpedig szerológiai vizsgálattal , amikor is a vérszérumban lévő speciális antitesteket mutatják ki.

Jó tudni ! A vérben keringő antitestek nem jelentenek védelmet az újrafertőződés ellen, csak a már valaha lezajlott fertőzést jelzik.

Jó hír viszont, hogy Chlamydiasis könnyen kezelhető. Húsz napon át tartó antibiotikumos kúrával meg lehet tőle szabadulni. A gyógyulás érdekében a felírt gyógyszereket az előírásnak megfelelően, a megadott ideig kell szedni, mert a tünetek megszűnése ellenére a baktérium továbbra is a szervezetben lehet.

Jó tanács: a teljes gyógyulás érdekében az érintettekkel együtt - még ha tünetmentesek is - partnereiknek is végig kell csinálniuk a kúrát, s eközben természetesen fel kell hagyniuk a nemi érintkezéssel!

Amennyiben a betegség kezeletlen marad, súlyosabb fertőzések is kialakulhatnak, csökkenhet a fogantatás esélye, illetve szüléskor a gyermek is megfertőződhet.

 

 Drinfo