MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Szexuális úton terjedő fertőző betegségek

Szexuális úton terjedő betegségnek azokat a fertőző betegségeket nevezzük, melyek leggyakrabban nemi úton terjednek. Korábban öt betegséget soroltak ide: a szifiliszt, a gonorreát, a lágyfekélyt, a limfogranuloma venerumot és a granuloma inguinalét.

Mai ismereteink szerint tágabbá vált a betegségkör: legalább 25-30 betegséget sorolunk ide, melyeket baktérium, gomba, vírus okozhat.

A kórokozók átadása legtöbbször a nyálkahártyafelszínek érintkezésén történik, ezért a betegség okozta első elváltozás a nemi szerveken, vagy a szexuális érintkezésnek kitett nyálkahártyafelszínen jelentkezik.

A probléma felvetését, a tájékoztatás fontosságát az indokolja, hogy az emberek szabadabb mozgásával (utazás, munkavállalás), a kábítószerek használatával a szexuális úton terjedő betegségek gyakoribbá váltak.

Hagyományosan öt betegséget soroltak a nemi úton terjedő betegségek közé: a szifiliszt, gonorreát, sankroidot,  limfogranuloma venereumot és a granuloma inguinalet. Számos egyéb betegség is terjed nemi úton, így a nemi szervek herpesze, hepatitisz, molluszkum kontagiózum, lapostetű, rühesség, és az AIDS-t okozó HIV vírus. Az olyan betegségek, mint a szalmonellózis vagy az amőbás fertőzés néha szexuális tevékenység során is átvihető, de általában nem tekintendő nemi úton terjedő betegségnek.

A nemi úton terjedő betegségeket néha az általuk okozott tünetek és jelek alapján csoportosítják. A szifilisz, a herpesz genitális és a sankroid (lágyfekély) fekélyeket okoznak a bőrön vagy a hüvelyt, illetve a szájüreget bélelő nyálkahártyán. A gonorrea és a chlamydia fertőzések férfiaknál húgycsőgyulladást és váladékozást (uretritisz), nőknél méhnyakgyulladást és váladékozást (cervicitisz), továbbá medencegyulladást hoznak létre, újszülöttekben pedig szemfertőzést okoznak.

Candida fertőzés


A hüvely vagy a hímvessző gombás fertozése.
Elterjedésének oka a hüvely élettani állapotának megváltozása: pl. bizonyos betegségek (cukorbaj), immunrendszert károsító, hormonrendszert befolyásoló gyógyszerek, antibiotikumok szedése.
Tünete a külső nemi szervek viszketése, égése, törmelékes folyás.
Néha a férfiak panaszmentesek.

Trichomoniázis


Trichomonas vaginalis nevű egysejtű okozza.
A nők külső nemi szerve érzékeny, duzzadt, vörös lesz. Bőséges, habos sárgás-zöldes folyás kezdődik.
A férfiak néha panaszmentesek, de náluk is lehet gennyes folyás, húgycső, herefájdalom, majd prosztatagyulladás alakul ki. Megbetegedésük súlyosabb, mint a nőké.

Herpes genitalis


A nemi szervek herpesze, a herpes simplex vírus okozza.
Nemcsak a nemi szerveken, a végbélnyílás környékén, hanem az ajkakon is okozhat elváltozást.
A fertőzést követő egy héten belül viszketés, fájdalom, vörös folt, hólyagocskák jelennek meg, majd kifakadva összeolvadnak és fekélyt képeznek. 8-10 nap alatt gyógyul. A lágyéki nyirokcsomók is megnagyobbodnak, fájdalmasak.
Férfiaknál a nemi szerven bárhol megjelenhet.
A más módon nemi életet élők végbélnyílása körül, sőt a végbélben is kialakulnak a fekélyek.
A korábban herpeszen átesettek tünetmentesen is fertőzhetik partnerüket.

Chlamydia


Chlamydiák okozta fertőzéseket olyan parazita vált ki, mely bizonyos baktériumokkal áll közeli rokonságban.
Legsúlyosabb és látható elváltozás limfogranuloma venerum. A lágyéki nyirokcsomók duzzanata, begyulladása, elgennyedése, sipoly és hegképzodés jellemzi. Nehezebben kórismézhető a húgycsőben, a herékben, a prosztatában és a méhnyakcsatornában kialakult gyulladás, mely krónikus gennyes folyással, de a legtöbb esetben panasz nélkül zajlik. Komoly szövodménye a női kismedence - néha csendes - gyulladása, mely meddőséghez vezethet. A kórisme felállítása után a kezelés hatásos.

Ha a nemi szerveken vagy azok környékén bármilyen elváltozást találunk, hüvely-, húgycsofolyást észlelünk, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ahhoz, hogy ez ne következzen be, a szabados, válogatás nélküli nemi életet kerülni kell és egy új kapcsolat esetén mindenképpen - még fogamzásgátló szedése esetén is - óvszerrel kell közösülni.

Hegyes függöly


A hegyes függölyt (condyloma acuminatum) a papilloma családba tartozó vírus okozza. Férfiakon ez a szemölcsszerű képlet a hímvesszőn, a makkon jelenik meg. Nokön a külső nemi szerveken, a méhnyakon, a hüvelybemenetben karfiolszerű képletek alakulnak ki.
Az immunrendszer legyengülésekor, vagy terhesség alatt könnyen megkapható és nehezen gyógyítható.

Gonorrea


A gonorrea vagy kankó, a hasonnevű baktérium okozta húgycső, méhnyak, végbél, egyéb nyálkahártya, kötőhártya gyulladása. Későbbi szakaszban ízületi betegséget válthat ki.
Nőknél a kismedencei szervek betegségét és ennek következtében meddőséget okozhat.
Férfiaknál a húgycsőből gennyes folyás indul és fájdalmas vizelési kényszer lép fel.
A nők annak ellenére terjesztik a fertozést, hogy a kezdeti tünetek náluk enyhébbek, vagy nem is jelentkeznek.
A kórisme könnyű, a kezelés gyors és sikeres, ha a partnerek együttes gyógyszerelésével történik.

A szexuális úton terjedő betegségek gyakoribbak lettek, melynek oka az emberek mozgásterének kiszélesedése.
Veszélyük - a külső nemi szerveken lévő tüneteken kívül - a belső gyulladás, a tartós fájdalom, a rossz közérzet, a meddőség.

Szifilisz


A szifilisz vagy vérbaj oka baktérium, mely a hüvely vagy száj nyálkahártyáján keresztül hatol a szervezetbe, és ott szétszóródik. Terheseknél a magzat is fertőződik.
A kezdeti és kifejezetten a nemi szervek megbetegedését, a második és harmadik súlyossági fok követi.
A fertozés helyén fájdalmatlan fekélyek jelentkeznek, melyek néha spontán megszunnek.
A második az ún. kiütéses szakasz, mely szintén spontán múlhat. Néha bekövetkezhet a gyógyulás is, de inkább a testszerte kialakuló gyulladások (ízület, vese stb) a jellemzők.
Amikor a második szakasz véget ért, a lappangási idő a harmadik szakaszig évekig is eltarthat. Erre a szakaszra a szív-, ér- és idegrendszeri elváltozások a jellemzőek.
A testen csomók jelennek meg, az érfal elgyengül. Az idegrendszerben bénulások következnek be.
A kezelés figyelmet igényel. A partnertől való eltiltás nagyon fontos.

Lágyfekély


A sankroid vagy lágyfekély oka baktérium, a nemi szervek fájdalmas kifekélyesedéséhez vezet. Gyakran jelentkezik immunhiányos (HIV) betegeknél.
A nemi szervek fájdalmas hólyagjai mellett a lágyéki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata, be- és összeolvadása látható. A biztos kórisme kizárásos alapon történik, lényeges az elozo partnerek megkeresése.
A HIV lesz évtizedünk nagy kihívása, ez külön cikket érdemel.

 

Drinfo