MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Soványító étrend

Az étrend célja, ideális testsúly lassú elérése: rendszerint elegendő heti 1/2 kg-os testsúlycsökkenés. Szigorúbb korlátozást kell alkalmazni, ha a testsúly növekednék. Ilyenkor beiktathatunk egy-egy gyümölcsnapot: pihenőnapot, 8-14 naponként egyszer, csak napi 1 ½ kg nem édes gyümölcsöt fogyasztunk.

A fogyást lehetőség szerint úgy kell elérni, hogy kínos éhségérzés közérzetünket ne zavarja, ezért olyan ételeket kell fogyasztanunk, melyek hamar keltik a jóllakottság érzését, de nem hizlalnak. Ilyenen elsősorban a főzelékek, saláták, gyümölcsök, sovány húsok, főtt tojás. Nem célszerű az étkezések számának csökkentése, napi 3-5 tápértékben szegény étkezéssel kellő eredmény érhető el.

Kerülni kell a sok szénhidrátot tartalmazó élelmiszereket. Tilos a cukor, csokoládé, méz fogyasztása és az ezekkel készült ételek. Édesítésre mesterséges édesítőszert használjunk. A szaharint az elkészített ételbe tálalás előtt kell belekeverni. A kenyér a liszt magas szénhidráttartalma miatt hizlal. Ne fogyasszunk több kenyeret, mint naponta 8 dekát vagy két zsemlét. Tilos a főtt tészta, galuska, sütemény és kerülendő a rizs. Hetenként kétszer burgonya fogyasztható. Zsiradékot csak kis mennyiségben fogyasszunk. Tilos a szalonna, zsíros hús, zsírban vagy olajban sült étel, (pl. rántott hús). Annyi zsír vagy olaj fogyasztható amennyi az ételek elkészítéséhez szükséges, pl. angolosan készült főzelékhez. A főzelékeket, leveseket ne rántással, hanem kevés liszttel, tojássárgájával, esetleg kevés tejföllel habarással készítsük. Még célszerűbb a vízben főtt főzelék, s a nyers saláta és főzelék fogyasztása.

Fehérjét bőven fogyaszthat a soványító kúrát tartó beteg. Sovány hús, sovány sonka, párizsi, virsli, főtt vagy lágy tojás, tehéntúró, nem zsíros sajt bőven fogyasztható. A húsokat főve, egyben sütve (zsíros lé nélkül) papírban, alufóliában, vagy roston sütve fogyasszuk. Fűszerezés tetszés szerint történhet, kivéve a sót, mivel a sós étel fogyasztása után a szervezet vizet köt meg, a vízvisszatartásra az elhízottak hajlamosak. Kevés só fogyasztása megengedhető.

Vizet kívánság szerint fogyaszthat az elhízott beteg. Szeszes italt magas szénhidráttartalmuk, illetve étvágyjavító hatásuk miatt kerülni kell. Gyümölcslé mérsékelten fogyasztható. Kávét vagy teát szaharinnal ízesítve vagy keserűen kedve szerint fogyaszthat.

 

Diétalap.hu