MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Nyári bôrápolás

A nyári hónapok meteorológiai jellegzetességei, a nyaralási szokások szükségessé teszik ezen évszak bôrgyógyászati problémáinak áttekintését.

ˇ  1  A nyár fizikai változásai:

A hômérséklet, a páratartalom és a napsütéses órák számának emelkedése, a szél minôségi _ mennyiségi változásai élettani változásokat hoznak létre.

A fizikai változások élettani hatásai:

ˇ A verejtékezés fokozódik, az erek kitágulnak a hômérséklet emelkedésének kompenzálására.

A verejték színtelen, sós folyadék, szaga nem, vagy alig érezhetô, csak a bakteriális bomlás során válik kellemetlenné. Bôrünkben kétféle verejték-mirigy található. Az eccrin mirigyek a bôr irha rétegében és mintegy 0,5 cm hosszú csatornán át ürítik a verejtéket a bôr felszínére. Az apocrin mirigyek a hónaljban, a végbél, és a nemi szervek környékén, tejszerű váladékuk a szimpatikus idegrendszer hatására ürül, kivezetô csatornájuk a szôrtüszôbe nyílik. A hyperhydrosis, a fokozott verejtékezés sokaknak okoz problémát. A helyi izzadás általában hónaljban, a talpon, a tenyéren a leggyakoribb, mivel itt található a legtöbb verejtékmirigy. Fokozhatja az izgalom, a vegetatív idegrendszer működésének zavarai, a rosszul szellôzô ruha. Különbözô gyógyszerek, betegségek (pl. köszvény, ízületi gyulladás, stb.), elhízás is elôidézhetik. Az erôs izzadással járó magas pH-érték elôsegíti a baktériumok szaporodását, de B-vitamin, fokhagyma is okozhat bűzös verejtékezést. Az izzadás kellemetlen tünetei ma már számos készítménnyel kezelhetôk, megszüntethetôk.

ˇ A faggyútermelés fokozódik a vízveszteség megakadályozására

ˇ DNS _ károsodás jön létre UV hatására

ˇ Gyulladásos sejtek és aktív anyagok jelennek meg (bôrgyulladás)

ˇ A pigmenttermelés fokozódik (fizikai és kémiai fényvédelem).

Az élettani hatások következményei:

ˇ fokozott sérülékenység, a xerosis vagy éppen ellenkezôleg, maceratio miatt

ˇ hajlam felülfertôzôdésre a sérülés miatt

ˇ bôrszárazság, UVA és szél hatására

ˇ daganatok indukálódása és progressiója, a DNS-károsodás miatt

ˇ pigmentfoltok, illetve pigmentincontinentia megjelenése UVA hatására.

ˇ  2  A gyógyító nap:

A napfény legalapvetôbb biológiai hatása a D-vitamin képzésében nyilvánul meg. Egyes bôrelváltozásokat (zsíros, pattanásos bôr) elônyösen befolyásol a napfényhatás.

A kártékony nap:

A nap sugarainak egy része gyulladás-, hólyagkeltô, hámlást, pigmentfoltokat okozó. A veszélyes sugarak 11_16 óra között a legerôsebbek. Ezt az idôszakot lehetôleg ne töltsük a napon. A bôr korai és késôi károsodásokat szenvedhet. Általában a rövidebb hullámhosszúságú, nagyobb energiájú UVB sugárzást tartják felelôsnek a napégésért, ezek a sugarak tehetôk felelôssé a bôr rosszindulatú daganataiért is míg a nagyobb hullámhosszúságú UVA-t a barnulásért, ezek okozzák a bôr idô elôtti öregedését, a mély ráncokat és az allergiás napkiütést is. A vízpart felfokozza a fényerôsséget és _mennyiséget. A visszaverôdô fény megsokszorozza a kapott sugárdózist. Vízfelszínrôl csaknem 100%-ban, homokról, sziklafalról 25%-ban verôdik vissza a napfény. Üvegen, plexin keresztül is le lehet égni, a víz 1,5 m mélységig nem véd. A bôrnek kettôs védelmi rendszere van a napsugárzással szemben. Sugárzás hatására a melaninpigment termelése fokozódik, a szaruréteg megvastagszik. A bôrt ért sugárzás mennyisége az élet során összeadódik. A gyermekekre jutó UV sugárzás többszöröse a felnôtteket ért sugárzásnak, ebben az életkorban kell leginkább figyelni a napon eltöltött idôre. A krónikus napfényártalom hatásai gyermekkorban még nem mutatkoznak. Késôbb a bôr korai öregedése, ráncosodása, elvékonyodása a jellemzô. A lebarnulással bôrünk természetesen védekezik a napsugárzás ellen, de amíg ez a védelem kialakul, leéghetünk.

ˇ  3  A fényvédô krémek elnyelik vagy visszaverik, szétszórják az UV sugárzást. A faktorszám azt jelzi, hogy a fényvédô használatával hányszor hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon. A védôhatás jellege alapján megkülönböztetünk fizikai és kémiai szűrôket. A klasszikus kémiai szűrôk hátránya, hogy gyakrabban allergizálnak és napozás közben lebomlanak, elveszítik fényvédô képességüket. Az ún. fotostabil fényszűrôt tartalmazó fényvédôrendszer nem bomlik le egy óra alatt, hanem hosszú idôn át véd az UVA és UVB sugárzás ellen. Hogy minél könnyebben lehessen ôket bôrünkre felvinni, a fényvédôk különbözô formákban olaj, tej, spray állnak rendelkezésre. A nagyon világos bôrre 20-22-es, a világosra 15-20-as, sötétebb bôrre 10-15-ös, a sötét, csaknem kreol bôrre 5-7-es faktorszámú fényvédôszer ajánlott. A napozás, a napon való sportolás elsô napjaiban bôrtípustól függetlenül javasolt a magas fényvédô faktorú készítmények használata. A fizikai fényvédôk fôleg gyermekeknek ajánlottak. Nem érzékenyítenek, titándioxidot vagy cinkoxid mikropigmentet tartalmaznak, és különösen jó fedôképességűek. A titándioxid véd az UVA és UVB tartományban egyaránt. A fényvédôszereket 20-30 perccel a napozás elôtt kell egyenletesen felkenni. Fürdéskor sűrűbben kell használni. A fénynek leginkább kitett bôrterületek, mint az orr, a vállak, gyakoribb ápolást igényelnek.

 • Milyen tehát a jó napozószer?

 • ˇ fényvédô hatású és photostabil

 • ˇ magas faktorszámú

 • ˇ vízálló, de a homokszemcsék sem tudják ledörzsölni

 • ˇ lipidekben gazdag

 • ˇ véd mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen.

 • ˇ nem sensibilisal

 • ˇ hidratál

Abban az esetben, ha elkerülhetetlen a szabadban tartózkodás a déli órákban, világos színű pólót, trikót is kell felvenni gyermeknek, felnôttnek egyaránt. Van, ahol a ruházatba jelölést tesznek a textília fényvédô faktoráról. A szemet napszemüveggel, a fejet vászonsapkával, szalmakalappal kell védeni. Az ajkak bôre külön védelmet igényel. Jó alapanyagú, speciális fényvédô ajakápoló szert kell használni. Napozás után le kell tusolni, bôrt hidratáló balzsammal bekenni, lehetôség szerint speciális, napozás utáni testápolóval, zselével. Fokozott figyelmet, óvatosságot igényelnek a nagyszámú festékes anyajeggyel rendelkezôk, a fehér bôrűek, valamint azok, akiknek a családjában bôrrák fordult elô.

ˇ 4  Bôrtípusok: más és más a reakció a meteorológiai változásokra
ˇ kozmetikai szempontból: normal, seborrhoeás, vízhiányos
ˇ UVA szempontból: erythema és pigmentatio alapján 4 kategória

Rizikófaktorok:

ˇ UVA2: (1. táblázat)

A leégés megelôzése:

A legfontosabb elôkészület, hogy napozás, nyaralás elôtt a bôrt kozmetikussal ki kell tisztíttatni, aki megfelelô krémeket, bôrápolókat is tud ajánlani. Fokozatos legyen a napoztatás. A test kiálló részeit _ orr, szemhéj, váll, kulcscsont _ különösen óvni kell. (Pl. az orra, szemhéjra kis falevél ragasztása.) Erôs napnál a fürdôruhára egy póló is tanácsos lehet. Egyre elterjedtebb, hogy az érzékeny részeket titándioxidos kenôccsel kenik be.

 • ˇ verejték, faggyú fokozott vagy csökkent termelése

 • ˇ alapbetegségek: regressio vagy progressio várható

 • ˇ fizikai munka: verejtékezés fokozódása, munkahelyi szennyezés

A bôrápolás:

 • ˇ fürdés (szappan mellékhatásai!), utánzsírozás fontossága

 • ˇ kozmetikumok mellékhatásai: contact, photocontact dermatitis

 • ˇ desodor: contact dermatitis, hydradenitis

 • ˇ peelling: contact, irritativ dermatitis

ˇ  5  Részletes rész:

1. fotodermatosisok:

ˇ dermatitis solaris: fehér bôrű egyéneken alakul ki túlzott napozásra, fájdalmas erythema, hólyagok megjelenésével. Kezelése, mint az égésé, loc. gyulladáscsökkentôkkel (Ung.Burow FoNo, Susp.zinzi ol. FoNo), ált. tünetek esetében belsô steroid (methylprednisolon).

Legalább egy napig tanácsos a tűzô napfény kerülése, és az állandó hidratálás, olyan nyugtató pakolások, amelyek megkötik a bôrön a nedvességet (méz, glicerin, berkenye, tűztövis, mahóniabogyó, meggy, sárga- és ôszibarack). Kevés tejföllel, tejszínnel elkeverve ôket, csodálatosan gyógyítják a bôrt. Ugyancsak rendkívüli hatású, egy csomag élesztôhöz egy citrom levét adva, egy kevés kukoricaolajat, egy mokkáskanál mézet, pakolásként az arcra.

Leégés gyermekkorban: kétéves kor alatti gyermek esetében érdemes arra is figyelni, hogy a napozószer ne tartalmazzon tartósítószereket, színezô- és illatanyagokat. Ha a baba mégis leég, hűvös zuhanyozással lehet enyhíteni a fájdalmon, befújva az érintett területet Irix sprayvel. Ha hólyagos az égés, csak tiszta vízzel. Jól bevált házi szerek az aludttej, tejföl is, kellemesen hűsítik a bôrt, ám olajat, vajat, zsírt soha nem szabad kenni az égett bôrre!

 • ˇ dermatitis bullosa striata pratensis: bizonyos növények és a napsugárzás együttes hatására alakul ki hólyagcsás bôrgyulladás, vonalas erythema, vesiculák. Kezelése: szárító-hűtô rázókeverék, kenôcs (Susp. zinzi ol. FoNo, Ung.Burow FoNo) jav.

 • ˇ dermatitis vernalis aurium: idiopathiás, csoportos vesicula 5-12 éves fiúk fülén. Fényvédelemmel elôzhetô meg.

 • ˇ hidroa aestivalis: recessiven öröklôdô, fôleg az orron heggel gyógyuló hólyagok. Fényvédelemmel elôzhetô meg.

 • ˇ polymorph fényexanthema: tavasszal a fénynek kitett területeken erythema, papulák. Kezelése: fényvédelem, hűtôkenôcs (Ung.Burow FoNo).

 • ˇ phototoxicus reactio: loc. fototoxikus anyagok (kátrányszármazékok, növényi olajok, növények, festékek) és a napfény hatására erythema, hólyagok

 • ˇ photoallergiás reactio: belsô fényérzékenyítô anyagok (gyógyszerek: Hypothyazid, tetracyclin, Griseofulvin, Hibernal, Delagil, tripaflavin és növények (laboda, disznóparéj) hatására erythema, hólyagok megjelenése (mk. esetben localisan Susp.zinzi ol. FoNo, Ung.Burow FoNo, p.os antihistamin jav.)

2. melegártalom:

ˇ miliaria (sudamina): az eccrin verejtékmirigy kivezetôcsövének intraepidermális elzáródása miatt létrejövô verejtékretenció és ennek megfelelô erythemás alapon ülô hólyagcsák (Spars.Hexachloropheni)

ˇ hydradenitis: az axillaris apocrin mirigyek esetenként beolvadó phlegmonéja, abscessusa (sebészeti ellátás jav.)

ˇ meleg urticaria: a testhômérséklet emelkedésére megjelenô csalánkiütés (antihistamin jav.)

3. insectosisok:

ˇ 6   A szúnyog: a hímek az emberre nézve ártalmatlanok, táplálékukat kizárólag növényi nedvek alkotják, a nôstények a melegvérű állatok és az ember vérét szívják. Hosszú szúró-szívó szájszervükkel behatolnak a bôrbe, oda nagy hatású véralvadásgátló anyagot juttatnak _ amit nyáluk tartalmaz, majd vért szívnak.

Ellátás: az alig észrevehetô szúrás után, egy erôsen viszketô, vörös hólyag képzôdik. A véralvadásgátló anyag okozta kellemetlen viszketés akár egy napig is eltarthat. Enyhíteni lehet hideg vizes borogatással, vagy viszketés elleni kenôccsel. Gyerekeknél elôfordulhat, hogy a csípés helyét véresre vakarják, ill. hólyagos elváltozás alakul ki. Alaposan le kell tisztítani a bôrfelszínt és a másodlagosan fellépô fertôzések megakadályozására fedôkötéssel ellátni (loc. antihistamin, Susp. zinzi aquosa FoNo jav.).

Hangyák: Magyarországon 70 hangyafajt írtak le a kutatók Kedvelik a magas cukortartalmú élelmiszereket. Több betegség hordozói is lehetnek (elsôsorban a fáraóhangya), amelyek kórokozóit élelmiszereinkre viszik fel.

Ellátás: a hangyák legtöbb esetben védekezéskor, vészhelyzetben, esetleg élelem keresésekor, tévedésbôl marnak az emberbe. Az aránylag nagy és erôs rágóikkal okozott sérülés az ember bôrén csak helyi tüneteket okoz, még abban az esetben is, ha a potrohban található méregmirigybôl hangyasav (színtelen, szagtalan, illékony karbonsav) jut a marás helyére. A kivörösödô bôrfelületet fájdalom esetén hideg vizes ruhával kell borogatni, illetve a bôrt tiszta vízzel lemosni, majd fertôtleníteni.

A bögöly: hazánkban mintegy 50 faja, fajváltozata él. Ezek a rovarok tulajdonképpen közepes és nagy méretű legyek. A hímek teljesen ártalmatlanok, hiszen csak a virágok nektárjait szürcsölgetik. Az ormányszerű szájszervvel felfegyverzett nôstények azonban vért szívnak. Pillanatok alatt a bôr alá hatolnak, a nyálukban található véralvadásgátló anyag segítségével vérbôséget idéznek elô, és ezzel egyidejűleg vért szívnak. A bôrbe került méreg pár cm átmérôjű kemény daganatot okoz, ami csak több nap után szívódik fel.

Ellátás: a fájdalmas duzzanatot hideg vizes borogatással orvosolható. Használható viszketést csökkentô krém, a marás helyére, fertôtlenítés után fedôkötés. A támadás helye több napig is erôs fájdalmat okozhat.

4. fertôzések:

ˇ bacteriális: a felületes sérüléseknek, kivakarásoknak megfelelôen bact. felülfertôzôdés és különbözô kiterjedésű pyoderma _ impetigo, erysipelas, cellulitis, folliculitis (loc. súlyos esetben p.os vagy parenteralis antibioticum jav.)

ˇ gomba:

intertrigo: összefekvô területek (lágyék, hónalj) gombák okozta elváltozások (erythema, erosio, rhagas )

interdig. mycosis: ujjak közötti fertôzés és elváltozások

pit. versicolor: Malassezia furfur okozta csoportos aprófoltos vagy összefolyó, pigmenthiánnal járó elváltozás

Loc. antimycoticum jav. (Sol. Castellani s.f.FoNo, Sol. Antimycot. FoNo)

ˇ  7 A nemi szervek gombás fertôzései:

Nyáron mindenképpen érdemes ezekrôl az elváltozásokról beszélni, mivel melegben és strandoláskor gyakoriságuk sokszorosára nô. Legtöbbször két gombafajta, a Candida albicans és a Toluropsis glabrata fordul elô kórokozóként. Égô, viszketô érzést okoznak, a hüvelyben sűrű, nagyrészt szagtalan váladék képzôdik. Az elváltozás többnyire a menses elôtti napokban kezdôdik, majd a menstruáció alatt átmeneti javulás észlelhetô. A menses utáni napokban súlyosbodhat a gond. A gombás fertôzések terjedését fôleg a nyári hôségben elôsegítheti a műszálas fehérneműk, a bioaktív mosószerek használata, valamint a higiénés hiányosságok is. A strandok medencéinek vizében a délutáni órákra nagyon elszaporodnak a baktériumok és a gombák, így ezek sokszor melegágyai a nemiszervi és a bôrfertôzéseknek.

Hogyan lehet  a fertôzést megelôzni?

Tökéletes védelem nincs, de néhány tanácsot érdemes megfogadni. Strandon, fürdés után mindig le kell zuhanyozni, és a vizes fürdôruha helyett szárazat felvenni. Strandolás után szappan, nôknek az intim zuhany használata javasolt, mert ez segít a hüvely vegyhatását helyreállítani, így a baktériumok és gombák kevésbé tudnak megtelepedni. A lábujjak közét alaposan szárazra törölve hintôporral kell beszórni.

Kislányoknál a petefészek nôi hormontermelése még minimális, így az oestrogen jótékony védô hatása náluk nem érvényesül. Nem menstruáló leányok hüvelyhámja csak egyrétegű, ezért sokkal sérülékenyebb a felnôttekénél. A nagyajkak zsírtartalma alacsony, nem védik a hüvelybemenetet, kisajkak még nincsenek, mert azok csak a pubertás korban fejlôdnek ki. A nemi szôrzet hiánya miatt is védtelenebbek. Immunvédekezésük sincs, mely védi a nôket a hormonálisan aktív korban. Náluk a normál hüvelyflóra is hiányzik, ezért sokkal nagyobb fertôzésveszélynek vannak kitéve. Bár gyermekkorban inkább a baktériumok megtelepedésének kedvez a hormonhiányos állapot, elôfordul náluk is gombás fertôzés. A pubertás kort megelôzô hormonális változásokkal, melyek l0-ll éves kortól már jellemzôek, megteremtôdik a gombás elváltozások feltétele is. A leírtak miatt a gyermekeket fokozottabban kell óvni a fertôzésektôl.

ˇ vírusok: gyakoribbak, fôleg herpes simplex rec. (loc. aciclovir jav.)

5. napfényre és melegre súlyosbodó betegségek:

 • ˇ lymphoedema, ulcus: mindig progrediál

 • ˇ atópia, seborrhoea, rosacea, psoriasis: nem mindig

 • ˇ autoimmun betegségek: progrediálnak

 • ˇ meleg urticaria

 • ˇ naevusok , pigmentfoltok, verruca seborrhoeica, solaris keratosis: rizikófaktor

 • ˇ xerosis: progrediál

 • ˇ tengerparti nyaralás: A közvetlen és a vízrôl visszaverôdô napsugárzás felhevíti, megégeti a bôrt, a szemet, az ajkat és a koponyát. Már 3-4 napi folyamatos napozás hatására a bôr rugalmatlanná, sérülékennyé válik, csökken a folyadék-, zsírtartalma és az ellenállása, valamint a gyógyulási hajlama. A sebek alig gyógyulnak.

ˇ 8 Medúza: harang vagy gomba alakú, kocsonyás testű állat, szinte minden tengerben honos. Besorolásukat a testükön szétszórt, vagy annak egyes pontjain tömörült, csípôs, mérgezô anyagot termelô csalánsejtjeikrôl kapták. A tengerparton nyaraló megtalálhat köztük 5-10 mm-t alig meghaladó és tányérnyi nagyságú egyedeket éppúgy, mint a sárgásbarna színű és teljesen áttetszô, fátyolszerű példányokat is. A táplálékszerzésre és védekezésre egyaránt alkalmas csalánszerveken található kis tokok érintés hatására felpattannak. Az apró, szigonyszerű tűben végzôdô fonalkák az áldozat testén ejtenek sebeket, majd mérgezô anyagukat (hypotoxint, mely a kisebb állatokban agytörzsi károsodást, bénulást okoz) a bôrbe fecskendezik.

Ellátás: a csípést követôen a bôr kivörösödik, megduzzad. A kínzó, égetô duzzanatot hideg vizes ruhával kell borogatni és viszketést, fájdalmat csillapító krémeket használni. Ha nagyon nagy a gyulladt felület, antihistamin adása is szóba jön. A kisebb sérülések 2-3 nap elteltével elmúlnak.

ˇ 9 Fizikai  Ártalmak

A homok:

ˇ körömkárosodást okoz

ˇ Mire kell odafigyelni?

Soha ne játsszon a gyerek fürdônadrág nélkül! Ne üljön meztelenül a homokba, mert a homokból féregpeték kerülhetnek a hüvely és végbél tájékára. A homok irritáló hatása miatt gyulladást okozhat. Ne üljön meztelenül székre, hintára! Vizes alsóneműjét azonnal szárazra kell cserélni. Székelés után meg kell mosni a végbéltájékot, és soha nem szabad a székletet a hüvely felé kenni. Strandolás után egész testet szappannal kell megmosni és szárazra törülni. Amennyiben mégis váladékozás észlelhetô, gyermeknôgyógyászhoz kell fordulni, ugyanis kezeletlen esetben krónikussá válhat a fertôzés. Ez vizelési panaszokat, a hüvelyfal összetapadását válthatja ki, sôt a felnôttkori meddôség oka is lehet.

A víz

hatására a bôr felpuhul, megduzzad, ez a gombák és a baktériumok szaporodásának kedvez, sôt a szervezetbe jutását is elôsegíti. Gyakran kell száraz fürdôruhát cserélni, törülközés után az ülés legyen száraz, a szivacs nem jó, mert benedvesedik. A szennyezett vízben fürdés bôr és szembetegséget is okoz

A szél

bôrszárazságot, gyulladást okoz, illetve fokozza azt.

 • Az elsôsegélycsomag tartalma:

 • ˇ Allergiára: antihistamin

 • ˇ Égésre: Fenistil gél, Susp.zinzi ol. FoNo, Ung.Burow FoNo

 • ˇ Sebellátásra: Ung.Betadine, kötszer

ˇ  10 Irodalomjegyzék:

1. Daróczy J.: A nyári bôrápolás jellegzetességei Hippocrates 2000; 3. 141-44

2. Heide-Marie Heinz: Skin diseases caused by phisical and chemical agents in: Dermatology (pp221) Gustav Fischer Verlag,
Stuttgart

1. táblázat

Ultraviola Látható fény Infravörös

UVB UVA

280-315nm 315-400nm 400-800nm >800nm

 Dr. Szitkay Sándor