MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Scheuermann-betegség, gericferdülés , és kezelése

A Scheuermann-betegség viszonylag gyakori megbetegedés, amelyben a hátfájást és a púposságot (kifózis) a csigolyák rendellenességei okozzák.

A betegség serdülőkorban kezdődik, gyakrabban érinti a fiúkat, mint a lányokat. A Scheuermann-betegség valószínűleg nem önálló kórkép, hanem inkább hasonló megbetegedések csoportja. Az okok ismeretlenek.

A gerinc rendellenességeinek szűrésére végzett rutin iskolai vizsgálatok során gyakran diagnosztizálnak enyhe eseteket. Tünetei általában a legömbölyített vállak és a tartósan fennálló enyhe hátfájás. A felső gerincszakasz görbülete nagyobb, mint rendesen. A betegség hosszú ideig tarthat - gyakran több évig - legtöbbször azonban enyhe lefolyású. A tünetek megszűntével a gerinc alakja kis mértékben kóros maradhat.

Stádiumai

I..Stádium :Enyhe, nem súlyosbodó eseteket a hát megterhelését csökkentő fogyással és a fárasztó tevékenységek kerülésével lehet kezelni. Időnként, amikor a púposság súlyosabb, gerincmerevítő viselése vagy merev ágyon történő alvás válhat szükségessé. A betegség súlyosbodása esetén a gerinc rossz helyzete miatt műtét lehet indokolt.A gerinc nyílirányú élettani görbületei a nagy mozgások (ülés, járás, állás) begyakorlásával alakulnak ki(nekem ebben bőven volt részem a katonai szakközépiskola alatt), és eredményezik az egyénre jellemző tartást, mely általában az iskolás kor kezdetekor alakul ki. A helyes testtartás kialakulását a has- és légzőizmok ereje, a légzés típusa alakítja ki, de természetesen a külső környezeti tényezők is befolyásolják.


II.Stádium: 12-18 év között rendszerint több csigolya vesz részt a folyamatban, gyakran alakul ki háti kyphosis. A beteget általában áll. stádiumban a görbületnek megfelelően nyomási és ütögetési érzékenység viszi orvoshoz, fokozott fáradékonyság áll fenn, mely főként huzamos ülés, de hosszabb állás, járás után is fokozódik(hadsereg). A. szakasz a növekedés utolsó éveire esik, amikor a szervezet a fokozott igénybevételnek van kitéve. Ha ezt az időszakot a beteg különösebb panasz nélkül átvészeli, a prognózis kedvezőnek tekinthető. Ha a panaszok nem szűnnek meg, a beteget olyan munkakör felé kell irányítani, amely nem jár a gerinc fokozott igénybevételével.

III. vagy késői stádium végigkíséri a beteget az egész élete folyamán. A fájdalom a folyamatban résztvevő csigolyákra lokalizálódik, és nyomásra, ütögetésre fokozódik. Különös gondot kell fordítani az alsó háti és ágyéki lokalizációjú folyamatra, amelyek a 3. évtizedben súlyos lumbágóhoz vezethetnek és a beteget nehezebb fizikai munkára alkalmatlanná teheti.

Gerinckezelő eszközök jól beváltak a therapiás próbálkozások közöttGerincferdülés

A gerincferdülés a gerinc kóros görbülete.

A 10-14 év közötti gyermekek kb. 4%-ának van kimutatható gerincferdülése. Az esetek kb. 60-80%-a lányokban fordul elő. A gerincferdülés veleszületett fejlődési rendellenesség is lehet. Ha később alakul ki, akkor az esetek 75%-ában nem lehet a háttérben okot találni; a fennmaradó eseteket gyermekbénulás, agyi bénulás, fiatalkori csontritkulás vagy egyéb betegségek okozzák.

Tünetek és kórisme

Az enyhe gerincferdülés általában nem okoz tüneteket. Hosszabb ideig tartó ülés vagy állás után a hát fáradtsága érezhető. Ezt követheti háti izomfájdalom és végül súlyosabb fájdalom.

A legtöbb görbület a felső szakaszon jobbra és az alsó szakaszon balra domború, így a jobb váll magasabban áll, mint a bal. Az egyik csípő magasabb lehet a másikhoz képest.

Az enyhe gerincferdülés felfedezhető az iskolai rutin fizikális vizsgálat során. A szülő, a tanár vagy az orvos gerincferdülésre gondolhat, amikor a gyermek egyik válla magasabban áll, mint a másik vagy amikor a gyermek ruhái nem állnak egyformán mindkét oldalon. A betegség diagnózisának felállításához az orvos megkéri a gyermeket, hogy hajoljon előre és hátulról megnézi a gerincet, mert a kóros gerincgörbület könnyebben látható ebben a helyzetben. Röntgenvizsgálatok segítenek a diagnózis megerősítésében.

Kórjóslat és kezelés

A prognózis attól függ, hogy hol van a kóros görbület, milyen súlyos és mikor kezdődtek a tünetek. Minél súlyosabb a görbület, annál nagyobb a valószínűsége a további állapotromlásnak.

Kimutatható gerincferdülés esetén a gyermekek felének gyógykezelésre vagy szoros orvosi ellenőrzésre van szüksége. Az azonnali kezelés megelőzheti a későbbi testi fogyatékosságok kialakulását.

A gerincferdüléssel a gyermeket általában ortopéd szakorvos kezeli. Merevítő vagy gipszkötés viselhető a gerinc egyenesen tartására. Néha elektromos gerinc ingerlést végzenek. Ilyenkor a gerincizmokat gyenge elektromos árammal ingerlik, aminek hatására a gerinc kiegyenesedhet. Egyes esetekben műtét szükséges, amelynek során a csigolyákat egyesítik egymással; fémrudat helyeznek be a műtét során, hogy a gerincet egyenesen tartsák a csigolyák egyesüléséig.

A gerincferdülés és a kezelése pszichológiai problémákat okozhat, fenyegeti a serdülőkori önbecsülés kialakulását. Merevítő vagy kötés viselése gondot okozhat a kortársaktól elütő megjelenés miatt, a kórházi tartózkodás, valamint a sebészeti beavatkozás pedig a serdülőkori függetlenséget fenyegeti. Kezelés nélkül azonban szemmel látható, tartós testi fogyatékosság alakul ki. A tanácsadás és a támogatás sokat segíthet.

 

 A GERINCFERDÜLÉS ÉS KEZELÉSE

Az emberi gerincoszlopnak csak nyílirányban vannak élettani görbületei, amelyek az élet folyamán változnak, és végleges formájukat a növekedés befejezésekor nyerik el. A felnőtt ember gerince kétszeres S alakban görbült, és ezek a görbületek helyes tartásnál egymást kiegyenlítik.
A fejletlen, gyenge izomzatú gyerekeknél különösen az iskolás-, és serdülőkorban a gyors növekedés következtében hanyag, helytelen testtartás alakulhat ki. Ezek a fiatalok igen gyakran feltünően kerekhátúak, vállaik előreesnek, csapottak, mellkasuk lapos, hasuk előredomborodik, fáradékonyak, nehezen tanulnak. Hanyag tartásnál a gerincen nincsenek rögzült elváltozások, felszólításra a gyerek helytelen tartását ki tudja javítani.
A hanyag tartást el kell azonban különíteni a gyermekkori gerincbetegségektől- néha nem is olyan könnyű-, amelyek szakorvosi ellenőrzést és kezelést igényelnek. Kóros körülmények között eltűnhetnek, vagy abnormális határokon túl is fokozódhatnak a nyílirányú gerincgörbületek, jellegzetes szerkezeti eltérések mellett, (Scheuermann - betegség) vagy létrejöhet a gerincoszlop kóros homlokirányú elhajlása, ferdülése (strukturális scoliosis) is. Mindez kísérőtünete, szövődménye lehet számtalan kórképnek, de legtöbbször mint önálló kórkép fordul elő.

A Scheuermann-betegség a serdülő fiatalok körében igen gyakran fordul elő, sajnos kezdeti szakaszában könnyű elnézni, tartáshibának minősítik és kezelés nélkül hagyják. A csigolyákon észlelhető jellegzetes szerkezeti eltérések következtében azonban röntgenfelvétellel igazolható. A kórkép megjelenési ideje jellemző, 10-12 éveseken a korai, 14-15 éveseken már a kialakult, jellegzetes formákkal találkozunk. Fiuk, lányok közel azonos gyakorisággal betegszenek meg.

A szerkezeti scoliosis nem csupán a gerinc oldalirányú görbületét jelenti, hanem azzal egyidőben a gerinc torzióját, a csigolyák vízszintes síkban történő elcsavarodását is. A kóros görbület oldalán megjelenik, kiemelkedik a bordakúp, s ez egyben fel is hívja a figyelmet a betegségre. A szerkezeti scoliosis elsősorban lányok megbetegedése, bármelyik korban előfordulhat.
A fent leírt betegségek ismeretlen eredetűek, ezért a korai felismerés, és kezelés jelenti a védekezés egyetlen hatásos módját. A korai felismerésben nagyon fontos szerepe van a szülőknek, gyermekorvosoknak, védőnőknek, pedagógusoknak. Figyelemmel kísérve a gyermek növekedését, testtartását, annak változásait, ha rendellenességet észlelnek, keressék fel az ortopéd szakorvost.

Különösen fontos a kisgyermekkori gerincferdülések időbeni felfedezése, mert ezek hajlamosak leginkább a gyors rosszabbodásra, s emiatt többségük kórházi kezelést és fűzőviselést igényel.
A kozmetikus, higiénikus műanyag fűzőkkel a kóros görbületeket jelentős mértékben vagyunk képesek javítani. A gerincferdülés nagyságának változása röntgenfelvételek készítésével pontosan nyomon követhető!

FŰZŐKEZELÉS

A gyermek számára rendelt fűzőt ortopédtechnikus mesterek készítik el, minden esetben egyéni mintavétel alapján. A fűzőviseléssel járó esetleges nehézségekről, kellemetlenségekről, és a kezelés várható eredményeiről a betegeket, és szülőket, kollégáink részletesen tájékoztatják. A gyerekeket életmódbeli tanácsokkal látják el, és külön felhívják a figyelmüket a gyógytorna fontosságára. A fűzős gyermekek, és családjaik immár hagyományossá váló sportrendezvényeken és táborozásokon vehetnek részt. Ennek kapcsán a gyerekek érezhetik, hogy problémájukkal nincsenek egyedül, és egymás társaságából erőt meríthetnek ehhez a hosszantartó, és nagy türelmet igénylő kezelés elfogadásához. Évek tapasztalata bizonyítja, hogy megfelelően kialakított fűzőkkel kiváló eredmények érhetők el, és kockázatos műtétek kerülhetők el.

 

 

Drinfo