MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

HIV pozitivitás és AIDS


HIV pozitivitás és AIDS

Alapfogalmak

AIDS
Aquired Immun Deficiency Syndrome: szerzett immunhiányos betegség.

Nevét arról kapta a betegség, hogy nem genetikailag örökölt, hanem az élet folyamán szerzett kórképről van szó, ami főleg az immunrendszer működését rontja, megtámadja az emberi immunrendszert, majd tulajdonképpen elpusztítja azt. Fertőző betegség, amit egy vírus okoz.

HIV
Human Immundefeciency Virus: Emberi Immunhiány Vírus, vagyis annak a vírusnak a neve, amely az AIDS nevű betegséget okozza. A vírus csak embereket fertőz, macska, kutya stb. nem kapja meg.
Fontos különbség van az AIDS-beteg és a HIV-pozitív között: AIDS-betegnek hívjuk, aki elkapta a HIV vírust, megbetegedett, és jelenleg az AIDS betegség tünetei mutatkoznak rajta (ld. Később)
HIV-pozitívnak azokat az embereket nevezzük, akik megkapták a vírust, szervezetükben hordozzák, de még semmilyen tünet nem látszik rajtuk. Ez az állapot évekig tarthat, gyógyszeres kezeléssel meghosszabbítható. Veszélye abban van, hogy az illető esetleg nem is tudja magáról, hogy HÍV-pozitív, külsőleg semmi sem látszik rajta, de másokat könnyen megfertőzhet.

Fertőzés
Fertőző betegségnek azokat a betegségeket nevezzük, amelyeket valamilyen élő mikroorganizmus (vírus, baktérium, gomba, féreg) okoz, és egyik emberről a másikra terjednek. Attól függően, hogy a betegséget okozó mikróba mennyire életképes, a fertőzések terjedhetnek tárgyakkal, cseppfertőzéssel, vér útján, szexuális úton, étellel, stb.

Immunrendszer
Az immunrendszer az emberi szervezet védelmi rendszere, olyan, mint egy biztonsági szolgálat. Ha az embert valamilyen fertőzés támadja meg, az immunrendszerünk azonnal működésbe lép, és megpróbálja valahogy hatástalanítani a támadót. Ugyanígy, ha az emberi szervezetben valamilyen daganat indul fejlődésnek, az immunrendszer ezt is azonnal észreveszi, és megpróbál tenni ellene. Az immunrendszerünk alkotórészei a fehérvérsejtek .

Fehérvérsejt
Ezek azok a sejtek, amik észreveszik, ha a szervezetet támadás éri, és ellentámadásba lendülnek. Több fajtájuk van, mindegyiknek más a szerepe. A HIV vírus a fehérvérsejteket, azaz az ember saját védelmi rendszerét támadja meg elsőként, konkrétan a CD4 lymphocyta típusba tartozó fehérvérsejteket. Ezek a vírus hatására pusztulni kezdenek.

Immunhiány
Olyan állapot, amikor az immunrendszerünk valami miatt rosszabbul működik. Immunhiányt okozhatnak pl. örökletes betegségek, vagy a HIV vírus. Ilyen állapotban az emberi szervezet védekezőképessége rettentően lecsökkenhet, ezért olyan fertőzéseket is elkaphat, illetve olyan daganatok is megtámadják, amik ellen egyébként képes lenne védekezni.

Opportunista fertőzés
Olyan fertőző betegségek, amelyeket egészséges ember nem kap meg, egészséges emberen nem okoznak tüneteket. Ezeket olyan kórokozók okozzák, amiket az egészséges immunrendszer simán képes legyőzni. Immunhiányos állapotokban viszont, amikor nem tudunk védekezni, még ezek az egyébként gyenge kórokozók is halálos fertőzést okozhatnak.


Történet

A szerzett immunhiányos szindróma első esetét 1981-ben, Amerikában ismerték fel. Néhány orvos felfigyelt arra, hogy homoszexuális fiatal férfiak opportunista fertőzésekben betegedtek meg, illetve ritka bőrdaganatok jelentek meg rajtuk. Észrevették, hogy ezeknek a betegeknek elsősorban az immunrendszerük működik rosszul, ezért gyakorlatilag képtelenek védekezni a fertőzések és daganatok ellen.
1983-ban sikerült izolálni a betegséget okozó vírust, (Montagnier, Pasteur Intézet, Párizs) amit hosszas vita után végül HIV-nek neveztek el. Később Nyugat-Afrikában felfedezték a vírus egy másik variánsát, amely a HIV-2 nevet kapta.
1984-85. között többféle, a vírus szűrésére alkalmas módszert is kidolgoztak.
1986. az első AIDS eset Magyarországon.
A járvány történetének jellemzője még, hogy eleinte a homoszexuális férfipopuláció körében terjedt, a második hullám az intravénás kábítószer-használókat érintette, a harmadik hullámban pedig leggyakoribb a heteroszexuális átviteli mód.


Terjedési módok

Hogyan terjedhet a HIV vírus?

HIV-fertőzés akkor lép fel, ha a vírus az egyik ember valamilyen testnedvéből a másik ember véráramába kerül. Milyen testnedvekról van szó? A HIV-et izolálták már fertőzött ember véréből, ondóból, hüvelyváladékból, anyatejből, agyvízből, könnyből, nyálból és vizeletből. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fertőzés e váladékok mindegyikével átvihető, hiszen bennük a vírus koncentrációja jelentősen különböző. Különösen fertőző a vér, az ondó, a hüvelyváladék és az anyatej. Ennek következtében a HIV átvitelének három fő útja van. Ezek a szexuális út, a vér útján történő átvitel, illetve az anyáról gyerekre való terjedés.

Nemi érintkezés

Anális és vaginális közösülés
Orális közösülés

Szennyezett tűk

Kábítószer intravénás befecskendezése
Tűszúrásos sérülések,injekciók

Anya-gyermek

Méhen belül
Szülés közben
Anyatejjel

Szerv-szövet adományozás

 

Vérátömlesztés
Vese, bőr, csontvelő, szaruhártya stb. átültetés


Szexuális úton való terjedés
A HIV fertőzéseknek kb. 70-80 %-a ezen az úton történik. A fertőzés kockázata természetesen függ a szexuális érintkezés módjától: legveszélyesebb az anális közöslés, ezt követi a vaginális közösülés, majd az orális szex. A vírus megtalálható a fertőzött ember ondójában, illetve hüvelyváladékában és menstruációs vérében.

Közösülés
A közösülés során a fertőzött testváladékban lévő vírus szabad szemmel láthatatlan, pici hámsérüléseken jut be a partner véráramába. Ilyen kis hámsérülések még a leggyengédebb közösülés során is keletkeznek.
Anális behatolás esetén sokkal több az ilyen sérülés, ezért ez a fajta mód sokkal veszélyesebb a HIV-fertőzés szempontjából.
Megfelelően használva a kondom sokat segít a különböző szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezésben, beleértve a HIV-et is. Fontos, hogy ne használjunk olajos alapú síkosítót, mert ez tönkreteszi a kondomot, és nem véd tovább. (Ilyen a vazelin, a masszázsolajak).
Semmilyen másfajta fogamzásgátló eszköz (tabletta, pesszárium, spermicidek, megszakított közösülés, stb.) nem véd a fertőzés ellen.

Orális szex
Orális szexről beszélünk, ha a partner a szájával vagy a nyelvével ingerli a másik nemi szervét. Jelenleg nem lehet pontosan megmondani, mekkora eséllyel kapható így el a HIV vírus: valószínűleg kicsi a kockázat, de előfordul. Növeli a fertőződés esélyét, ha valamilyen kis vágás, hámsérülés, vagy vérzés van akár a szájban, akár a hímvesszőn vagy a hüvelyben. Ne feledjük, hogy apró hámsérülések már a fogmosás során is keletkeznek a szájban!

Csók?
Elméletileg nem lenne kizárt, hogy nyelves csók útján terjedjen a HIV, pontosan az előbb említett hámsérülések miatt. A nyálban azonban a vírus már életképtelen, ezért az átvitel kockázata elhanyagolható: a betegség ismerete óta nem írtak le csókolózás útján való fertőződést.

Terjedés vér útján
Erről a formáról beszélünk, ha közvetlenül a fertőzött ember véréből jut át a vírus a másik ember vérébe. Ez többféleképpen valósulhat meg: ilyen a vérátömlesztés, az intravénás droghasználat, a tűszúrás, akupunktúra, tetoválás.

Vérátömlesztés
HIV pozitív vér átömlesztésekor természetesen elég nagy eséllyel megfertőződne a vért kapó beteg, ezért ma már mindenütt szűrik a vérkészítményeket (Magyarországon 1985 óta!). A szűrést némileg megnehezíti az ablak-periódus (ld. Ott), de így is nagy biztonsággal működik: a vírus felismerése óta a fertőzések 3 %-a történt vérátömlesztés útján, ezek is főleg az első időkben, amikor még nem volt mindenhol elérhető a szűrővizsgálat.

Intravénás droghasználat
Az intravénás heroinhasználók körében elterjedt módszer a közös tű használata. Az első használó heroint szív fel a fecskendőbe, megszúrja magát, visszaszív egy kis vért a fecskendőbe, hogy lássa, jó helyre szúrta-e, majd beadja magának a heroint. A tűt és a fecskendőt továbbadja, amivel ugyanezt teszi a többi jelenlévő használó is, ezért a tű erősen szennyezett az összes jelenlévő vérével. Általában, ha egy adott városban vagy országban felbukkan az első HIV-pozitív heroinista, hónapokon belül megfertőződik az egész droghasználó populáció, és hirtelen megnő az adott országban a HIV-pozitív esetek száma. A betegség felfedezése óta a fertőzések 10 %-a történt ilyen módon. Magyarországon 2003-ban regisztrálták az első intravénás droghasználó HIV-pozitív esetet.

Tűszúrás
Ide tartoznak azok az esetek, amikor fertőzött vérrel szennyezett tűvel szúrják meg az ember bőrét. Elvileg bármilyen eszköz, amellyel a bőrt átlyukasztják, alkalmas a HIV átvitelére: ilyenek a tetováláshoz, akupunktúrához használatos tűk, injekcióstűk. Gyakorlatilag fontos tudni, hogy a HIV vírus a levegőn néhány perc alatt elpusztul, az esély már ezzel is minimálisra csökken. Ezenkívül a tetoválóeszközöket, akupunktúrás eszközöket ma már mindenütt fertőtlenítik, a hazai fertőtlenítőszereknek nagy része hatásos a HIV ellen, természetesen tetoválószalonokban ilyeneket használnak. A füllyukasztás hazánkban általában belövőpisztollyal történik, amelynek a lándzsája szintén egyszer használatos; a piercongek felhelyezése pedig vagy hasonló módon pisztollyal, vagy egyszer használatos tűvel. Elhanyagolhatóan kicsi tehát az esély a HIV ilyen módon történő átvitelére. Az injekciós tűk a hazai gyakorlatban egyszer használatosak, ezért ilyen módon egyik betegről a másikra nem vihető át a fertőzés.

Egészségügyi balesetek
Az egészségügyi személyzet fertőződhet esetlegesen olyan módon, ha a HIV-pozitív személlyel történt beavatkozás (injekció, vérvétel) során az ápolónő vagy orvos véletlenül megszúrja az ujját, a sebész műtét közben megvágja magát, stb. A betegség felfedezése óta az összes fertőzésnek kevesebb, mint 0,01 %-a történt ilyen módon.

Szervátültetés
A járvány kezdetekor előfordulhatott a szervátültetés (vese, szaruhártya, csontvelő) átültetése során. Ma a szervdonorokat szűrik, HIV pozitív személy semmilyen szervet nem adhat.

Terjedés anyáról gyermekre
Erről az esetről beszélünk, ha a HIV-pozitív anyuka adja át a vírust születendő gyermekének. Ez többféle módon is előfordulhat: a méhen belüli élet során, a szülés alatt, vagy az anyatejjel. Annak az esélye, hogy a HIV pozitív mama átadja a fertőzést gyermekének, 15-45 % közötti.
Számos országban a terhesgondozás részeként felajánlják a terhes nőknek a HIV teszt elvégzését, és ha az anya HIV pozitívnak bizonyul, gyógyszeres kezelésben részesülhet. HIV pozitív anyuka császármetszéssel szülhet, így kisebb a fertőzés átvitele. Tovább csökken a kockázat, ha szoptatás helyett tápszerrel táplálják a gyermeket. A terhesség alatt szedett gyógyszer, a császármetszéssel való szülés, és a szoptatás elhagyása az átvitel kockázatát 5%-ra csökkenti.


Hogyan NEM terjed a HIV vírus?

 • A HIV-et nem lehet érintéssel, kézfogással, öleléssel, arcrapuszival, vagy könnyel elkapni.
 • Nem kapható el közös fürdőkád vagy WC használatakor, közös csésze, evőeszköz vagy tányérhasználattal, törülköző és könyvhasználattal.
 • Nem terjed étellel.
 • Nem terjed köhögéssel, tüsszentéssel.
 • Nem lehet elkapni kutyától, macskától, denevértől, fókától, és egyéb állattól sem.
 • Szúnyog, csótány, tetű, poloska és egyéb rovar csípése útján sem terjed.
 • Nem kapható el az uszodában, illetve közös ház, lakás, munkahelyhasználat során.
 • Bár nagyon kevéssé valószínű, hogy a HIV borotvakészülékkel vagy fogkefével átvihető, véletlenül pici vér kerülhet rájuk, ezért inkább kerüljük ezek közös használatát.
 • Bár elméletben a szájban lévő sérülések miatt nem kizárt, nem írtak még le csókolózás útján történt fertőzést.


Szűrővizsgálat

A HIV-vel való fertőződést követően a fertőzött nem lesz azonnal beteg: évekig tünetmentes, úgynevezett vírushordozó lehet. Fontos tudni, hogy ebben az állapotban a HIV-pozitív vírushordozó fertőző. Ezenkívül az idejében megkezdett antivirális terápia évekkel növelheti a beteg élettartamát. Többek között ezért fontosak a szűrővizsgálatok.

Módszerek

ELISA és WESTERN BLOT
A HIV fertőzöttség kimutatására többféle módszer létezik. A két legáltalánosabban használt az ELISA és a WESTERN BLOT módszer. Ezekkel a módszerekkel nem magát a vírust, hanem a vírus ellen termelődött antitesteket mutatjuk ki. Ezeknek az antitesteknek a termelődéséhez idő kell, ezért a szűrővizsgálat a fertőződést követően nem lesz azonnal pozitív. Az alkalmazott módszertől függően a fertőződést követően csak 1-3 hónappal később válik pozitívvá a HIV teszt. Ezt az 1-3 hónapot ablak-periódusnak nevezzük.

PCR
Létezik közvetlenül a vírus kimutatását szolgáló módszer is, a PCR, ezt azonban bonyolultsága és költségessége miatt kutatási célokra használják.

Téves eredmény
Bár ma már egyre jobb szenzitivitású tesztek vannak forgalomban, mégis előfordulhat az álpozitív vagy az álnegatív HIV teszt.
Álnegatív nak nevezzük a tesztet, ha a szűrővizsgálat negatív eredményt mutat, pedig a vizsgált személy HIV fertőzött. Ez az ablak-periódusban fordulhat elő (ld fent), ezenkívül előfordulhat egyes ritka kötőszöveti betegségek együttes megléte esetén is.
Álpozitív a teszt, ha a szűrővizsgálat eredménye pozitív, pedig a szerencsétlen delikvens nem HIV-fertőzött. Álpozitív lehet a teszt egyes védőoltások után, egyes immunológiai betegségekben, fertőzésekben, terhességben. Ennek kiküszöbölésére a pozitív eseteket újra megvizsgálják egy másik módszerrel. A két módszer együttes érzékenysége már 100 % biztonságú eredményt ad.

Hogyan és hol zajlik?
Magyarországon az AIDS szűrővizsgálat névtelen és ingyenes. Akkor kell csak fizetni érte, ha hivatalos igazolásra van szükségünk arról, hogy negatívak vagyunk, például munkához vagy külföldi utazáshoz.

A vizsgálat egy vérvételt jelent.

A vizsgálati anyagot az ELISA módszerrel szűrik meg. Amennyiben pozitív eredményt kapnak, többször is megszűrik ugyanazt a mintát. Ha mindannyiszor pozitív az eredmény, behívják az illetőt egy újabb vérvételre, amit a WESTERN BLOT technikával megvizsgálnak. Amennyiben mindkét teszt pozitív, felajánlják a páciensnek a gyógykezelést. Ahhoz, hogy valaki gyógyszereket kapjon, meg kell adnia a nevét és a TB számát.

Magyarországon névtelen, ingyenes AIDS szűrés érhető el a városi illetve kerületi Bőr és Nemibeteg Gondozók többségében, Budapesten ezenkívül a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján és a Szent László Kórházban.

A véradók vérét automatikusan szűrik, és levélben értesítenek, ha valami gond van, vagyis valamelyik szűrés pozitív eredményt mutat. Ilyenkor a betegségről senkit sem értesítenek, a minta pozitivitásáról csak a laborszemélyzet tud. A véradó egy levelet kap, amelyben megkérik, hogy fáradjon be egy plusz vérvizsgálatra (a levélben nem írják le, hogy miért, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljön). Az illetőnek csak személyesen mondják el, hogy valamelyik tesztje pozitív lett, ez annyit jelent, hogy meg kellene vizsgálni célzottan az ő vérét. Ezután a HIV-szűrésnél leírt módszerekkel tisztázzák, hogy ál-, vagy valódi pozitivitásról volt-e szó.


A fertőzés lefolyása

A betegség lefolyása változó, de általában évekig tart, a következő szakaszokra szokás osztani:

 1. Fertőzés
 2. Bevezető tünetek (gyakran nincsenek)
 3. Tünetmentes HIV pozitivitás időszaka
 4. AIDS

•  Fertőződés

A fertőzés módjairól már beszéltünk. Bármelyik módon történik a fertőzés, a betegség lefolyása mindig ezt a menetet követi.

•  Bevezető tünetek

A fertőződést követő hetekben a vírus szaporodásnak indul a szervezetben, azaz nőni kezd a szervezetben lévő vírusok száma. A vírusok a fehérvérsejteknek egyik típusát, az úgynevezett T-sejteket támadják meg, ezek pusztulni kezdenek, ezért ezek száma csökken. Mindemellett a szervezet sem tétlenkedik, hanem elkezd a vírus ellen ellenanyagot (antitestet) termelni. Ennek az időszaknak a tünetei influenzához hasonlóak lehetnek, hőemelkedés, rossz közérzet, nyirokcsomó-duzzanat, levertség. Sok esetben egyáltalán semmilyen tünet nincsen.

•  Tünetmentes HIV pozitivitás

Egy idő után a szervezet kb annyi ellenanyagot termel, amivel elpusztítani sajnos nem tudja, de képes kordában tartani a vírust. Ez azt jelenti, hogy a vírusok nem szaporodnak tovább, hanem állandó jelleggel ugyanannyi van belőlük. Ezért a T-sejtek sem pusztulnak tovább, hanem ezeknek a száma is beáll egy nagyjából állandó értékre. Sajnos ez a kevés vírus is elég ahhoz, hogy fertőzzön, ezért az ilyen állapotban lévő személy nem beteg ugyan, tünetei nincsenek, de fertőzőképes. Ez a tünetmentes HIV pozitív állapot évekig (5-10 évig) tart, a jelenleg ismert gyógyszeres kezeléssel hosszabbítható.

•  AIDS-betegség

Néhány év után sajnos eljön az az idő, amikor a szervezet már nem bírja tovább a harcot, és a vírus kerekedik felül. Innentől kezdve beszélünk AIDS-betegségről. Ekkor az ellenanyagszint csökkenni kezd, a vírusok újra szaporodni kezdenek, egyre több T-sejtet ölnek meg, ezért a vírusszám növekedésével egyidejűleg a T-sejt szám csökken. Ez a stádium már különféle tünetekkel, panaszokkal jár, és végül minden esetben halálhoz vezet.

AIDS-tünetek
Az AIDS-betegség tünetei két csoportra oszthatók. Egy részük általános tünet, melyet maga a vírus, illetve annak a szervezetre gyakorolt hatása okoz.

A tünetek másik része annak a következménye, hogy a vírus elpusztítja a fehérvérsejteket, károsítja és végül szinte teljesen tehetetlenné teszi az immunrendszert. Ezért a szervezet többé már nem lesz képes védekezni olyan kórokozók és betegségek ellen, amelyek ellen az átlagember védekezni képes. Ezek az opportunista fertőzések és a ritka daganatok, amelyek különféle, változatos tünetekkel járnak.

Általános tünetek
Az AIDS betegség kezdetén a három vezető tünet általában:

- Hasmenés

- Éjszakai izzadás

- Nyirokcsomó-duzzanat

Természetesen ezek a tünetek nem csak AIDS esetén lépnek fel, más betegségnek is lehetnek a jelei, de együttes fennállásuk esetén az orvos javasolni szokta a HIV-teszt elvégzését.

Opportunista fertőzések (ld alapfogalmak)
Rengeteg ilyen fertőzés létezik, de vannak, amelyek elég jellegzetesek AIDS-re, ezért ezeket megemlítjük. A legjellegzetesebbeket indikátor betegségnek is nevezik, mert ezek jelzői az AIDS betegségnek.

Súlyos candidiasis
A Candida nevű gomba mindenhol jelen van a környezetünkben, ezért laboratóriumi tesztekkel gyakran kimutatható az egészséges emberből is, de ép immunrendszer esetén a hüvelygombán kívül (ld ott) nem okoz betegséget. AIDS-betegben a gomba elszaporodik a nyelőcsőben, légcsőben, tüdőben, nagy, szürkés telepeket képezve.

Pneumocystis tüdőgyulladás
A Pneumocystis carinii nevű egysejtű egészséges embernél nem okoz tüdőgyulladást, mert ha esetleg bejut a tüdőbe, az ott jelen lévő T-sejtek azonnal hatástalanítják. AIDS-ben T-sejtek nincsenek, vagy csak nagyon kevés, ezért ilyenkor súlyos tüdőgyulladást okozhat.

Agyi toxoplasma
A Toxoplasma gondii nevű egysejtű macskáról szokott emberre terjedni. Általában enyhe, megfázáshoz hasonló betegséget okozhat, de legtöbbször semmit sem okoz. Egyedül terhes anyáknál veszélyes, mert a terhesség alatt elkapott Toxoplasma fejlődési rendellenességeket okoz a gyerekben (ezért terhes anyák inkább tartózkodjanak macskamentes övezetben). AIDS-beteg a Toxoplasma ellen sem tud védekezni, olyannyira, hogy az agyvelő és agyhártyagyulladást képes okozni.

Ritka daganatok
Az alábbi daganatok kifejezetten jellegzetes módon AIDS-ben fordulnak elő.

Kaposi-szarkóma

Bőrdaganat, pontosabban a bőrben lévő kis erek rosszindulatú daganata. (Kaposi Mór nevű magyar patológus fedezte fel, róla nevezték el). Kinézetre növekvő, lilás folt a bőrön. Ez a bőrdaganat ritkán előfordulhat nem-AIDS-es betegeken is, de csak idős korban, a testen csak egy helyen, (általában valamelyik végtagon) és viszonylag lassan rosszabbodik. Ezzel szemben AIDS betegen akármilyen fiatal életkorban előfordulhat, testszerte több helyen is, és gyorsan rosszabbodik.

Agyi limfóma

A limfóma a nyirokcsomókban lakó fehérvérsejtek daganata. Előfordul AIDS nélkül is, de akkor csak a nyirokcsomókban jelentkezik a betegség, esetleg később beterjed a májba, lépbe. AIDS-ben viszont kivételesen a központi idegrendszerben (agyban) is előfordulhat ez a daganat.

Az opportunista fertőzések legtöbbje kezelhető, a daganatok már kevésbé. A probléma ott van, hogy egy idő után már egyszerre több fertőzése is van a betegnek, szenved az antibiotikumok mellékhatásaitól, de a saját védekezőrendszerét lehetetlen helyreállítani. Az emberi immunrendszert pedig egyetlen gyógyszer sem tudja helyettesíteni, így a beteget csak egy ideig lehet életben tartani, hamarosan meghal valamelyik opportunista fertőzésben vagy daganatban.


Gyógykezelés

A járvány indulásakor semmiféle gyógyszer nem létezett a HIV vírus ellen. A kutatások során ma már többféle szerrel is rendelkezünk. Sajnos egyik sem öli meg a vírust, csak gyengíti, tehát nem gyógyítja meg a betegséget, csak meghosszabbítja a tünetmentes időszakot. Ez a hosszabbodás elég hosszú, akár 20 év is lehet, ha a gyógyszert idejében elkezdik. Ezért, ha valakinek a szűrés során kiderül, hogy pozitív a HIV tesztje, azonnal el kell kezdeni a gyógyszerek szedését. Ahhoz, hogy a beteg gyógyszert kapjon, meg kell adnia a nevét és TB-számát, mert ezek nagyon drága gyógyszerek, amikért a TB fizet. Természetesen el is utasíthatja a kezelést.

A HIV-re ható gyógyszereket általában kombinálják egymással, tehát a beteg többféle gyógyszert is kap, és nagyon fontos, hogy mindegyiket szabályosan szedje. Sajnos elég bonyolult, tehát például az egyiket két órával evés előtt, a másikat fél órával evés után, stb. Nem szabad elfelejteni sem a gyógyszerbevételt, mert ha a beteg akár egy vagy két napig kihagyja, rögtön elkezdenek szaporodni a vírusok.

Emellett fontos, hogy a beteg megpróbáljon olyan életmódot élni, aszerint étkezni, hogy ne tegye ki magát felesleges fertőzéseknek. Például ne egyen mosatlan nyers gyümölcsöt, mert életveszélyes fertőzést kaphat tőle, főleg hámozható gyümölcsöket és főtt ételeket ajánlott enni. Ezt jelenti az ún. BRAT diéta (Banana Rice Apple Toast) . A banán és az alma két példa héjas illetve hámozható gyümölcsre, a rizs és a pirítós pedig két példa sült/főtt, szénhidrát-dús ételre, ezért erről nevezték el a diétát.

Ne dohányozzon, ne napozzon túl sokat, stb.

Ezenkívül természetesen a megfelelő antibiotikummal kezelik az esetlegesen fellépő opportunista fertőzéseket.

HIV vírusra ható gyógyszerek

 • nukleozid típusú reverz transzkriptáz gátlók
 • nem nukleozid típusú reverz transzkriptáz gátlók
 • proteáz gátlók

Ezek közül a gyógyszercsoportok közül kettős vagy hármas vagy négyes kombinációt kap a beteg. Hogy éppen melyiket, azt az alapján döntik el, hogy a saját szervezete aktuálisan mennyire harcol a vírus ellen: vagyis megmérik a vérben a T-sejtszámot. A kezelés során ezt az értéket folyamatosan ellenőrzik, és ez alapján változtatják a kezelést.


Megelőzés

Mivel az AIDS-et egyelőre nem lehet meggyógyítani, csak lassítani, ezért jobb lenne egyáltalán el sem kapni. Erre különböző módszerek képzelhetők el.

Védőoltás
Nincsen. A járvány kitörése óta több kutatócsoport, többféle módszerrel keresi a védőoltást. Vannak köztük, amelyek már kipróbálás alá is kerültek, de eddig még egyik sem bizonyult jónak.

Szexuális átvitel megelőzése
Csökkenthető a fertőződés esélye, ha az ember egyáltalán nem él nemi életet, vagy állandó partnere van, aki nem HIV pozitív. Ha mégis előfordul, hogy olyannal élünk nemi életet, akinek nem láttuk a HIV-tesztjét, mindenképpen ajánlatos óvszert használni. Ez vonatkozik az anális, vaginális, orális közösülésekre is.

Vérrel való átvitel megelőzése
Magyarországon a vérátömlesztésre használt véreket szűrik, az injekcióstűk egyszer használatosak. Legtöbb tetoválószalonban fertőtlenítik a tűket, de erre érdemes odafigyelni. A legnagyobb veszélyt a közös tűvel történő intravénás droghasználat jelenti, ez ellen próbálnak tenni a tűcsere programok, ahol a drogosok steril tűket kaphatnak.

Magzatra terjedés
HIV-pozitív terhes anya esetén nem lehet teljes biztonsággal megelőzni, hogy a fertőzés a babára terjedjen, de elég jól le lehet csökkenteni az esélyét, ha az anyuka a terhesség alatt HIV-ellenes gyógyszereket szed, a babát császármetszéssel szüli meg, és nem szoptatja.


Statisztika

Sajnos az AIDS járvány sokkal gyorsabban terjed, mint ahogy azt pl. 10 évvel ezelőtt előrejelezték. A HIV-fertőzöttek számát kétféleképpen határozzák meg: az egyik az adott országban HIV szűrésen részt vett és pozitívnak bizonyult emberek száma. A másik egy becsült adat, hiszen sokkal többen vannak, akik pozitívak, de még nem mentek el szűrésre. Ezért az egészségügyi világszervezet minden országban kiszámolta, hogy kb. mennyivel kell megszorozni a regisztrált HIV pozitívak számát ahhoz, hogy kapjunk egy nagyjából pontos becslést a valós helyzetről.

Világhelyzet

A világon élő HIV-pozitívok becsült száma: 40 millió.Ebből felnőtt 37.1 millió, gyerek 3 millió. A felnőttek közül nő 18,5 millió, férfi 18.6. (Látható, hogy bár eleinte a betegség a homoszexuális férfiak körében terjedt, ma már ez nem így van, a fertőzöttek csaknem fele nő.)

AIDS-ben meghaltak száma

•  A járvány kitörése óta: 24.8 millió

•  2001-ben: 3 millió

Afrikában a HIV-fertőzöttek száma kb 30 millió. A világ HIV-fertőzés által leginkább érintett területe Afrikának a Szaharától délre fekvő része. Itt ráadásul nem nagyon van pénz a drága HIV-ellenes gyógyszerekre. Egyes országokban (Botswana, Lesoto, Namíbia, Dél-Afrika, Szváziföld, Zambia, Zimbabve) a lakosságnak több, mint 20 %-a HIV pozitív. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik ember HIV-pozitív! A fertőzöttek többsége (58 %) nő, a fertőzés főleg heteroszexuális úton terjed.

Ázsiában a HIV-fertőzöttek száma 6,6 millió. Ázsiában gyakori az intravénás kábítószerhasználat miatti fertőzés, a prostitúció okozta heteroszexuális átvitel, de Kína egyik tartományában pl. rengeteg ember fertőződött meg nem biztonságos vérátömlesztés révén.

Dél-Amerikában a HIV-fertőzöttek száma kb. 2 millió. Észak-Amerikában a HIV-fertőzöttek száma kb. 1 millió. Az USÁban a fertőzés főleg a kisebbségi népcsoportok fiatal felnőtt tagjait érinti, de a nők száma folyamatosan emelkedik.


Európa

Az 1 millió lakosra eső legtöbb HIV pozitív eset Portugáliában volt. A sorrend:

 1. Portugália
 2. Spanyolország
 3. Olaszország
 4. Franciaország
 5. Anglia
 6. Németország

A fertőzések többsége heteroszexuális úton történik, a második leggyakoribb átviteli út az intravénás kábítószer, a harmadik a homoszexuális kapcsolat.

Magyarországon a fertőzés leggyakoribb módja a homoszexuális átvitel, második a heteroszexuális. A járvány kitörése óta két ember fertőződött iv droghasználat során, ők is külföldön.

Magyarországon a járvány kitörése óta kb. 1000-en fertőződtek meg a HIV-vírussal, és 237-en haltak meg AIDS-ben, ez azonban a regisztrált esetek száma, a nem regisztrált esetekkel együtt ez többszöröse lehet. A legfertőzöttebb területek Pest megye, Győr- Moson- Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megye.

Magyarországon a HIV-pozitív és AIDS-es eseteket a Fővárosi Szent László Kórház speciális osztályán a betegség szakértői kezelik.

Drinfo